Νέες λεπτομέρειες από το παρασκήνιο της αποπομπής του Σπήλιου Λιβανού φέρνει στο φως η στήλη big mouth του powergame.gr.

Όπως διαβάζουμε ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης βρισκόταν στο Στρασβούργο για τη διήμερη άτυπη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ – όταν δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες της αποπομπής του, ενώ η στήλη δημοσιεύει φωτογραφία του από το βράδυ της Δευτέρας, μετά την επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό και την υποβολή της παραίτησής του.

ΛΙΒΑΝΟΣ-ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Εμφανώς στεναχωρημένος ο Σπήλιος Λιβανός το βράδυ της Δευτέρας στη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας στο Στρασβούργο. Δίπλα του ο γενικός γραμματέας Κώστας Μπαγινέτας © PowerGame.gr

Το big mouth στη συνέχεια απαριθμεί τους λάθους χειρισμούς του κ. Λιβανού που οδήγησαν στην αποπομπή του με αποκορύφωμα την στάση του κατά τη σύσκεψη της Σπάρτης με τον Πέτρο Δούκα.

Η στήλη αναφέρει το πρωτοφανές λάθος του με τον συντελεστή ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις δηλώσεις που είχε κάνει για τον αντιεμβολιαστή, μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας, οι οποίες ενόχλησαν προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει το big mouth, παρά τις ρητές οδηγίες που είχε, όχι μόνο δεν κατάφερε να διατηρήσει την ηρεμία στον αγροτικό χώρο, αλλά τον τελευταίο καιρό μάλλον έριχνε «λάδι στη φωτιά», λειτουργώντας περισσότερο ως «συνδικαλιστής» παρά ως μέλος της κυβέρνησης.

Αναλυτικά τι γράφει το big mouth για την αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού

Σε μια φάρμα στη γραφική Αλσατία βρισκόταν χθες ο Σπήλιος Λιβανός – είχε μεταβεί στο Στρασβούργο για τη διήμερη άτυπη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ – όταν δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες της παραίτησης (αποπομπής του, στην πραγματικότητα). Και μπορεί τα σύννεφα στον γαλλικό Βορρά να μην έφεραν χθες βροχή, ξέσπασε όμως, η – αναμενόμενη εδώ και καιρό – «μπόρα» στις σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου. Η αλήθεια είναι ότι μια σειρά από λανθασμένους χειρισμούς είχαν «βαρύνει» το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τον τέως πλέον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος μάλιστα είχε στηριχθεί όσο λίγοι από το πρωθυπουργικό επιτελείο. Το αποκορύφωμα ήταν η στάση του κατά τη σύσκεψη της Ηλείας, αλλά και το πρωτοφανές λάθος του με τον συντελεστή ΦΠΑ στα λιπάσματα, το οποίο μάλιστα χρειάστηκαν ώρες (!) για να γίνει αντιληπτό την περασμένη Παρασκευή.

…η λάθος δήλωση για τον αντιεμβολιαστή Μητροπολίτη…

Είχαν προηγηθεί και οι δηλώσεις που είχε κάνει για τον αντιεμβολιαστή, μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας, οι οποίες ενόχλησαν προσωπικά τον πρόεδρο Κυριάκο. Επιπρόσθετα, παρά τις ρητές οδηγίες που είχε, όχι μόνο δεν κατάφερε να διατηρήσει την ηρεμία στον αγροτικό χώρο, αλλά τον τελευταίο καιρό μάλλον έριχνε «λάδι στη φωτιά», λειτουργώντας περισσότερο ως «συνδικαλιστής» παρά ως μέλος της κυβέρνησης. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε συναντήσεις του με τους αγρότες συνήθιζε να «πετά την καυτή πατάτα» για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους στο οικονομικό επιτελείο, στο οποίο η δυσφορία για τη στάση του ήταν τον τελευταίο καιρό εμφανής. Τελικά, αξιολογήθηκε ως σοβαρός ο κίνδυνος η περαιτέρω παραμονή του να επιφέρει σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με τους αγρότες και μάλιστα άνευ αντιπάλου (ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανύπαρκτος, το ΠΑΣΟΚ ψάχνει το βηματισμό του) κι έτσι ο εκ Μεσολογγίου πολιτικός έκανε τη δική του «έξοδο».

…και η στενή φιλία του πρωθυπουργού με τον Λιβανό

-Πάντως, εκείνο που προκάλεσε εντύπωση στους παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ, ήταν το γεγονός ότι ο πρόεδρος Κυριάκος, δεν απέπεμψε απλώς έναν υπουργό του, αλλά και έναν πολύ στενό του (από την εποχή του Κολεγίου κιόλας) φίλο του. Ωστόσο, στην πολιτική δεν μπορεί κανείς (και δεν επιτρέπεται) να λειτουργεί με συναισθηματισμούς. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα και κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, με την απόφαση του πρωθυπουργού, να οδηγήσει σε παραίτηση, και μάλιστα ενώ αυτός βρισκόταν εκτός Ελλάδος, έναν αγαπημένο του φίλο. Πάντως, όσοι γνωρίζουν τον Σπήλιο Λιβανό, λένε, ότι πρόκειται περί ενός αξιοπρεπούς πολιτικού, που βρέθηκε σε μια άτυχη στιγμή, δίπλα σε έναν εμπαθή με τον Καραμανλή πολιτικό, τον γαμπρό του Έβερτ, Πέτρο Δούκα, και από σεβασμό δεν έκανε το αυτονόητο. Να σηκωθεί και να φύγει.