Ήταν μέσα Δεκεμβρίου του 2018 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επισημοποιούσε τον εκλεκτό του για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, διά στόματος του τότε πρωθυπουργού, Αλέξης Τσίπρα, που σε εκδήλωση στο Παλαί ανακοίνωνε την υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου. Δύο μήνες αργότερα έκλεινε και το θέμα της υποψηφιότητας για την Κεντρική Μακεδονία, με μια συνάντηση στο Μαξίμου με τον δημοσιογράφο Χρήστος Γιαννούλη. Τρεις μήνες αργότερα, τα αποτελέσματα προκάλεσαν πατατράκ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η μεν παράταξη της Κ. Νοτοπούλου αναδείχθηκε 4η με 13,5% και βρέθηκε εκτός δεύτερου γύρου, η δε παράταξη του Χρ. Γιαννούλη, με 11,5%, κατέλαβε τη 2η θέση, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να σαρώνει με ποσοστό 62% και να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή. Αντίθετα με τους ΣΥΡΙΖΑίους, χαμογέλασαν και οι δύο υποψήφιοι: τόσο η κ. Νοτοπούλου όσο και ο κ. Γιαννούλης έναν μήνα μετά αναδείχθηκαν άνετα σε σταυρούς βουλευτές στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης. Η Νοτοπούλου ως πρώτη και ο Γιαννούλης ως τρίτος. Και οι δύο κατέβηκαν για πρώτη φορά υποψήφιοι βουλευτές και άφησαν πίσω τους παλιές και έμπειρες καραβάνες, όπως ο Γιάννης Αμανατίδης, ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Σήμερα και ενάμιση χρόνο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το τοπίο των υποψηφιοτήτων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ θολό. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Γιαννούλης ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος περιφερειάρχης, ενώ και για την κ. Νοτοπούλου τα σενάρια μιλούν για παρόμοια απόφαση.

Ετσι, η αναζήτηση των εκλεκτών του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από την αρχή. Δύο είναι τα πιθανά ονόματα που ακούγονται αυτή τη στιγμή: ο Γιάννης Μυλόπουλος για τη θέση του υποψήφιου δημάρχου και ο Αγγελος Τόλκας για την Περιφέρεια. Ο πρώτος έχει διατελέσει πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. και έχει παίξει και παλιότερα για τον συγκεκριμένο θώκο, ενώ ο δεύτερος αναδείχθηκε βουλευτής Ημαθίας μόλις το καλοκαίρι του 2021, ύστερα από απόφαση του Εκλογοδικείου, και το όνομά του είχε ακουστεί και το 2018 για υποψήφιος περιφερειάρχης.

Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι και οι δύο είναι ΠΑΣΟΚογενείς. Ως γνωστόν, οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη είναι του κλίματος της «Ομπρέλας». Και όταν ακούν πρώην ΠΑΣΟΚ και ΠΑΣΟΚογενείς, αγριεύουν...

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 11/2