Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε σήμερα στη Βουλή η επίκληση από αρχηγό πολιτικού κόμματος δηλώσεων ξένου πρέσβη στη χώρα, κάτι που δεν φαίνεται να έχει προηγούμενο στα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Πρόκειται για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος για να υποστηρίξει την αντίθεσή του στην αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της νέας ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, επικαλέστηκε όσα είπε σχετικά ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, αλλά και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Ναι, ήταν πάγια θέση μας η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, όχι να ενταχθεί η Αλεξανδρούπολη σε αμερικανικές επιχειρήσεις και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα και να έχουμε κάθε μέρα δηλώσεις από Ρώσους αξιωματούχους σε βάρος του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή», είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και προχώρησε σε ανάγνωση δηλώσεων ξένων αξιωματούχων και εν προκειμένω της Ρωσίας.

«Να σας καταθέσω τι έχει πει ο κ. Λαβρόφ; Να σας καταθέσω τι έχει δηλώσει ο Ρώσος Πρέσβης στην Ελλάδα, ο κ. Μασλόφ, σε μια περίοδο που όλοι καταλαβαίνουμε και όλοι γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνη είναι η ένταση -όχι πολύ μακριά από τη γειτονιά μας, εξακόσια χιλιόμετρα μακριά- και ποιος είναι ο πραγματικά ο κρίσιμος ρόλος που έχει η Ρωσία όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη γεωπολιτική της δυναμική, αλλά και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά της να κλείνει, να ανοίγει τη στρόφιγγα και να βυθίζει την Ευρώπη σε ενεργειακή κρίση, όταν η γειτονική Βουλγαρία διαπραγματεύεται και παίρνει κατά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο απ’ ό,τι η Ελλάδα;».

Οι δηλώσεις αυτές του Αλέξη Τσίπρα δεν έμειναν αναπάντητες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τον ταύτισε με τον Κυριάκο Βελόπουλο ως προς τις φιλορωσικές απόψεις του και θύμισε μία από τις πιο γνωστές ρήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

«Πρέπει να σας πω ότι μου έκανε πάρα πολύ εντύπωση η επίκληση των δηλώσεων ρώσων αξιωματούχων σε αυτή τη συγκυρία, όπου πρέπει το δυτικό και ατλαντικό και ευρωπαϊκό μέτωπο να είναι αρραγές. Έρχεστε και επικαλείστε, σε αυτή τη συγκυρία, δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, απολύτως ταυτιζόμενος με έναν πολιτικό αρχηγό ο οποίος δεν είναι στην αίθουσα, τον κ. Βελόπουλο. Δεν μου κάνει εντύπωση, γιατί με τον κ. Καμμένο συγκυβερνούσατε. Πάλι τέτοιες εκλεκτικές συγγένειες αναζητείτε», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του, την οποία έκλεισε σημειώνοντας:

«Επειδή πάλι μας ψέξατε για τον προσανατολισμό της χώρας και για το γεγονός ότι δεν τοποθετούμαστε σωστά στο γεωπολιτικό τοπίο, έτσι όπως διαμορφώνεται. Είμαι υπερήφανος να ηγούμαι μίας παράταξης, της οποίας ο ιδρυτής Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε μία αντίστοιχη συζήτηση στο Εθνικό Κοινοβούλιο τη δεκαετία του ’70, είχε πει κάτι το οποίο εξακολουθεί και ισχύει στο ακέραιο: «Ανήκομεν εις την Δύσιν», είτε σας αρέσει είτε όχι».