Ο έρανος του ΣΥΡΙΖΑ, η αποχώρηση Μπακατσέλου από τον ΔΕΔΔΗΕ και η φωτογραφία του Κικίλια
Στην Pyramis αφοσιώνεται ο Ν. Μπακατσέλος
-Με την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ, ο Νικόλαoς Μπακατσέλος αποφάσισε να γυρίσει σελίδα. Ο υπερδραστήριος πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και ιδιοκτήτης της Pyramis θέλει να ρίξει το βάρος στις νέες δραστηριότητες της εταιρείας, μετά την εξαγορά και της Pitsos. Το νέο project του εργοστασίου είναι κάτι που απαιτεί χρόνο. Άλλωστε, το στοίχημα της αλλαγής σελίδας στον ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώθηκε με επιτυχία και στα τέλη του μήνα ολοκληρώνεται η μεταβίβαση του 49% στην Macquarie. Έτσι, μαθαίνουμε ότι στο προσεχές ΔΣ θα ενημερώσει για τις προθέσεις του να αποχωρήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ και να «τρέξει» το μεγάλο project της Pyramis.
Προσδοκίες από Κικίλια
-Είναι αλήθεια ότι ο πολυαγαπημένος μου, Βασίλης Κικίλιας, μετά τον ανασχηματισμό, έχει χαθεί από τα Μέσα Ενημέρωσης, αφού κανείς δεν τον φωνάζει (πλέον) για να μιλήσει για τον τουρισμό. Με δεδομένο ότι ο υπουργός Τουρισμού έχει πάθος και δεν το κρύβει με την επικοινωνία και δη τη δημοσιότητα, πληροφορούμαι ότι έχει πάθει κάτι που προσομοιάζει σε στερητικό σύνδρομο. Θέλοντας να διατηρήσει επαφές με τα media, μαθαίνω ότι εκτός από τις πολλές υποσχέσεις για μελλοντικές διαφημιστικές καμπάνιες, έχει αρχίσει να δίνει κάτι ψιλά σε Μέσα που φιλοξενούν τακτικά κυρίως τη φωτογραφία του.
Κλαίει για τον Λιβανό η V+O
-Πολλοί είναι εκείνοι που λυπήθηκαν με την αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού από την κυβέρνηση. Κυρίως φίλοι και γνωστοί που είχαν διαχρονικά μια (κάποια) σχέση με τον τέως υπουργό. Και είναι λογικό να υπάρχει μια τέτοια στεναχώρια. Αυτό που δεν είναι και τόσο λογικό είναι όταν μαθαίνω ότι μεταξύ των στεναχωρημένων συγκαταλέγονται και τα δυο παλικάρια της V+O που είχαν ρίξει διάφορες ιδέες (απ’ αυτές που ρίχνουν) στον Σπήλιο. Μια από αυτές αφορούσε κάτι με τρόφιμα και τέτοια, που είναι της μοδός. Ο Βαρβιτσιώτης που γνώριζε τον Λιβανό από τα παλιά (από το σχολείο και όπου σχολείο, βλέπε το Κολέγιο) προσπαθούσε να κάνει διάφορα στο Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει, αφού ο πρόεδρος Κυριάκος, όπως και με τα δικαστήρια του Πειραιά, είχε διαφορετική άποψη.
Ο Συρίγος που χάθηκε στην πολιτική
-Δεν σας κρύβω ότι εδώ και κάμποσα χρόνια προσπαθώ να καταλάβω τι δουλειά κάνει αυτός ο φοβερός και τρομερός υφυπουργός Παιδείας που ακούει στο ονοματεπώνυμο Άγγελος Συρίγος. Και προσπαθώ γιατί ως φανατικός τηλεθεατής της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, έχω καταλήξει στην άποψη, ότι ο συγκεκριμένος μάλλον περισσότερο για αναλυτής κάνει, από ό,τι για πολιτικός. Επίσης, δεν κατανοώ πως ενώ έχει την ευθύνη ενός χαρτοφυλακίου που δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την εξωτερική πολιτική, εμφανίζεται κάθε μέρα και σχολιάζει διπλωματικά θέματα, λες και τον έχουν εξουσιοδοτήσει να μιλά ως εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
! Επιχειρηματίας που έχει αναπτύξει δραστηριότητα στο χωριό Ξινό Νερό Φλώρινας, ετοιμάζεται να ξεκινήσει επένδυση που θα σχετίζεται με την παραγωγή φυσικού ανθρακούχου νερού. Ήδη κατοχύρωσε ονομασία, υπέβαλε επενδυτικό πλάνο και ετοιμάζει τη μονάδα παραγωγής. Που θα γίνουν όλα αυτά. Μα στο Ξινό Νερό της Φλώρινας.
Προσκλητήριο χορηγών στον ΣΥΡΙΖΑ
-Ενόψει των εκλογών μαθαίνω ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρόεδρο Αλέξη, εσχάτως έχουν ξαμοληθεί στην αγορά, αναζητώντας εκτός των άλλων και πρόθυμους χορηγούς. Είναι οι ίδιοι (σχεδόν) άνθρωποι που και το 2015 μάζευαν χορηγίες για λογαριασμό της Κουμουνδούρου. Μέχρι στιγμής, πάνω από δύο φίλοι επιχειρηματίες μου είπαν ότι δέχθηκαν κρούση από τα συγκεκριμένα παλικάρια. Ωστόσο, και οι δύο (βλέποντας και τη δυναμική Ανδρουλάκη) επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν, για το αν θα συμμετέχουν στον… έρανο που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και εφημερίδα το site tomanifesto.gr
-Από αξιόπιστη μιντιακή πηγή έμαθα ότι το site tomanifesto.gr των Χάρη Παυλίδη και Αλέξανδρου Παπασταθόπουλου, λίαν προσεχώς θα εκδίδεται και εντύπως. Με απλά λόγια, οι δύο δημοσιογράφοι έχουν λάβει την απόφαση να προχωρήσουν στην έκδοση ημερήσιας εφημερίδας, που θα κινείται (εμφανώς) στον χώρο της κεντροδεξιάς. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, μιλάμε για μια 16σελιδη εφημερίδα, μεγάλου σχήματος, που θα έχει μπόλικη αρθρογραφία. Μέχρι στιγμής, η εκδοτική ομάδα δεν έχει καταλήξει στον χρόνο έκδοσης του φύλλου, αφού το εγχείρημα «έπεσε» πάνω στην μεγάλη κρίση της ανατίμησης του χαρτιού.
! Σε συζητήσει με πιστωτικό ίδρυμα που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, βρίσκεται ο Μιχάλης Σάλλας, για λογαριασμό της Παγκρήτιας.
Προεκλογική καμπάνια με άρωμα Πιερρακάκη
-Κατά κοινή παραδοχή, ο πιο επιτυχημένος υπουργός της κυβέρνησης του Μητσοτάκη, είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που έχει καταφέρει κάτι μοναδικό. Να τον αποθεώνει μέχρι και ο Τσίπρας, που δεν λέει καλό λόγο ούτε για τον εαυτό του. Ωστόσο, η πραγματική επανάσταση που έχει πετύχει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οδηγεί ακόμη και τους αντιπάλους του, να υποκλίνονται στο μεγαλείο του. Ενόψει των εκλογών που όπως όλα δείχνουν δεν θα αργήσουν και πάρα πολύ, το Μαξίμου άρχισε να μετρά διάφορα. Ένα από αυτά έχει να κάνει και με την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου. Στο συγκεκριμένο πεδίο, ο Πιερρακάκης παίζει στην κυριολεξία χωρίς αντίπαλο. Η αποδοχή αυτή οδηγεί τον πρωθυπουργό στην απόφαση να επενδύσει, εκτός από πολιτικά (και προεκλογικά), πρωτίστως στο μέχρι τώρα αποτέλεσμα στο πεδίο του ψηφιακού κράτους και δευτερευόντως στα όσα ετοιμάζει τα επόμενα χρόνια ο υπουργός Κυριάκος.
Οι ελληνικές τράπεζες στον ευρωπαϊκό μέσο όρο…
-Η πιο εμπεριστατωμένη έκθεση, μεταξύ όλων όσων έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα για τις θετικές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, ήταν αυτή που διάβασα χθες από την Goldman Sachs. Με τίτλο «Από τον κίνδυνο στην ανάπτυξη», η GS προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2023 οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν φέρει την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων τους και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ποσοστά αντίστοιχα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, θα έχουν μειώσει τον δείκτη Texas (ουσιαστικά δηλαδή τον δείκτη επικινδυνότητάς τους) στο 30% από 60% που ήταν στο τέλος του 2021 και θα μιλάνε ξανά για διανομή μερισμάτων, ύστερα από 10 και πλέον χρόνια.
…το ενθαρρυντικό σημείο καμπής…
– Η ανάλυση της GS είναι εκτενής και τα νούμερα πολλά. Όλο το ζουμί, όμως, βρίσκεται στην επισήμανση του διεθνούς οίκου ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα πολυετές σημείο καμπής (multi-year inflection point). Για τους αναλυτές των αγορών, οι λέξεις δεν είναι τυχαίες, έψαξα λοιπόν να δω πώς εννοούν οι αγορές το inflection point. Σημείο κλίσης, για την ακρίβεια, είναι ένα γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα σημαντική αλλαγή στην πρόοδο μιας επιχείρησης, βιομηχανίας, τομέα, οικονομίας ή μία γεωπολιτική κατάσταση που μπορεί να θεωρηθεί σημείο καμπής (turning point) μετά το οποίο μια δραματική αλλαγή, με θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα, αναμένεται να συμβεί. Τα inflection points είναι πολύ σημαντικότερα από τις μικρές καθημερινές προόδους που σημειώνονται τυπικά και τα αποτελέσματα της αλλαγής που επιφέρουν είναι συχνά ευρέως αναγνωρίσιμα και διαδεδομένα.
…η μείωση των κόκκινων δανείων…
-Ποιο είναι, λοιπόν, το inflection point για τις ελληνικές τράπεζες που μετά από 15 χρόνια τις κάνει να έχουν αυτές τις θετικές προοπτικές, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η GS; Η μείωση των κόκκινων δανείων και οι εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης. Η GS βλέπει τον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων να υποχωρεί στο 7% το 2022, στο 5% το 2023 και στο 3% το 2024 από 12% στο τέλος του 2021 και 49% που ήταν το αποκορύφωμα του δείκτη κόκκινων δανείων το 2017. Όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος, οι ελληνικές τράπεζες τιτλοποίησαν δάνεια 29 δισ. ευρώ το 2021 και έχουν καθ’ οδόν τιτλοποιήσεις 4 δισ. ευρώ ακόμη για το 2022. Η GS υπολογίζει επίσης ότι τα εξυπηρετούμενα δάνεια θα σημειώσουν ετήσιο ρυθμό αύξησης 6,5% το 2021 – 2024.
…και τα οκτώ έτοιμα νομοσχέδια
Οι εισροές πόρων και κεφαλαίων στην οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να μεταφραστούν σε ένα δεύτερο γύρο πολλαπλασιαστικών θετικών αποτελεσμάτων, προσθέτει η GS. Ωραία μας τα λέει η Goldman Sachs και οι άλλοι διεθνείς οίκοι. Τα εγκώμια, ωστόσο, συχνά δημιουργούν επικίνδυνο εφησυχασμό. Γιατί το λέω αυτό; Μα γιατί όταν σε 5 μήνες τελείωσαν ο Ηρακλής και το zero risk – κατακτήσεις δύσκολες και πολύτιμες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα -, 6 μήνες μετά την κατάργηση πολιτικού προϊσταμένου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα (και ο Γ. Ζαββός έκανε εξαιρετική δουλειά σε αυτή τη θέση) δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Ό,τι λυνόταν σε τεχνικό επίπεδο, ανάγεται και «ωθείται σε διαπραγμάτευση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο». Μα θέμα ευρωπαϊκής πολιτικής είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στα τραπεζικά που απομένουν; Οκτώ έτοιμα νομοσχέδια από τον περασμένο Ιούνιο, άφησε ο Ζαββός στον Σταϊκούρα…
Το διαπραγματευτικό όπλο για τα ANFAs
-Βέβαια τι να πρωτοκάνει και ο φίλος Χρήστος; Έχει πολλά καρπούζια στη μασχάλη και ίσως κάποια τραπεζικά νομοσχέδια να τα κρατάει ως διαπραγματευτικό όπλο για άλλες διεκδικήσεις. Λέω εγώ, επιστροφές από ANFAs περιμένουμε, γιατί να μην τρενάρουμε διαπραγματευόμενοι λίγο παραπάνω το θέμα του ΤΧΣ; Αφετέρου, με τι στελεχιακό δυναμικό να τρέξει τα πράγματα; Εκτός από γνώσεις, χρειάζονται και χέρια, αλλά η αποψίλωση του υπουργείου Οικονομικών από τον κατάλληλο κόσμο είναι κοινό μυστικό.
!!Μήνας τραπεζών θα είναι ο Μάρτιος. Στις 10 ανακοινώνει αποτελέσματα η Eurobank, η οποία προπορεύεται στην εξυγίανση, με δείκτη NPE στο 7,3% ήδη. Στις 14 η Alpha Bank και θα ακολουθήσουν Εθνική και Πειραιώς, η τελευταία με νέο business plan. Στις 27 Μαρτίου ξεκινούν και τα φετινά, κλιματικά, stress test.
Ο Τζούρος στη θέση της Βρεττού
-Τελείωσε το σήριαλ της αποχώρησης της Ελένης Βρεττού από την Τράπεζα Πειραιώς και καθήκοντα Ανώτερου Γενικού Διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής αναλαμβάνει από τις 29 Μαρτίου ο Θοδωρής Τζούρος, επικεφαλής επιχειρηματικών και ναυτιλιακών αναδιαρθρώσεων στην Intrum Hellas. Η Βρεττού πηγαίνει στη Lamda Development. Ησύχασα. Γιατί έχω μάθει ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ψάχνει τραπεζικό στέλεχος που θα αναλάβει Γενικός Διευθυντής της στο πλαίσιο του ανασχηματισμού της. Την αναζήτηση έχει αναλάβει – ποιος άλλος; – ο Ανδρέας Γαβριηλίδης της Egon Zehnder, αλλά βλέπω να ψάχνει επί μακρόν…
-Με την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ, ο Νικόλαoς Μπακατσέλος αποφάσισε να γυρίσει σελίδα. Ο υπερδραστήριος πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και ιδιοκτήτης της Pyramis θέλει να ρίξει το βάρος στις νέες δραστηριότητες της εταιρείας, μετά την εξαγορά και της Pitsos. Το νέο project του εργοστασίου είναι κάτι που απαιτεί χρόνο. Άλλωστε, το στοίχημα της αλλαγής σελίδας στον ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώθηκε με επιτυχία και στα τέλη του μήνα ολοκληρώνεται η μεταβίβαση του 49% στην Macquarie. Έτσι, μαθαίνουμε ότι στο προσεχές ΔΣ θα ενημερώσει για τις προθέσεις του να αποχωρήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ και να «τρέξει» το μεγάλο project της Pyramis.
Προσδοκίες από Κικίλια
-Είναι αλήθεια ότι ο πολυαγαπημένος μου, Βασίλης Κικίλιας, μετά τον ανασχηματισμό, έχει χαθεί από τα Μέσα Ενημέρωσης, αφού κανείς δεν τον φωνάζει (πλέον) για να μιλήσει για τον τουρισμό. Με δεδομένο ότι ο υπουργός Τουρισμού έχει πάθος και δεν το κρύβει με την επικοινωνία και δη τη δημοσιότητα, πληροφορούμαι ότι έχει πάθει κάτι που προσομοιάζει σε στερητικό σύνδρομο. Θέλοντας να διατηρήσει επαφές με τα media, μαθαίνω ότι εκτός από τις πολλές υποσχέσεις για μελλοντικές διαφημιστικές καμπάνιες, έχει αρχίσει να δίνει κάτι ψιλά σε Μέσα που φιλοξενούν τακτικά κυρίως τη φωτογραφία του.
Κλαίει για τον Λιβανό η V+O
-Πολλοί είναι εκείνοι που λυπήθηκαν με την αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού από την κυβέρνηση. Κυρίως φίλοι και γνωστοί που είχαν διαχρονικά μια (κάποια) σχέση με τον τέως υπουργό. Και είναι λογικό να υπάρχει μια τέτοια στεναχώρια. Αυτό που δεν είναι και τόσο λογικό είναι όταν μαθαίνω ότι μεταξύ των στεναχωρημένων συγκαταλέγονται και τα δυο παλικάρια της V+O που είχαν ρίξει διάφορες ιδέες (απ’ αυτές που ρίχνουν) στον Σπήλιο. Μια από αυτές αφορούσε κάτι με τρόφιμα και τέτοια, που είναι της μοδός. Ο Βαρβιτσιώτης που γνώριζε τον Λιβανό από τα παλιά (από το σχολείο και όπου σχολείο, βλέπε το Κολέγιο) προσπαθούσε να κάνει διάφορα στο Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει, αφού ο πρόεδρος Κυριάκος, όπως και με τα δικαστήρια του Πειραιά, είχε διαφορετική άποψη.
Ο Συρίγος που χάθηκε στην πολιτική
-Δεν σας κρύβω ότι εδώ και κάμποσα χρόνια προσπαθώ να καταλάβω τι δουλειά κάνει αυτός ο φοβερός και τρομερός υφυπουργός Παιδείας που ακούει στο ονοματεπώνυμο Άγγελος Συρίγος. Και προσπαθώ γιατί ως φανατικός τηλεθεατής της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, έχω καταλήξει στην άποψη, ότι ο συγκεκριμένος μάλλον περισσότερο για αναλυτής κάνει, από ό,τι για πολιτικός. Επίσης, δεν κατανοώ πως ενώ έχει την ευθύνη ενός χαρτοφυλακίου που δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την εξωτερική πολιτική, εμφανίζεται κάθε μέρα και σχολιάζει διπλωματικά θέματα, λες και τον έχουν εξουσιοδοτήσει να μιλά ως εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
! Επιχειρηματίας που έχει αναπτύξει δραστηριότητα στο χωριό Ξινό Νερό Φλώρινας, ετοιμάζεται να ξεκινήσει επένδυση που θα σχετίζεται με την παραγωγή φυσικού ανθρακούχου νερού. Ήδη κατοχύρωσε ονομασία, υπέβαλε επενδυτικό πλάνο και ετοιμάζει τη μονάδα παραγωγής. Που θα γίνουν όλα αυτά. Μα στο Ξινό Νερό της Φλώρινας.
Προσκλητήριο χορηγών στον ΣΥΡΙΖΑ
-Ενόψει των εκλογών μαθαίνω ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρόεδρο Αλέξη, εσχάτως έχουν ξαμοληθεί στην αγορά, αναζητώντας εκτός των άλλων και πρόθυμους χορηγούς. Είναι οι ίδιοι (σχεδόν) άνθρωποι που και το 2015 μάζευαν χορηγίες για λογαριασμό της Κουμουνδούρου. Μέχρι στιγμής, πάνω από δύο φίλοι επιχειρηματίες μου είπαν ότι δέχθηκαν κρούση από τα συγκεκριμένα παλικάρια. Ωστόσο, και οι δύο (βλέποντας και τη δυναμική Ανδρουλάκη) επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν, για το αν θα συμμετέχουν στον… έρανο που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και εφημερίδα το site tomanifesto.gr
-Από αξιόπιστη μιντιακή πηγή έμαθα ότι το site tomanifesto.gr των Χάρη Παυλίδη και Αλέξανδρου Παπασταθόπουλου, λίαν προσεχώς θα εκδίδεται και εντύπως. Με απλά λόγια, οι δύο δημοσιογράφοι έχουν λάβει την απόφαση να προχωρήσουν στην έκδοση ημερήσιας εφημερίδας, που θα κινείται (εμφανώς) στον χώρο της κεντροδεξιάς. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, μιλάμε για μια 16σελιδη εφημερίδα, μεγάλου σχήματος, που θα έχει μπόλικη αρθρογραφία. Μέχρι στιγμής, η εκδοτική ομάδα δεν έχει καταλήξει στον χρόνο έκδοσης του φύλλου, αφού το εγχείρημα «έπεσε» πάνω στην μεγάλη κρίση της ανατίμησης του χαρτιού.
! Σε συζητήσει με πιστωτικό ίδρυμα που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, βρίσκεται ο Μιχάλης Σάλλας, για λογαριασμό της Παγκρήτιας.
Προεκλογική καμπάνια με άρωμα Πιερρακάκη
-Κατά κοινή παραδοχή, ο πιο επιτυχημένος υπουργός της κυβέρνησης του Μητσοτάκη, είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που έχει καταφέρει κάτι μοναδικό. Να τον αποθεώνει μέχρι και ο Τσίπρας, που δεν λέει καλό λόγο ούτε για τον εαυτό του. Ωστόσο, η πραγματική επανάσταση που έχει πετύχει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οδηγεί ακόμη και τους αντιπάλους του, να υποκλίνονται στο μεγαλείο του. Ενόψει των εκλογών που όπως όλα δείχνουν δεν θα αργήσουν και πάρα πολύ, το Μαξίμου άρχισε να μετρά διάφορα. Ένα από αυτά έχει να κάνει και με την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου. Στο συγκεκριμένο πεδίο, ο Πιερρακάκης παίζει στην κυριολεξία χωρίς αντίπαλο. Η αποδοχή αυτή οδηγεί τον πρωθυπουργό στην απόφαση να επενδύσει, εκτός από πολιτικά (και προεκλογικά), πρωτίστως στο μέχρι τώρα αποτέλεσμα στο πεδίο του ψηφιακού κράτους και δευτερευόντως στα όσα ετοιμάζει τα επόμενα χρόνια ο υπουργός Κυριάκος.
Οι ελληνικές τράπεζες στον ευρωπαϊκό μέσο όρο…
-Η πιο εμπεριστατωμένη έκθεση, μεταξύ όλων όσων έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα για τις θετικές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, ήταν αυτή που διάβασα χθες από την Goldman Sachs. Με τίτλο «Από τον κίνδυνο στην ανάπτυξη», η GS προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2023 οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν φέρει την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων τους και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ποσοστά αντίστοιχα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, θα έχουν μειώσει τον δείκτη Texas (ουσιαστικά δηλαδή τον δείκτη επικινδυνότητάς τους) στο 30% από 60% που ήταν στο τέλος του 2021 και θα μιλάνε ξανά για διανομή μερισμάτων, ύστερα από 10 και πλέον χρόνια.
…το ενθαρρυντικό σημείο καμπής…
– Η ανάλυση της GS είναι εκτενής και τα νούμερα πολλά. Όλο το ζουμί, όμως, βρίσκεται στην επισήμανση του διεθνούς οίκου ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα πολυετές σημείο καμπής (multi-year inflection point). Για τους αναλυτές των αγορών, οι λέξεις δεν είναι τυχαίες, έψαξα λοιπόν να δω πώς εννοούν οι αγορές το inflection point. Σημείο κλίσης, για την ακρίβεια, είναι ένα γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα σημαντική αλλαγή στην πρόοδο μιας επιχείρησης, βιομηχανίας, τομέα, οικονομίας ή μία γεωπολιτική κατάσταση που μπορεί να θεωρηθεί σημείο καμπής (turning point) μετά το οποίο μια δραματική αλλαγή, με θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα, αναμένεται να συμβεί. Τα inflection points είναι πολύ σημαντικότερα από τις μικρές καθημερινές προόδους που σημειώνονται τυπικά και τα αποτελέσματα της αλλαγής που επιφέρουν είναι συχνά ευρέως αναγνωρίσιμα και διαδεδομένα.
…η μείωση των κόκκινων δανείων…
-Ποιο είναι, λοιπόν, το inflection point για τις ελληνικές τράπεζες που μετά από 15 χρόνια τις κάνει να έχουν αυτές τις θετικές προοπτικές, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η GS; Η μείωση των κόκκινων δανείων και οι εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης. Η GS βλέπει τον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων να υποχωρεί στο 7% το 2022, στο 5% το 2023 και στο 3% το 2024 από 12% στο τέλος του 2021 και 49% που ήταν το αποκορύφωμα του δείκτη κόκκινων δανείων το 2017. Όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος, οι ελληνικές τράπεζες τιτλοποίησαν δάνεια 29 δισ. ευρώ το 2021 και έχουν καθ’ οδόν τιτλοποιήσεις 4 δισ. ευρώ ακόμη για το 2022. Η GS υπολογίζει επίσης ότι τα εξυπηρετούμενα δάνεια θα σημειώσουν ετήσιο ρυθμό αύξησης 6,5% το 2021 – 2024.
…και τα οκτώ έτοιμα νομοσχέδια
Οι εισροές πόρων και κεφαλαίων στην οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να μεταφραστούν σε ένα δεύτερο γύρο πολλαπλασιαστικών θετικών αποτελεσμάτων, προσθέτει η GS. Ωραία μας τα λέει η Goldman Sachs και οι άλλοι διεθνείς οίκοι. Τα εγκώμια, ωστόσο, συχνά δημιουργούν επικίνδυνο εφησυχασμό. Γιατί το λέω αυτό; Μα γιατί όταν σε 5 μήνες τελείωσαν ο Ηρακλής και το zero risk – κατακτήσεις δύσκολες και πολύτιμες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα -, 6 μήνες μετά την κατάργηση πολιτικού προϊσταμένου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα (και ο Γ. Ζαββός έκανε εξαιρετική δουλειά σε αυτή τη θέση) δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Ό,τι λυνόταν σε τεχνικό επίπεδο, ανάγεται και «ωθείται σε διαπραγμάτευση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο». Μα θέμα ευρωπαϊκής πολιτικής είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στα τραπεζικά που απομένουν; Οκτώ έτοιμα νομοσχέδια από τον περασμένο Ιούνιο, άφησε ο Ζαββός στον Σταϊκούρα…
Το διαπραγματευτικό όπλο για τα ANFAs
-Βέβαια τι να πρωτοκάνει και ο φίλος Χρήστος; Έχει πολλά καρπούζια στη μασχάλη και ίσως κάποια τραπεζικά νομοσχέδια να τα κρατάει ως διαπραγματευτικό όπλο για άλλες διεκδικήσεις. Λέω εγώ, επιστροφές από ANFAs περιμένουμε, γιατί να μην τρενάρουμε διαπραγματευόμενοι λίγο παραπάνω το θέμα του ΤΧΣ; Αφετέρου, με τι στελεχιακό δυναμικό να τρέξει τα πράγματα; Εκτός από γνώσεις, χρειάζονται και χέρια, αλλά η αποψίλωση του υπουργείου Οικονομικών από τον κατάλληλο κόσμο είναι κοινό μυστικό.
!!Μήνας τραπεζών θα είναι ο Μάρτιος. Στις 10 ανακοινώνει αποτελέσματα η Eurobank, η οποία προπορεύεται στην εξυγίανση, με δείκτη NPE στο 7,3% ήδη. Στις 14 η Alpha Bank και θα ακολουθήσουν Εθνική και Πειραιώς, η τελευταία με νέο business plan. Στις 27 Μαρτίου ξεκινούν και τα φετινά, κλιματικά, stress test.
Ο Τζούρος στη θέση της Βρεττού
-Τελείωσε το σήριαλ της αποχώρησης της Ελένης Βρεττού από την Τράπεζα Πειραιώς και καθήκοντα Ανώτερου Γενικού Διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής αναλαμβάνει από τις 29 Μαρτίου ο Θοδωρής Τζούρος, επικεφαλής επιχειρηματικών και ναυτιλιακών αναδιαρθρώσεων στην Intrum Hellas. Η Βρεττού πηγαίνει στη Lamda Development. Ησύχασα. Γιατί έχω μάθει ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ψάχνει τραπεζικό στέλεχος που θα αναλάβει Γενικός Διευθυντής της στο πλαίσιο του ανασχηματισμού της. Την αναζήτηση έχει αναλάβει – ποιος άλλος; – ο Ανδρέας Γαβριηλίδης της Egon Zehnder, αλλά βλέπω να ψάχνει επί μακρόν…