Το ποντάρισμα στον Πιερρακάκη, το πρώτο όχι στον Ανδρουλάκη και το σκανάρισμα των τραπεζών από τον SSM
-Τον «άσσο» που ακούει στο επώνυμο Πιερρακάκης φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να ρίξει στο πολιτικό τραπέζι ο πρόεδρος Μητσοτάκης, ενόψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά κοινή παραδοχή εκτός από επιτυχημένος είναι ένα από τα κυβερνητικά στελέχη, που έχουν αυξημένη επιρροή στη δεξαμενή των κεντρογεννών ψηφοφόρων. Επειδή όπως όλα δείχνουν, η μάχη της αυτοδυναμίας για τον Κυριάκο, θα κριθεί στο πολιτικό κέντρο, ο πρωθυπουργός σκέφτεται σοβαρά να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον Πιερρακάκη. Στη περίπτωση αυτή, γίνεται αντιληπτό ότι αρχίζουν να δυσκολεύουν κάπως τα πράγματα τόσο για τον σύντροφο Ανδρουλάκη, όσο και για τον συναγωνιστή Τσίπρα, αφού απέναντί τους, θα βρεθεί ο πιο επιτυχημένος υπουργός της Μεταπολίτευσης. Ένα πρόσωπο που έχει καταφέρει σε δυόμιση χρόνια, ότι δεν κατάφεραν κυβερνήσεις 40 χρόνων. Να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών και πιο φιλικές τις κρατικές υπηρεσίες. Απέναντι στα «θα» ο Μητσοτάκης, θα ρίξει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησής του, που θα μιλάει για αυτά που ήδη έχει κάνει.
Ο SSM συναντά τις τράπεζες
-Συναντήσεις με τις τράπεζες για τα τριετή business plan, έχει ο SSM, που μετά την πανδημία, έκανε το ραντεβού του με τις τράπεζες για τους τριετείς επιχειρησιακούς τους στόχους ετήσιο. Για πρώτη φορά, τον SSM δεν τον απασχολούν τα κόκκινα δάνεια, αλλά οι στόχοι για την κερδοφορία των τραπεζών. Οι τράπεζες αισθάνονται γενικά ασφαλείς. «Από εκεί που μπορεί να κινδυνεύσουμε είναι ο πληθωρισμός. Αν τα επιτόκια ανέβουν και τα νοικοκυριά έχουν να πληρώσουν υψηλότερους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και περισσότερα στο σούπερ μάρκετ, ξέρουμε από το παρελθόν ότι θα αφήσουν τελευταίο στη σειρά για πληρωμή το δάνειό τους», λένε οι τραπεζίτες.
Παιχνίδια με τον χρόνο παίζουν οι κατηγορούμενοι της Novartis
-Νέα προθεσμία για να απολογηθεί ζήτησε και πήρε ο εκδότης Βαξεβάνης, θέλοντας να διαβάσει την ογκωδέστατη δικογραφία. Το ίδιο έχουν κάνει και οι υπόλοιποι που κατηγορούνται για συμμετοχή στη «συμμορία» που είχε συγκροτήσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Μίμης Παπαγγελόπουλος. Όσοι γνωρίζουν, θεωρούν ότι το παιχνίδι με τις καθυστερήσεις έχει ένα και μόνο στόχο. Να πάει όσο πιο «κάτω» γίνεται η παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο. Μάλιστα, ένας εκ των κατηγορουμένων ακούστηκε προ ημερών, συζητώντας με φίλο του σε καφέ του Ψυχικού, να λέει ότι αν «πέσει» ο Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτα. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι στην υπόθεση έχει εμπλακεί ως δικηγόρος και ο Μαντζουράνης, μετά τις προθεσμίες, δεν αποκλείεται να δούμε και αιτήματα εξαίρεσης των δικαστών από την όλη διαδικασία. Γενικώς, η φερόμενη ως «συμμορία» του Μίμη, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Πού ξέρεις, μπορεί να πέσει ο Μητσοτάκης, να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, να ιδρύσει τη σχολή των δικαστών και να βάλει όλους όσους «κυνήγησαν» τον Βαξεβάνη και την Παπαδάκου στη φυλακή.
! Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι στη ρητορική τόσο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των τρολ, τα πρόσωπα που απολαμβάνουν τη στήριξη είναι ο Βαξεβάνης και η Παπαδάκου. Ακόμη και ο σύντροφος Κύρτσος, μόνο σ’ αυτά έκανε αναφορά. Σαν να μην υπάρχει ο Παπαγγελόπουλος, ο εκδότης Φιλιππάκης και ο χαμογελαστός αρθρογράφος της «Δημοκρατίας» Αλέξανδρος Τάρκας.
Το δύσκολο πόκερ με την ΟΤΟΕ
-Η τρίτη και «φαρμακερή» συνάντηση τραπεζών – ΟΤΟΕ (όχι γιατί θα είναι η τελευταία, αλλά γιατί θα μπει στη διαπραγμάτευση των θέσεων που παρουσίασαν οι δύο πλευρές στα ραντεβού που προηγήθηκαν) αναμένεται να οριστεί σήμερα. Οι επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού των τραπεζών έριξαν την Παρασκευή το «μπαλάκι» στους CEO των τραπεζών για το δύσκολο κομμάτι της μισθολογικής αναπροσαρμογής, που υπολογίζεται σε περίπου 15% σε σχέση με την κλαδική σύμβαση 2019 – 2021. Οι τράπεζες συμφωνούν ήδη στο να μη γίνουν απολύσεις, στην παροχή εκπαίδευσης στο προσωπικό και στην τηλεργασία δύο ημέρες την εβδομάδα.
Δουλεύει ανεπίσημα η Βρεττού
-Την 1η Μαΐου αναλαμβάνει επισήμως (όπως ανακοινώθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας) στη Lamda Development η Ελένη Βρεττού. Το ότι ατύπως δουλεύει ήδη στην εταιρεία με προϊδεάζει για τις κινήσεις που επωάζονται είτε σε νέες δραστηριότητες είτε στην στρατηγική financing της Lamda. Μετά το IPO του περασμένου καλοκαιριού, στα σχέδια της Lamda Development είναι να προχωρήσει σε IPO για τη Lamda Mall το 2022, ώστε να κεφαλαιοποιήσει την κρυφή αξία και να ανοίξει τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος. Και στην άσκηση αυτή η Βρεττού θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο αφού είναι από τους ανθρώπους που γνωρίζουν όσο λίγοι το financing. Πάντως εκτός απ αυτά, κάπου πήρε τ΄ αυτί μου ότι η έλευση Βρεττού στην Lamda, χαροποίησε εκτός των άλλων και τον σκληρό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου.
«Όχι» από Καλογερή σε Ανδρουλάκη
-Ένα από τα βαριά χαρτιά που ήθελε να ρίξει στην πολιτική αρένα της Κρήτης, ο σύντροφος Ανδρουλάκης, ήταν ο αντιπεριφερειάρχης στα Χανιά, Νίκος Καλογερής. Ένα πολύ δυνατό και με μεγάλη απήχηση στέλεχος, που κατά κοινή παραδοχή διεισδύει τόσο στη δεξαμενή της Ν.Δ., όσο και σ΄ αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από την πρώτη στιγμή της εκλογής του νέου αρχηγού, ο Καλογερής όχι μόνο δεν πείστηκε να «κατέβει», αλλά απεναντίας ενοχλήθηκε από τις σχετικές διαρροές. Όσοι γνωρίζουν λένε, ότι η απόφασή του να μην πολιτευτεί, αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τον Ανδρουλάκη σε επίπεδο Κρήτης.
Καθυστερεί το Tier II της Εθνικής
-Η Εθνική Τράπεζα πάει πιο πίσω τον σχεδιασμό για την έκδοση του ομολόγου Tier II. Μαθαίνω, όμως, πως έχει βάλει μπρος για το Frontier II, καθορίζοντας την περίμετρο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έως 1 δισ. ευρώ το πολύ, τα οποία θα τιτλοποιήσει και θα μεταβιβάσει στον «Ηρακλή» μέχρι τον Ιούνιο. Μετά, στον ισολογισμό της Εθνικής θα έχουν απομείνει κόκκινα δάνεια περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Πολύ πιθανό το 2022, η Τράπεζα να πετύχει δείκτη ΝΡΕ και κάτω του 6%.
Στον Πειραιά ο Γεραπετρίτης, στην Α’ Αθήνας η Δόμνα
-Έχω την αίσθηση ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει και γίνονται κάτι περίεργες σκέψεις στα υψηλά κυβερνητικά πατώματα. Συγκεκριμένα, μαθαίνω ότι ο πρόεδρος Κυριάκος, μετρά την υφυπουργό Δόμνα και στην Α’ Αθήνας, ενώ φαίνεται να καταλήγει στην κάθοδο του υπουργού Γεραπετρίτη στην Α’ Πειραιώς. Γενικώς, ο Μητσοτάκης θέλει να ενισχύσει όλα τα ψηφοδέλτια με πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του, τα οποία συμμετείχαν στην παραγωγή κυβερνητικού έργου, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα. Για την ιστορία και μόνο να σας πω ότι στην Α’ Πειραιώς σε όλες τις έρευνες που διεξήχθησαν (ακόμη και σε αυτές που παρήγγειλαν οι νυν βουλευτές σε φίλους τους) τόσο ο Γεραπετρίτης, όσο και η Δόμνα, καταγράφουν πολύ υψηλή απήχηση. Συγκεκριμένα ο καθηγητής, είναι ο μόνος που «χτυπά» στα ίσια και τον υφυπουργό Κατσαφάδο.
Νομοθετικό πλαίσιο για τις απάτες του διαδικτύου
-Διευθετήσεις στο νομικό πλαίσιο για την πρόληψη των ψηφιακών επιθέσεων απατεώνων του διαδικτύου, οι οποίες θα επιτρέπουν στις τράπεζες να παρεμβαίνουν ειδικά στις απάτες με ενδιάμεσους, ακούω ότι βρίσκονται στα σκαριά. Πρόκειται για το λεγόμενο money mules, ελληνιστί «μουλάρια του χρήματος». Τα «μουλάρια του χρήματος» είναι τρίτα άτομα που δέχονται (ή καμιά φορά και εν αγνοία τους) να μεσολαβήσουν ως ενδιάμεσοι για μεταφορά χρημάτων σε τρίτους, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα ένα ποσοστό χρημάτων ως προμήθεια. Η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για τις ηλεκτρονικές απάτες κρίνεται απαραίτητη, καθώς στην πιο διαδεδομένη ηλεκτρονική απάτη, το phishing, η Ελλάδα κατέχει την 5η θέση παγκοσμίως . Σύμφωνα με την έκθεση «Outseer Fraud and Payments Report Q4 2021», που παρουσίασε χθες το powgame.gr, οι κυβερνοεγκληματίες κατευθύνουν το 7% των απειλών «ψαρέματος» σε ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Στην πρώτη θέση έρχονται οι ΗΠΑ όπου κατευθύνεται το 21% των απειλών phishing και ακολουθούν πριν από την Ελλάδα, η Ισπανία με 14% των επιθέσεων, η Νότιος Αφρική με 12% και οι Φιλιππίνες με 9%.
Τα θεματικά κανάλια και το σενάριο του ΟΛΘ
-Πολλά και διάφορα κυκλοφορούν στην πιάτσα για τα μελλοντικά σχέδια του Μελισσανίδη, μετά την αποεπένδυσή του από τον ΟΠΑΠ και τα 320 εκατ. ευρώ που αποκόμισε από την πώληση του ποσοστού που διέθετε. Ένα απ΄ αυτά που έφτασαν στα αυτιά μου, αφορά στη δημιουργία ενός αμιγώς οικονομικού καναλιού που θα στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο στο δυναμικό της «Ναυτεμπορικής». Επ’ αυτού, η στήλη έχει γράψει κατ’ επανάληψη. Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο project που θέλει τον «Τίγρη» να σκέφτεται τη δημιουργία ενός ακόμη θεματικού καναλιού, που θα είναι επικεντρωμένο στην μόδα και δη τη γυναικεία. Το τρίτο που άρχισε να ακούγεται στη (μικρή) πιάτσα, έχει να κάνει με το ενδιαφέρον του Μελισσανίδη, να αγοράσει το ποσοστό του Ιβάν Σαββίδη στον ΟΛΘ. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το αφεντικό της ΑΕΚ, είχε ενδιαφερθεί και στο παρελθόν για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σε κάθε περίπτωση, ο «Τίγρης» ψάχνει να επενδύσει…
Αύξηση σε fintech και κρυπτονομίσματα
-Εκρηκτική είναι η αύξηση σε fintech, κρυπτονομίσματα και blockchain. Με έναν πρωτοφανή αριθμό 5.684 συμφωνιών, οι παγκόσμιες επενδύσεις σε fintech ξεπέρασαν τα 210 δισ. δολ. (εξαγορές & συγχωνεύσεις, private equity funds και venture capital) το 2021, το δεύτερο μεγαλύτερο ετήσιο σύνολο που έχει καταγραφεί ποτέ, όπως διαβάζω στην έκθεση Pulse of Fintech της KPMG. Ο τομέας των πληρωμών προσέλκυσε επενδύσεις 51,7 δισ. δολ. το 2021 από 29,1 δισ. το 2020. Οι επενδύσεις σε blockchain και κρυπτονομίσματα αυξήθηκαν από τα 5,5 δισ. δολ. το 2020 στα 30,2 δισ. δολ. το 2021. Κυβερνοασφάλεια και wealthtech άγγιξαν ρεκόρ επενδύσεων το 2021, με 4,85 δισ. και 1,62 δισ. δολ. αντιστοίχως.
! Μετά το Μονακό, η Ελλάδα είναι η χώρα της ΕΕ με τους γηραιότερους δισεκατομμυριούχους. Η μέση ηλικία ενός δισεκατομμυριούχου στην Ελλάδα είναι τα 70,7 έτη. Ο νεότερος δισεκατομμυριούχος μας είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης (59 ετών) και ο μεγαλύτερος ο Βαρδής Βαρδινογιάννης (88 ετών). Οι ελεύθεροι/ες που θέλουν και πλούσιο/α και νέο/α και αντέχουν το κρύο, ας πάνε στην Ισλανδία όπου ο μέσος ηλικιακός όρος των δισεκατομμυριούχων είναι τα 48,5 έτη. Για άλλες χώρες και άλλες ηλικιακές ομάδες ενδιαφέροντος, απευθυνθείτε στη στήλη. Διαθέτουμε στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το GetCash.com. Προξενιά δεν κάνουμε.
Ο SSM συναντά τις τράπεζες
-Συναντήσεις με τις τράπεζες για τα τριετή business plan, έχει ο SSM, που μετά την πανδημία, έκανε το ραντεβού του με τις τράπεζες για τους τριετείς επιχειρησιακούς τους στόχους ετήσιο. Για πρώτη φορά, τον SSM δεν τον απασχολούν τα κόκκινα δάνεια, αλλά οι στόχοι για την κερδοφορία των τραπεζών. Οι τράπεζες αισθάνονται γενικά ασφαλείς. «Από εκεί που μπορεί να κινδυνεύσουμε είναι ο πληθωρισμός. Αν τα επιτόκια ανέβουν και τα νοικοκυριά έχουν να πληρώσουν υψηλότερους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και περισσότερα στο σούπερ μάρκετ, ξέρουμε από το παρελθόν ότι θα αφήσουν τελευταίο στη σειρά για πληρωμή το δάνειό τους», λένε οι τραπεζίτες.
Παιχνίδια με τον χρόνο παίζουν οι κατηγορούμενοι της Novartis
-Νέα προθεσμία για να απολογηθεί ζήτησε και πήρε ο εκδότης Βαξεβάνης, θέλοντας να διαβάσει την ογκωδέστατη δικογραφία. Το ίδιο έχουν κάνει και οι υπόλοιποι που κατηγορούνται για συμμετοχή στη «συμμορία» που είχε συγκροτήσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Μίμης Παπαγγελόπουλος. Όσοι γνωρίζουν, θεωρούν ότι το παιχνίδι με τις καθυστερήσεις έχει ένα και μόνο στόχο. Να πάει όσο πιο «κάτω» γίνεται η παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο. Μάλιστα, ένας εκ των κατηγορουμένων ακούστηκε προ ημερών, συζητώντας με φίλο του σε καφέ του Ψυχικού, να λέει ότι αν «πέσει» ο Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτα. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι στην υπόθεση έχει εμπλακεί ως δικηγόρος και ο Μαντζουράνης, μετά τις προθεσμίες, δεν αποκλείεται να δούμε και αιτήματα εξαίρεσης των δικαστών από την όλη διαδικασία. Γενικώς, η φερόμενη ως «συμμορία» του Μίμη, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Πού ξέρεις, μπορεί να πέσει ο Μητσοτάκης, να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, να ιδρύσει τη σχολή των δικαστών και να βάλει όλους όσους «κυνήγησαν» τον Βαξεβάνη και την Παπαδάκου στη φυλακή.
! Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι στη ρητορική τόσο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των τρολ, τα πρόσωπα που απολαμβάνουν τη στήριξη είναι ο Βαξεβάνης και η Παπαδάκου. Ακόμη και ο σύντροφος Κύρτσος, μόνο σ’ αυτά έκανε αναφορά. Σαν να μην υπάρχει ο Παπαγγελόπουλος, ο εκδότης Φιλιππάκης και ο χαμογελαστός αρθρογράφος της «Δημοκρατίας» Αλέξανδρος Τάρκας.
Το δύσκολο πόκερ με την ΟΤΟΕ
-Η τρίτη και «φαρμακερή» συνάντηση τραπεζών – ΟΤΟΕ (όχι γιατί θα είναι η τελευταία, αλλά γιατί θα μπει στη διαπραγμάτευση των θέσεων που παρουσίασαν οι δύο πλευρές στα ραντεβού που προηγήθηκαν) αναμένεται να οριστεί σήμερα. Οι επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού των τραπεζών έριξαν την Παρασκευή το «μπαλάκι» στους CEO των τραπεζών για το δύσκολο κομμάτι της μισθολογικής αναπροσαρμογής, που υπολογίζεται σε περίπου 15% σε σχέση με την κλαδική σύμβαση 2019 – 2021. Οι τράπεζες συμφωνούν ήδη στο να μη γίνουν απολύσεις, στην παροχή εκπαίδευσης στο προσωπικό και στην τηλεργασία δύο ημέρες την εβδομάδα.
Δουλεύει ανεπίσημα η Βρεττού
-Την 1η Μαΐου αναλαμβάνει επισήμως (όπως ανακοινώθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας) στη Lamda Development η Ελένη Βρεττού. Το ότι ατύπως δουλεύει ήδη στην εταιρεία με προϊδεάζει για τις κινήσεις που επωάζονται είτε σε νέες δραστηριότητες είτε στην στρατηγική financing της Lamda. Μετά το IPO του περασμένου καλοκαιριού, στα σχέδια της Lamda Development είναι να προχωρήσει σε IPO για τη Lamda Mall το 2022, ώστε να κεφαλαιοποιήσει την κρυφή αξία και να ανοίξει τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος. Και στην άσκηση αυτή η Βρεττού θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο αφού είναι από τους ανθρώπους που γνωρίζουν όσο λίγοι το financing. Πάντως εκτός απ αυτά, κάπου πήρε τ΄ αυτί μου ότι η έλευση Βρεττού στην Lamda, χαροποίησε εκτός των άλλων και τον σκληρό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου.
«Όχι» από Καλογερή σε Ανδρουλάκη
-Ένα από τα βαριά χαρτιά που ήθελε να ρίξει στην πολιτική αρένα της Κρήτης, ο σύντροφος Ανδρουλάκης, ήταν ο αντιπεριφερειάρχης στα Χανιά, Νίκος Καλογερής. Ένα πολύ δυνατό και με μεγάλη απήχηση στέλεχος, που κατά κοινή παραδοχή διεισδύει τόσο στη δεξαμενή της Ν.Δ., όσο και σ΄ αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από την πρώτη στιγμή της εκλογής του νέου αρχηγού, ο Καλογερής όχι μόνο δεν πείστηκε να «κατέβει», αλλά απεναντίας ενοχλήθηκε από τις σχετικές διαρροές. Όσοι γνωρίζουν λένε, ότι η απόφασή του να μην πολιτευτεί, αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τον Ανδρουλάκη σε επίπεδο Κρήτης.
Καθυστερεί το Tier II της Εθνικής
-Η Εθνική Τράπεζα πάει πιο πίσω τον σχεδιασμό για την έκδοση του ομολόγου Tier II. Μαθαίνω, όμως, πως έχει βάλει μπρος για το Frontier II, καθορίζοντας την περίμετρο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έως 1 δισ. ευρώ το πολύ, τα οποία θα τιτλοποιήσει και θα μεταβιβάσει στον «Ηρακλή» μέχρι τον Ιούνιο. Μετά, στον ισολογισμό της Εθνικής θα έχουν απομείνει κόκκινα δάνεια περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Πολύ πιθανό το 2022, η Τράπεζα να πετύχει δείκτη ΝΡΕ και κάτω του 6%.
Στον Πειραιά ο Γεραπετρίτης, στην Α’ Αθήνας η Δόμνα
-Έχω την αίσθηση ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει και γίνονται κάτι περίεργες σκέψεις στα υψηλά κυβερνητικά πατώματα. Συγκεκριμένα, μαθαίνω ότι ο πρόεδρος Κυριάκος, μετρά την υφυπουργό Δόμνα και στην Α’ Αθήνας, ενώ φαίνεται να καταλήγει στην κάθοδο του υπουργού Γεραπετρίτη στην Α’ Πειραιώς. Γενικώς, ο Μητσοτάκης θέλει να ενισχύσει όλα τα ψηφοδέλτια με πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του, τα οποία συμμετείχαν στην παραγωγή κυβερνητικού έργου, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα. Για την ιστορία και μόνο να σας πω ότι στην Α’ Πειραιώς σε όλες τις έρευνες που διεξήχθησαν (ακόμη και σε αυτές που παρήγγειλαν οι νυν βουλευτές σε φίλους τους) τόσο ο Γεραπετρίτης, όσο και η Δόμνα, καταγράφουν πολύ υψηλή απήχηση. Συγκεκριμένα ο καθηγητής, είναι ο μόνος που «χτυπά» στα ίσια και τον υφυπουργό Κατσαφάδο.
Νομοθετικό πλαίσιο για τις απάτες του διαδικτύου
-Διευθετήσεις στο νομικό πλαίσιο για την πρόληψη των ψηφιακών επιθέσεων απατεώνων του διαδικτύου, οι οποίες θα επιτρέπουν στις τράπεζες να παρεμβαίνουν ειδικά στις απάτες με ενδιάμεσους, ακούω ότι βρίσκονται στα σκαριά. Πρόκειται για το λεγόμενο money mules, ελληνιστί «μουλάρια του χρήματος». Τα «μουλάρια του χρήματος» είναι τρίτα άτομα που δέχονται (ή καμιά φορά και εν αγνοία τους) να μεσολαβήσουν ως ενδιάμεσοι για μεταφορά χρημάτων σε τρίτους, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα ένα ποσοστό χρημάτων ως προμήθεια. Η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για τις ηλεκτρονικές απάτες κρίνεται απαραίτητη, καθώς στην πιο διαδεδομένη ηλεκτρονική απάτη, το phishing, η Ελλάδα κατέχει την 5η θέση παγκοσμίως . Σύμφωνα με την έκθεση «Outseer Fraud and Payments Report Q4 2021», που παρουσίασε χθες το powgame.gr, οι κυβερνοεγκληματίες κατευθύνουν το 7% των απειλών «ψαρέματος» σε ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Στην πρώτη θέση έρχονται οι ΗΠΑ όπου κατευθύνεται το 21% των απειλών phishing και ακολουθούν πριν από την Ελλάδα, η Ισπανία με 14% των επιθέσεων, η Νότιος Αφρική με 12% και οι Φιλιππίνες με 9%.
Τα θεματικά κανάλια και το σενάριο του ΟΛΘ
-Πολλά και διάφορα κυκλοφορούν στην πιάτσα για τα μελλοντικά σχέδια του Μελισσανίδη, μετά την αποεπένδυσή του από τον ΟΠΑΠ και τα 320 εκατ. ευρώ που αποκόμισε από την πώληση του ποσοστού που διέθετε. Ένα απ΄ αυτά που έφτασαν στα αυτιά μου, αφορά στη δημιουργία ενός αμιγώς οικονομικού καναλιού που θα στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο στο δυναμικό της «Ναυτεμπορικής». Επ’ αυτού, η στήλη έχει γράψει κατ’ επανάληψη. Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο project που θέλει τον «Τίγρη» να σκέφτεται τη δημιουργία ενός ακόμη θεματικού καναλιού, που θα είναι επικεντρωμένο στην μόδα και δη τη γυναικεία. Το τρίτο που άρχισε να ακούγεται στη (μικρή) πιάτσα, έχει να κάνει με το ενδιαφέρον του Μελισσανίδη, να αγοράσει το ποσοστό του Ιβάν Σαββίδη στον ΟΛΘ. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το αφεντικό της ΑΕΚ, είχε ενδιαφερθεί και στο παρελθόν για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σε κάθε περίπτωση, ο «Τίγρης» ψάχνει να επενδύσει…
Αύξηση σε fintech και κρυπτονομίσματα
-Εκρηκτική είναι η αύξηση σε fintech, κρυπτονομίσματα και blockchain. Με έναν πρωτοφανή αριθμό 5.684 συμφωνιών, οι παγκόσμιες επενδύσεις σε fintech ξεπέρασαν τα 210 δισ. δολ. (εξαγορές & συγχωνεύσεις, private equity funds και venture capital) το 2021, το δεύτερο μεγαλύτερο ετήσιο σύνολο που έχει καταγραφεί ποτέ, όπως διαβάζω στην έκθεση Pulse of Fintech της KPMG. Ο τομέας των πληρωμών προσέλκυσε επενδύσεις 51,7 δισ. δολ. το 2021 από 29,1 δισ. το 2020. Οι επενδύσεις σε blockchain και κρυπτονομίσματα αυξήθηκαν από τα 5,5 δισ. δολ. το 2020 στα 30,2 δισ. δολ. το 2021. Κυβερνοασφάλεια και wealthtech άγγιξαν ρεκόρ επενδύσεων το 2021, με 4,85 δισ. και 1,62 δισ. δολ. αντιστοίχως.
! Μετά το Μονακό, η Ελλάδα είναι η χώρα της ΕΕ με τους γηραιότερους δισεκατομμυριούχους. Η μέση ηλικία ενός δισεκατομμυριούχου στην Ελλάδα είναι τα 70,7 έτη. Ο νεότερος δισεκατομμυριούχος μας είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης (59 ετών) και ο μεγαλύτερος ο Βαρδής Βαρδινογιάννης (88 ετών). Οι ελεύθεροι/ες που θέλουν και πλούσιο/α και νέο/α και αντέχουν το κρύο, ας πάνε στην Ισλανδία όπου ο μέσος ηλικιακός όρος των δισεκατομμυριούχων είναι τα 48,5 έτη. Για άλλες χώρες και άλλες ηλικιακές ομάδες ενδιαφέροντος, απευθυνθείτε στη στήλη. Διαθέτουμε στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το GetCash.com. Προξενιά δεν κάνουμε.