Σκληρό "πόκερ" για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια
Οι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας και οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί
Του Σωτήρη Ξενάκη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Φουντώνει ξανά τις τελευταίες ημέρες η σεναριολογία γύρω από την εκλογή του διαδόχου του Καρόλου Παπούλια, καθώς στα πολιτικοδημοσιογραφικά γραφεία προστίθενται ονόματα στη λίστα των υποψηφίων γύρω από τους οποίους μπορούν να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι που θα αποτρέψουν τις πρόωρες εκλογές. Η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι «με τη συνεχή βελτίωση της κατάστασης θεωρώ πιθανότατο να έχουμε και προεδρική πλειοψηφία τον Μάρτιο», έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις αλλά και προβληματισμό, κυρίως στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό, μάλιστα, με τις πληροφορίες ότι ο κ. Παπούλιας δεν θα ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο μιας πρόωρης αποχώρησής του από την Ηρώδου Αττικού, αν αυτό δεν προκαλέσει θεσμική κρίση, την οποία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί.
Ανεξάρτητα, πάντως, από τη σχετική βεβαιότητα την οποία εκφράζει ο κ. Σαμαράς, οι παράμετροι που θα οδηγήσουν στην επιλογή ενός προσώπου το οποίο θα καταφέρει να πάρει τη θετική ψήφο 180 βουλευτών, στην παρούσα συγκυρία, είναι πολλές και πολύ δύσκολο να επιτευχθούν όλες ταυτόχρονα.
«Οι πάντες λένε ότι ψάχνουμε να βρούμε κάποιον που να είναι αποδεκτός από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και από ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά λησμονούν πως πρώτα απ όλα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα κοινό πρόσωπο με το ΠΑΣΟΚ», επισημαίνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» συνομιλητής του πρωθυπουργού.
Στην κατεύθυνση αυτήν, πέραν του ονόματος του Φώτη Κουβέλη, το προηγούμενο διάστημα ακούστηκε και εκείνο της Μαρίας Δαμανάκη, η οποία επίσης προέρχεται από την Αριστερά. Αμφότεροι φαίνεται να είναι αποδεκτοί από τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν, κάτι που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να βρεθούν και οι υπόλοιποι 26 βουλευτές (καθώς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, μαζί με τους Ανδρέα Λοβέρδο και Χρήστο Αηδόνη, αριθμούν ήδη 154).
Ενα ακόμα πρόσωπο το οποίο συγκεντρώνει τις ίδιες προϋποθέσεις και, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες των «Π», έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες είναι αυτό του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου. Ο άνθρωπος που τον Μάιο του 2012 ανέλαβε να οδηγήσει από τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού τη χώρα στην αναμέτρηση που έγινε έναν μήνα μετά, πρώην ανώτατος δικαστικός και προσωπικότητα με γενικότερη αποδοχή, αποτελεί πρόταση η οποία δεν ακούστηκε με αδιαφορία από το Μέγαρο Μαξίμου, έστω κι αν το περιβάλλον από το οποίο φέρεται να προήλθε -και που κινείται πέριξ του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη- δεν είναι και το πλέον αγαπητό στο πρωθυπουργικό επιτελείο! Ασφαλώς, όμως, η περίπτωση Κουβέλη θεωρείται στην παρούσα φάση πιο ελκυστική, με δεδομένο μάλιστα ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. δεν κλείνει την πόρτα. Πριν από λίγες ημέρες έκανε μια δήλωση που άφησε τα πάντα ανοικτά: «Η εκλογή του Προέδρου δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτοτελώς, παρά σε συνάρτηση με το γενικότερο πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου και το περιεχόμενο των ασκούμενων πολιτικών. Χωρίς ορατή αλλαγή αυτών των πολιτικών, πάντως, ο σχηματισμός Προεδρικής πλειοψηφίας θα είναι εξαιρετικά δυσχερής».
Πρόκειται για τοποθέτηση που κάθε άλλο παρά αποκλείει την πιθανότητα ο κ. Κουβέλης να αποδεχθεί να είναι υποψήφιος, εφόσον προηγουμένως έχουν τροποποιηθεί οι «ασκούμενες πολιτικές» -κάτι που έτσι κι αλλιώς αποτελεί διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης.
Οσο για το πρόσωπο του Νίκου Κωνσταντόπουλου, ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού την εβδομάδα που πέρασε απέρριψε κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα να αποδεχθεί, εφόσον δεν προηγηθούν εθνικές εκλογές, κλείνοντας, κατά τα φαινόμενα, αυτό το κεφάλαιο οριστικά. Αλλωστε, είναι πολύ στενές οι σχέσεις του με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος επίσης συνδέει τις πολιτικές εξελίξεις με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «αυτός είναι ο μόνος θεσμικός τρόπος για να προκληθούν εκλογές και να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική».
ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ «180»
Οι προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου για σχηματισμό πλειοψηφίας 180 βουλευτών με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι καθόλου εύκολη. Η Ν.Δ. διαθέτει σήμερα 125 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ (μαζί με τους κυρίους Λοβέρδο και Αηδόνη) έχει 29. Ακόμα κι αν στους 154 αυτούς προστεθούν οι 13 της ΔΗΜ.ΑΡ., ο αριθμός θα φτάσει τους 167. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν κι άλλοι -τουλάχιστον 13- από τους συνολικά 21 ανεξάρτητους βουλευτές. Τι θα γίνει, όμως, σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό; Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωθυπουργικό επιτελείο εξετάζει την πρόταση για μια προσωπικότητα από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς, η οποία, όμως, δεν θα κινείται σε στενά κομματικά πλαίσια. Αν αυτή εντοπιστεί, τότε θα είναι εκείνη που θα προταθεί, ώστε να προκαλέσει συσπείρωση όλων των κοινοβουλευτικών δυνάμεων της ευρύτερης Κεντροδεξιάς, εν όψει των εκλογών που θα ακολουθήσουν μετά την αναπόφευκτη διάλυση της Βουλής. Το μήνυμα ενότητας που θα δοθεί, εκτιμούν κάποιοι, θα βοηθήσει τη Νέα Δημοκρατία στην αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα δύο ραντεβού με τον Κρεμαστινό
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, όπως έχουν γράψει και στο παρελθόν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», σε κατ ιδίαν συζητήσεις του δεν αποκλείει την πιθανότητα να μην ολοκληρώσει τη θητεία του, που λήγει τον Μάρτιο του 2015. Αλλωστε και το Σύνταγμα προβλέπει ότι η ψηφοφορία για την εκλογή του διαδόχου πρέπει να γίνει τουλάχιστον έναν μήνα πριν από το τέλος τη θητείας του, χωρίς να αποκλείει αυτό να συμβεί πολύ νωρίτερα. Ο κ. Παπούλιας τον τελευταίο καιρό έχει ένα πιο φορτωμένο πρόγραμμα σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι διανύει ήδη τα 86 του χρόνια αλλά και με την επιθυμία του να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει από τις σημαντικές ευθύνες του αξιώματος, κάνει πιο εύκολη για την κυβέρνηση την επίσπευση της ψηφοφορίας, εφόσον βρεθεί το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει τις 180 ψήφους. Πάντως, στις συζητήσεις του με παλιούς φίλους που βλέπει τακτικά στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παπούλιας ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί οτιδήποτε διαταράξει τη θεσμική ομαλότητα και σημαδέψει το τέλος της περίπου δεκαετούς θητείας του. Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Παπούλιας είχε την ευκαιρία να κουβεντιάσει για όλα με έναν από τους πιο κοντινούς του ανθρώπους, τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινό. Μάλιστα, ο διακεκριμένος καθηγητής Καρδιολογίας, ο οποίος ήταν ο προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου, επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο δύο συνεχόμενες ημέρες, τη Δευτέρα και την Τρίτη.