Με αφορμή το ηχητικό με τη φίλη της Θάνου και τον Βγενόπουλο, αποφάσισα να σας διηγηθώ μια ιστορία, από την οποία προκύπτουν (πολλές) συμπτώσεις, κοινά πρόσωπα και στο τέλος βγαίνουν διάφορα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Ο εισαγγελέας Τ., που πήρε την κατάθεση από τον μάρτυρα Θ. και έκλεισε βιαστικά την υπόθεση της μήνυσης του Βγενόπουλου, εμφανίζεται να έχει ενεργό ρόλο και σε άλλες τρεις υποθέσεις ειδικού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2015, μία εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές, ταξιδεύει στο Παρίσι μαζί με τρεις άλλους συναδέλφους του, για να συναντήσει τον Φαλτσιανί χωρίς να ενημερώσει πριν την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κατά σαφή (όπως λένε όσοι γνωρίζουν, προσωπικά είμαι νομικά αναλφάβητος) παράβαση του Οργανισμού των δικαστηρίων και της ποινικής δικονομίας, που προβλέπει την υποχρεωτική ενημέρωση της ιεραρχικά ανώτερης και επιβλέπουσας εισαγγελικής Αρχής του Αρείου Πάγου.

Το ταξίδι αυτό γίνεται στο πλαίσιο της διερεύνησης μιας υποτιθέμενης «εγκληματικής οργάνωσης», με στόχο τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και τον δικηγόρο και στέλεχος της Ν.Δ. Σταύρο Παπασταύρου. Λίγες μέρες μετά το ταξίδι, κυκλοφορεί το τηλεοπτικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ που στοχοποιεί τον δικηγόρο και τη Ν.Δ.

Ήταν η εποχή που ο Παπαγγελόπουλος και οι εφημερίδες «Δημοκρατία» και «Documento» είχαν βαλθεί να βάλουν φυλακή τον Παπασταύρου. Αν το πετύχαιναν, θα διέλυαν τη Ν.Δ. και τον Σαμαρά και θα δημιουργούσαν προϋποθέσεις καθεστώτος στον Τσίπρα. Τον Ιούνιο του 2019, έναν μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές, η υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης», που ξεκίνησε με τυμπανοκρουσίες, μπαίνει σιωπηρά στο αρχείο, καθώς δεν προκύπτει τίποτα επιβαρυντικό σε βάρος του δικηγόρου και του επιχειρηματία.

Ο νεαρός εισαγγελέας σχεδόν την ίδια περίοδο αρχίζει και διαδραματίζει επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση της Novartis, συμμετέχοντας ενεργά στις συναντήσεις με τους ψευδομάρτυρες και στη δημιουργία των «κατηγοριών» σε βάρος των δέκα πολιτικών προσώπων.

Τέλος, ο συγκεκριμένος εισαγγελέας είναι ένας από τους εισαγγελείς που λαμβάνουν τον Μάιο του 2016 τη δικαστική συνδρομή από την Κύπρο που δικαιώνει τον δικηγόρο Παπασταύρου και τον επιχειρηματία Μιωνή και η οποία εξαφανίστηκε από τον φάκελο όλως τυχαίως, για να ξαναεμφανιστεί τον Αύγουστο του 2019, έναν μήνα μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Εύλογα μπορεί κανείς να αναρωτηθεί εάν η συμμετοχή του στις παραπάνω υποθέσεις, οι οποίες έχουν πάντα συγκεκριμένο πρόσημο, είναι τυχαία και συμπτωματική ή αποκαλύπτει κάτι πιο οργανωμένο, σκοτεινό και δυσώδες.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 26/2