Οι στενές επαφές του Ιβάν Σαββίδη, το σωσίβιο της Σερβίας στη Sberbank και οι εφιάλτες του Αμπράμοβιτς
Σε πανικό το «σύστημα» Σαββίδη
Τις τελευταίες μέρες παρακολουθώ, δεν σας κρύβω με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον τις αποφάσεις των Δυτικών σε σχέση με τους Ρώσους ολιγάρχες που ρίχνουν ρούβλια με το τσουβάλι στην Ευρώπη και όχι μόνο. Ένας απ’ αυτούς είναι προφανώς και ο «δικός» μας Ιβάν Σαββίδης, που αν και εξαφανισμένος, μας έχει αφήσει τον τηλεοπτικό σταθμό Open, για να κάνει την σχετική προπαγάνδα υπέρ Πούτιν. Επειδή λοιπόν οι άνθρωποι του ομογενούς επιχειρηματία έχουν συνηθίσει στην ατιμωρησία, δείχνουν να μην πιστεύουν ότι μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα εναντίον του συγκεκριμένου ολιγάρχη. Απεναντίας, τα παλικάρια και οι κυρίες του Ιβάν εκτιμούν ότι η όλη συζήτηση που επιχειρεί να ταυτίσει τον Ρώσο επιχειρηματία, με τους υπόλοιπους ομοεθνείς ολιγάρχες, εκπορεύεται από κέντρα που θέλουν να δουν τον Σαββίδη να φεύγει από την Ελλάδα. Προφανώς όλοι αυτοί (οι συνεργάτες του Ιβάν) δεν έχουν καταλάβει ότι για πρώτη φορά η κυβέρνηση, καθοδηγείται από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ομολόγων. Και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων όταν ακούγεται το όνομα Σαββίδης «χτυπάει» κόκκινο.
Επαφές με Τσίπρα και Καμμένο
Αν και μπορεί να φαντάζει ολίγον υπερβολικό, πιστέψτε με ανταποκρίνεται πέρα ως πέρα στην πραγματικότητα. Αναφέρομαι στην πληροφορία που θέλει τον Ιβάν Σαββίδη, παρά την απουσία του, από την Ελλάδα, να διατηρεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας τόσο με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον πρόεδρο (παραμένει να υποθέσω) των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο. Ο Ιβάν, αν και Ρώσος, δεν εγκατέλειψε τα φιλαράκια του, όταν εκείνα έχασαν την εξουσία τους, γεγονός που καταδεικνύει εκτός των άλλων και το βάθος της σχέσης του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ με τους δύο πολιτικούς άνδρες.
Ο γκαντέμης Κικίλιας
Εκεί που πίστευα ότι δεν υπάρχει πιο τυχερός άνθρωπος στην πολιτική από τον φίλο μου τον Βασίλη Κικίλια, εσχάτως τείνω να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον απόλυτο πολιτικό γκαντέμη. Βλέπετε, με το που ανέλαβε υπουργός Υγείας, «έσκασε» πανδημία στον πλανήτη, κάτι που είχε να συμβεί περίπου εκατό χρόνια. Και με που πήγε στο υπουργείο Τουρισμού και άρχισε να προαναγγέλει χρονιά – θρίαμβο για τον τουρισμό, βρισκόμαστε λίγο πριν από τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Ακόμη και να θέλω να δω με κάπως γούρικο μάτι του Ψηλό δυσκολεύομαι, αφού η πραγματικότητα έρχεται να με διαψεύσει.
Νέος έρωτας για τον πασίγνωστο manager
Μετά τον χωρισμό του, από την κανονική του γυναίκα, δεν λέει να σταθεροποιηθεί σε μια (παράνομη) σχέση ο γνωστός και πολυδιαφημισμένος manager. Κάθε δίμηνο αλλάζει παρτενέρ και μάλιστα δεν το κρύβει, αφού δεν διστάζει να ανταλλάσσει γλωσσόφιλα ακόμη και σε δημόσιους χώρους. Ούτε στο σχολείο δεν κάναμε, όπως κάνει ο συγκεκριμένος ερωτύλος.
Πάνω το αέριο, κάτω οι ρύποι
Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να εκτινάσσει τις τιμές στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά αντίστροφη πορεία ακολουθούν τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων (CO2) στην Ευρώπη. Ενώ πριν από λίγες ημέρες βρίσκονταν κοντά στα 100 ευρώ τον τόνο πλέον έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 40% και πλέον κινούνται γύρω στα 55 ευρώ ο τόνος. Είναι και αυτό μια μικρή ανακούφιση για τις βιομηχανίες, αλλά και για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα που επιβαρύνονταν σημαντικά.
Η παρέμβαση Κεραμέως στον ψυχολογικό πόλεμο
Σας έλεγα προχθές για τις καταιγιστικές εξελίξεις σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο στον πόλεμο της Ουκρανίας, που φέρνουν ραγδαίες αλλαγές και στον πολιτικο-οικονομικό χάρτη. Δεν είναι όμως μόνο οικονομικές οι δυσμενείς επιπτώσεις του πολέμου, καθώς άλλος ένας… πόλεμος μαίνεται – και αυτός είναι ψυχολογικός. Ιδιαίτερα στα παιδιά, πρωτίστως των πληγεισών περιοχών, αλλά και των άλλων χωρών, που γίνονται διαρκώς μάρτυρες εικόνων τρόμου και δέκτες κλίματος αβεβαιότητας και αγωνίας. Για τα Ελληνόπουλα, μερίμνησε η Κεραμέως, η οποία και απευθύνθηκε στον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα του Υπουργείου Παιδείας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Ζήτησε, μαθαίνω, επειγόντως ένα συμβουλευτικό οδηγό για τους εκπαιδευτικούς, ώστε να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τους φόβους των μαθητών, να σκεφτούν τι να τους πουν και πώς, να αξιοποιήσουν εκπαιδευτικό υλικό, δίνοντας μία διέξοδο στην ανησυχία τους. Όπερ και εγένετο. Η καθημερινή έγνοια για τα παιδιά μας φαίνεται και από αυτά τα «μικρά».
! Εσχάτως στην πιάτσα εκτός από τους παραδοσιακούς εκβιαστές, έχουν φυτρώσει και κάτι νέοι παράγοντες, που μπαινοβγαίνουν σε υπουργικά και επιχειρηματικά γραφεία, διεκδικώντας με άκομψο τρόπο δουλειές, λες και είναι νταβατζήδες.
Η προθεσμία στις επτά Ρωσικές τράπεζες
Προθεσμία 10 ημερών για να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσω του SWIFT θα έχουν οι επτά ρωσικές τράπεζες τις οποίες απέκλεισε η Ευρωπαϊκή Ένωση από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων που εξασφαλίζει τις παγκόσμιες τραπεζικές συναλλαγές. Οι VTB, Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazban, BankRossiya, Sovkomank
και VEB αξιολογήθηκαν ως διαπλεκόμενες με το ρωσικό κράτος και έμμεσα συνδεόμενες με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Gazprombank και Sberbank δεν μπήκαν στη μαύρη λίστα, καθώς μέσω αυτών περνάνε οι πληρωμές για το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο που αγοράζουν οι χώρες της ΕΕ.
! Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προκαλούν σοκ και δέος από τον ασταμάτητο ανήφορό τους. Φίλος επιχειρηματίας υπολόγισε ότι μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων εις βάρος της, η Ρωσία έχει κερδίσει από φυσικό αέριο και πετρέλαιο πάνω από 650 δισ. Διπλωματική πηγή είπε στον φίλο αυτό ότι ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία της κοστίζει 15 δισ. ημερησίως.
Το βαρύ τίμημα του Χρηματιστηρίου
Σε 1,5 δισ. ευρώ ημερησίως, πάντως, ανέρχεται το κόστος που έχει πληρώσει το ελληνικό χρηματιστήριο τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου. Σε αυτή τη συγκυρία, ωστόσο, η Goldman Sachs δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά και ανεβάζει την τιμή – στόχο των 950 μονάδων που έδινε για τον Γενικό Δείκτη τον Δεκέμβριο, στις 1.175 μονάδες σε ορίζοντα 12μήνου. Για το ίδιο διάστημα, το consensus των αναλυτών πλειοδοτεί με πρόβλεψη στις 1.188 μονάδες.
Βοήθεια από τη Σερβία στη Sberbank
Χείρα βοηθείας στις θυγατρικές της ρωσικής Sberbank στην Κροατία και τη Σλοβενία, έδωσε η Σερβία και οι δύο τράπεζες εξαγοράστηκαν στο παρά ένα από τη σερβική AIK Banka. Το bank run που υπέστη όμως το κατάστημα της ρωσικής τράπεζας στην Αυστρία, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έβαλε λουκέτο στη Sberbank Αυστρίας. Τώρα, ακολουθώντας το αυστριακό εθνικό δίκαιο, η Sberbank θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση. Η Sberbank είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας και ποσοστό της κοντά στο 58% ελέγχει η ρωσική Κεντρική Τράπεζα. Εξ ου και η κατάρρευσή της δεν καταπίνεται. Αποφασίσαμε να αποσυρθούμε από την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς οι θυγατρικές τράπεζες του ομίλου είναι αντιμέτωπες με αφύσικες εκροές κεφαλαίων και απειλές για την ασφάλεια των εργαζομένων τους και των υποκαταστημάτων τους, έλεγε το δελτίο Τύπου της Sberbank που επικαλέστηκαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Τρέχει ο Αμπράμοβιτς
Κρύος ιδρώτας έχει λούσει τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους για το πάγωμα των περιουσιών τους. Ο Αμπράμοβιτς τρέχει να πουλήσει την Τσέλσι και τα ακίνητά του στο Λονδίνο και μαζί με Ντεριπάσκα, Αμπράμοφ και Ποτάνιν τρέχουν να αγκυροβολήσουν τα γιοτ τους στις Μαλδίβες που δεν έχουν συμφωνία έκδοσης και δικαστικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά επειδή, ως γνωστόν, η ζωή είναι άδικη, μαζί με την ελίτ την πληρώνουν και οι μούτσοι. Τα καημένα τα ναυτάκια, Ρώσοι και Ουκρανοί. Έλληνας εφοπλιστής μου έλεγε ότι λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των τραπεζών της, δεν μπορούν να πληρώσουν τα πληρώματά τους. Άσε που συχνά είναι μεικτά, Ρώσοι και Ουκρανοί…
Έκπληξη από Παπαθανάση
Δεν πίστευαν στα αυτιά τους, έμαθα, οι τραπεζίτες από αυτό που άκουσαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση σε συνάντηση που είχαν για τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Το ποσοστό των ολοκληρωμένων έργων στον αναπτυξιακό νόμο είναι κάτω από 10%! Δηλαδή, μετά βίας ένα έργο από αυτά που έπαιρναν τις επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού νόμου μέχρι σήμερα, ολοκληρωνόταν τελικά…
Οι εξαγγελίες Καραμούζη και τα έργα υποδομής
Δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 37η θέση παγκοσμίως και στην 18η μεταξύ των χωρών της ΕΕ στην ποιότητα των συνολικών υποδομών, με το επενδυτικό κενό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου σε έργα υποδομών να ανέρχεται σε περίπου 0,8% του ΑΕΠ ή 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, οι ανάγκες για χρηματοδότηση νέων έργων υποδομών αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα έτη. Αυτό άκουσα χθες από τον Βασίλη Καραμούζη, Γενικό Διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας. Η Εθνική έχει φορτσάρει πολύ στον τομέα των επιχειρηματικών χορηγήσεων και εκμεταλλευόμενη τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα υπόλοιπα προγράμματα μέσω Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας και Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, καθώς και το Ταμείο Υποδομών, εργαλείο το οποίο έχει ενεργοποιήσει αποκλειστικά, στοχεύει να διαθέσει άνω των 10 δισ. ευρώ σε έργα ενέργειας και υποδομών την επόμενη τριετία.
Τις τελευταίες μέρες παρακολουθώ, δεν σας κρύβω με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον τις αποφάσεις των Δυτικών σε σχέση με τους Ρώσους ολιγάρχες που ρίχνουν ρούβλια με το τσουβάλι στην Ευρώπη και όχι μόνο. Ένας απ’ αυτούς είναι προφανώς και ο «δικός» μας Ιβάν Σαββίδης, που αν και εξαφανισμένος, μας έχει αφήσει τον τηλεοπτικό σταθμό Open, για να κάνει την σχετική προπαγάνδα υπέρ Πούτιν. Επειδή λοιπόν οι άνθρωποι του ομογενούς επιχειρηματία έχουν συνηθίσει στην ατιμωρησία, δείχνουν να μην πιστεύουν ότι μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα εναντίον του συγκεκριμένου ολιγάρχη. Απεναντίας, τα παλικάρια και οι κυρίες του Ιβάν εκτιμούν ότι η όλη συζήτηση που επιχειρεί να ταυτίσει τον Ρώσο επιχειρηματία, με τους υπόλοιπους ομοεθνείς ολιγάρχες, εκπορεύεται από κέντρα που θέλουν να δουν τον Σαββίδη να φεύγει από την Ελλάδα. Προφανώς όλοι αυτοί (οι συνεργάτες του Ιβάν) δεν έχουν καταλάβει ότι για πρώτη φορά η κυβέρνηση, καθοδηγείται από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ομολόγων. Και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων όταν ακούγεται το όνομα Σαββίδης «χτυπάει» κόκκινο.
Επαφές με Τσίπρα και Καμμένο
Αν και μπορεί να φαντάζει ολίγον υπερβολικό, πιστέψτε με ανταποκρίνεται πέρα ως πέρα στην πραγματικότητα. Αναφέρομαι στην πληροφορία που θέλει τον Ιβάν Σαββίδη, παρά την απουσία του, από την Ελλάδα, να διατηρεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας τόσο με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον πρόεδρο (παραμένει να υποθέσω) των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο. Ο Ιβάν, αν και Ρώσος, δεν εγκατέλειψε τα φιλαράκια του, όταν εκείνα έχασαν την εξουσία τους, γεγονός που καταδεικνύει εκτός των άλλων και το βάθος της σχέσης του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ με τους δύο πολιτικούς άνδρες.
Ο γκαντέμης Κικίλιας
Εκεί που πίστευα ότι δεν υπάρχει πιο τυχερός άνθρωπος στην πολιτική από τον φίλο μου τον Βασίλη Κικίλια, εσχάτως τείνω να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον απόλυτο πολιτικό γκαντέμη. Βλέπετε, με το που ανέλαβε υπουργός Υγείας, «έσκασε» πανδημία στον πλανήτη, κάτι που είχε να συμβεί περίπου εκατό χρόνια. Και με που πήγε στο υπουργείο Τουρισμού και άρχισε να προαναγγέλει χρονιά – θρίαμβο για τον τουρισμό, βρισκόμαστε λίγο πριν από τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Ακόμη και να θέλω να δω με κάπως γούρικο μάτι του Ψηλό δυσκολεύομαι, αφού η πραγματικότητα έρχεται να με διαψεύσει.
Νέος έρωτας για τον πασίγνωστο manager
Μετά τον χωρισμό του, από την κανονική του γυναίκα, δεν λέει να σταθεροποιηθεί σε μια (παράνομη) σχέση ο γνωστός και πολυδιαφημισμένος manager. Κάθε δίμηνο αλλάζει παρτενέρ και μάλιστα δεν το κρύβει, αφού δεν διστάζει να ανταλλάσσει γλωσσόφιλα ακόμη και σε δημόσιους χώρους. Ούτε στο σχολείο δεν κάναμε, όπως κάνει ο συγκεκριμένος ερωτύλος.
Πάνω το αέριο, κάτω οι ρύποι
Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να εκτινάσσει τις τιμές στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά αντίστροφη πορεία ακολουθούν τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων (CO2) στην Ευρώπη. Ενώ πριν από λίγες ημέρες βρίσκονταν κοντά στα 100 ευρώ τον τόνο πλέον έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 40% και πλέον κινούνται γύρω στα 55 ευρώ ο τόνος. Είναι και αυτό μια μικρή ανακούφιση για τις βιομηχανίες, αλλά και για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα που επιβαρύνονταν σημαντικά.
Η παρέμβαση Κεραμέως στον ψυχολογικό πόλεμο
Σας έλεγα προχθές για τις καταιγιστικές εξελίξεις σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο στον πόλεμο της Ουκρανίας, που φέρνουν ραγδαίες αλλαγές και στον πολιτικο-οικονομικό χάρτη. Δεν είναι όμως μόνο οικονομικές οι δυσμενείς επιπτώσεις του πολέμου, καθώς άλλος ένας… πόλεμος μαίνεται – και αυτός είναι ψυχολογικός. Ιδιαίτερα στα παιδιά, πρωτίστως των πληγεισών περιοχών, αλλά και των άλλων χωρών, που γίνονται διαρκώς μάρτυρες εικόνων τρόμου και δέκτες κλίματος αβεβαιότητας και αγωνίας. Για τα Ελληνόπουλα, μερίμνησε η Κεραμέως, η οποία και απευθύνθηκε στον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα του Υπουργείου Παιδείας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Ζήτησε, μαθαίνω, επειγόντως ένα συμβουλευτικό οδηγό για τους εκπαιδευτικούς, ώστε να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τους φόβους των μαθητών, να σκεφτούν τι να τους πουν και πώς, να αξιοποιήσουν εκπαιδευτικό υλικό, δίνοντας μία διέξοδο στην ανησυχία τους. Όπερ και εγένετο. Η καθημερινή έγνοια για τα παιδιά μας φαίνεται και από αυτά τα «μικρά».
! Εσχάτως στην πιάτσα εκτός από τους παραδοσιακούς εκβιαστές, έχουν φυτρώσει και κάτι νέοι παράγοντες, που μπαινοβγαίνουν σε υπουργικά και επιχειρηματικά γραφεία, διεκδικώντας με άκομψο τρόπο δουλειές, λες και είναι νταβατζήδες.
Η προθεσμία στις επτά Ρωσικές τράπεζες
Προθεσμία 10 ημερών για να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσω του SWIFT θα έχουν οι επτά ρωσικές τράπεζες τις οποίες απέκλεισε η Ευρωπαϊκή Ένωση από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων που εξασφαλίζει τις παγκόσμιες τραπεζικές συναλλαγές. Οι VTB, Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazban, BankRossiya, Sovkomank
και VEB αξιολογήθηκαν ως διαπλεκόμενες με το ρωσικό κράτος και έμμεσα συνδεόμενες με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Gazprombank και Sberbank δεν μπήκαν στη μαύρη λίστα, καθώς μέσω αυτών περνάνε οι πληρωμές για το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο που αγοράζουν οι χώρες της ΕΕ.
! Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προκαλούν σοκ και δέος από τον ασταμάτητο ανήφορό τους. Φίλος επιχειρηματίας υπολόγισε ότι μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων εις βάρος της, η Ρωσία έχει κερδίσει από φυσικό αέριο και πετρέλαιο πάνω από 650 δισ. Διπλωματική πηγή είπε στον φίλο αυτό ότι ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία της κοστίζει 15 δισ. ημερησίως.
Το βαρύ τίμημα του Χρηματιστηρίου
Σε 1,5 δισ. ευρώ ημερησίως, πάντως, ανέρχεται το κόστος που έχει πληρώσει το ελληνικό χρηματιστήριο τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου. Σε αυτή τη συγκυρία, ωστόσο, η Goldman Sachs δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά και ανεβάζει την τιμή – στόχο των 950 μονάδων που έδινε για τον Γενικό Δείκτη τον Δεκέμβριο, στις 1.175 μονάδες σε ορίζοντα 12μήνου. Για το ίδιο διάστημα, το consensus των αναλυτών πλειοδοτεί με πρόβλεψη στις 1.188 μονάδες.
Βοήθεια από τη Σερβία στη Sberbank
Χείρα βοηθείας στις θυγατρικές της ρωσικής Sberbank στην Κροατία και τη Σλοβενία, έδωσε η Σερβία και οι δύο τράπεζες εξαγοράστηκαν στο παρά ένα από τη σερβική AIK Banka. Το bank run που υπέστη όμως το κατάστημα της ρωσικής τράπεζας στην Αυστρία, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έβαλε λουκέτο στη Sberbank Αυστρίας. Τώρα, ακολουθώντας το αυστριακό εθνικό δίκαιο, η Sberbank θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση. Η Sberbank είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας και ποσοστό της κοντά στο 58% ελέγχει η ρωσική Κεντρική Τράπεζα. Εξ ου και η κατάρρευσή της δεν καταπίνεται. Αποφασίσαμε να αποσυρθούμε από την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς οι θυγατρικές τράπεζες του ομίλου είναι αντιμέτωπες με αφύσικες εκροές κεφαλαίων και απειλές για την ασφάλεια των εργαζομένων τους και των υποκαταστημάτων τους, έλεγε το δελτίο Τύπου της Sberbank που επικαλέστηκαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Τρέχει ο Αμπράμοβιτς
Κρύος ιδρώτας έχει λούσει τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους για το πάγωμα των περιουσιών τους. Ο Αμπράμοβιτς τρέχει να πουλήσει την Τσέλσι και τα ακίνητά του στο Λονδίνο και μαζί με Ντεριπάσκα, Αμπράμοφ και Ποτάνιν τρέχουν να αγκυροβολήσουν τα γιοτ τους στις Μαλδίβες που δεν έχουν συμφωνία έκδοσης και δικαστικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά επειδή, ως γνωστόν, η ζωή είναι άδικη, μαζί με την ελίτ την πληρώνουν και οι μούτσοι. Τα καημένα τα ναυτάκια, Ρώσοι και Ουκρανοί. Έλληνας εφοπλιστής μου έλεγε ότι λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των τραπεζών της, δεν μπορούν να πληρώσουν τα πληρώματά τους. Άσε που συχνά είναι μεικτά, Ρώσοι και Ουκρανοί…
Έκπληξη από Παπαθανάση
Δεν πίστευαν στα αυτιά τους, έμαθα, οι τραπεζίτες από αυτό που άκουσαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση σε συνάντηση που είχαν για τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Το ποσοστό των ολοκληρωμένων έργων στον αναπτυξιακό νόμο είναι κάτω από 10%! Δηλαδή, μετά βίας ένα έργο από αυτά που έπαιρναν τις επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού νόμου μέχρι σήμερα, ολοκληρωνόταν τελικά…
Οι εξαγγελίες Καραμούζη και τα έργα υποδομής
Δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 37η θέση παγκοσμίως και στην 18η μεταξύ των χωρών της ΕΕ στην ποιότητα των συνολικών υποδομών, με το επενδυτικό κενό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου σε έργα υποδομών να ανέρχεται σε περίπου 0,8% του ΑΕΠ ή 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, οι ανάγκες για χρηματοδότηση νέων έργων υποδομών αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα έτη. Αυτό άκουσα χθες από τον Βασίλη Καραμούζη, Γενικό Διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας. Η Εθνική έχει φορτσάρει πολύ στον τομέα των επιχειρηματικών χορηγήσεων και εκμεταλλευόμενη τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα υπόλοιπα προγράμματα μέσω Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας και Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, καθώς και το Ταμείο Υποδομών, εργαλείο το οποίο έχει ενεργοποιήσει αποκλειστικά, στοχεύει να διαθέσει άνω των 10 δισ. ευρώ σε έργα ενέργειας και υποδομών την επόμενη τριετία.