Τα κρυπτονομίσματα του Μαδούρο, το άλμα της Παγκρήτιας και ο χρησμός της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό
Τα συγχαρητήρια της Βεστάγκερ στον Πιερρακάκη
Συγχαρητήρια στην Ελλάδα έδωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ για τα ψηφιακά της άλματα και για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» που παρουσιάσαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, και ήμασταν από τις πρώτες χώρες που το κάναμε. Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε μέσω ίντερνετ στη Βουλή, σε εκδήλωση για το μέλλον της Ευρώπης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Αμέσως μετά, μίλησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις απίστευτες δυνατότητες της τεχνολογίας και τον στόχο για την καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ελλήνων. Ποιος να μας το έλεγε ότι θα ερχόταν μια μέρα που Δανή Επίτροπος θα αποκαλούσε την Ελλάδα «παράδειγμα» στον τομέα των ψηφιακών! Αλλά Πιερρακάκης είναι αυτός, και τα κατάφερε.
Το μυστικό της Βενεζουέλας
Και μιας και αναφέρθηκε στην Βεστάγκερ να σας δώσω άλλη μια πληροφορία που σχετίζεται με την επίτροπο. Το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούνται κρυπτονομίσματα για την παραβίαση των κυρώσεων της Ε.Ε. προς την Ρωσία εξετάζουν οι υπηρεσίες της Κομισιόν. Την αποκάλυψη αυτή έκανε η Επίτροπος Βεστάγκερ μιλώντας- ιντερνετικά όπως είπαμε-στην χθεσινή συνεδρίαση της Ελληνικής Βουλής. Ερωτηθείσα σχετικά για τον ρόλο των κρυπτονομισμάτων και ποια είναι η στάση της Ε.Ε., η Επίτροπος σημείωσε ότι το μέλλον δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Εντύπωση πάντως προκάλεσε το ότι η Δανέζα αντιπρόεδρος της Κομισιόν παραδέχτηκε πως οι ευρωπαϊκές αρχές παρακολουθούν με ενδιαφέρον το πείραμα που γίνεται σε Νοτιοαμερικανική χώρα που χρησιμοποιεί σε μεγάλη έκταση κρυπτονομίσματα. Ποιο είναι το μυστικό; Ότι η χώρα είναι η Βενεζουέλα του Μαδούρο! Φαίνεται ότι ο σύντροφος έχει προχωρημένο know how, τόσο που να ενδιαφέρει και την Κομισιόν. Ειδικά για να ξεκλειδώσει τα μυστικά του πώς γίνεται το κρυπτο-παιχνίδι με την Ρωσία.
! Το ένα φέρνει το άλλο. Τι το ήθελα να αναφερθώ στον Μαδούρο; Θυμήθηκα μια πληροφορία σύμφωνα με την οποία οι αρχές ψάχνουν κάτι ταξίδια του παλιού υπουργού Νίκου Παππά στην Βενεζουέλα και κάτι επαφές που είχε με συνεργάτες του μονάρχη της Βενεζουέλας.
Η τελική ευθεία για το deal Παγκρήτιας – HSBC…
Σε καλό δρόμο, και με τις ευλογίες της Τράπεζας της Ελλάδος, μπαίνει η εξαγορά της HSBC στην Ελλάδα από την Παγκρήτια Τράπεζα. Οι πληροφορίες λένε ότι οι αντιρρήσεις του Γιάννη Στουρνάρα κάμφθηκαν αφού οι Βρετανοί έβαλαν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη – ακούω ότι αυξάνουν το τίμημα που προβλέπει η συμφωνία με την Παγκρήτια κατά 15 – 20 εκατ. ευρώ -, και έτσι επήλθε άρση απαγορευτικού στον Μιχάλη Σάλλα. Όσο να΄ναι, χρειάζεται ένας ισχυρός μη συστημικός πόλος γιατί οι ανάγκες για «συγύρισμα» στις συνεταιριστικές τράπεζες είναι μεγάλες και ακολουθούν κατά πόδας. Ο φάκελος της συμφωνίας Παγκρήτιας – HSBC αναμένεται να κατατεθεί στην ΤτΕ τις προσεχείς ημέρες και αναμένονται ανακοινώσεις.
…και ο νέος πυλώνας στις τράπεζες
Από την κίνηση αυτή της Παγκρήτιας και μετά τη μετοχική συνεργασία και με τη Χανίων δημιουργείται ένας νέος τραπεζικός πόλος με ενεργητικό 5 δισ. ευρώ, με καταλυτική παρουσία στην Κρήτη αλλά και δραστηριότητα εκτός του νησιού. Η Παγκρήτια αποκτά από την HSBC στην Ελλάδα 1,7 δισ καταθέσεις και χορηγήσεις, οι οποίες μαζί με τα ομόλογα διαμορφώνονται στο 1 δισ. ευρώ. Ο λόγος που κατέληξαν σε επιτυχία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών (HSBC και Παγκρήτια) είναι διότι η Παγκρήτια αποκτά ένα δίκτυο συμπληρωματικό του δικού της με 15 καταστήματα και έναν προσωπικό υψηλού επιπέδου (330 άτομα) εν πολλοίς εξειδικευμένο. Τέλος μαθαίνω ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις η Παγκρήτια προχωρά με όλες τις δυνάμεις σε αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου που θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ ενώ μετά την ολοκλήρωση όλων των ενεργειών θα διαθέτει ένα μέγεθος ιδίων κεφαλαίων που θα πλησιάζει τα 350 εκατ. ευρώ.
Αυξήσεις και παραλογισμοί
Περίπου 46% αυξήθηκε η τιμή του σιταριού στις διεθνείς αγορές μέσα σε μια εβδομάδα. Οι εγχώριοι αλευροβιομήχανοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, ενώ οι αλυσίδες λιανικής βλέπουν εφιάλτες. Αν απορροφήσουν όλο το αυξημένο κόστος, θα «κάψουν» όλα τα ταμειακά διαθέσιμα και αργά ή γρήγορα θα γονατίσουν. Αν περάσουν τις αυξήσεις στην τελική τιμή, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι καταναλωτές θα τους γυρίσουν την πλάτη. Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, υπάρχουν εκμισθωτές ακινήτων που επιμένουν να ζουν σε άλλο κόσμο και ζητούν τα μαλλιοκέφαλά τους γιατί- λένε- το real estate έχει μπει σε τροχιά ανόδου!
Προβληματισμός για τις Ρωσικές τράπεζες
Μπορεί ρωσικές τράπεζες, όπως η Sberbank και η Gazprombank, μέσω των οποίων γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο να εξαιρέθηκαν από τον αποκλεισμό τους από το SWIFT, ωστόσο οι αγορές δεν έχουν πειστεί ότι θα συνεχιστεί ανεμπόδιστα η τροφοδοσία. Το ενδεχόμενο ακόμη σκληρότερων οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία από τη Δύση δεν έχει αποκλειστεί και ξένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πιθανό αποκλεισμό από τα ευρωπαϊκά λιμάνια των πλοίων που ανήκουν ή διαχειρίζονται ρωσικές εταιρείες. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε διαταραχή των φορτίων ρωσικού LNG, που φτάνουν σε χώρες της Ευρώπης. Οι φόβοι ανεβάζουν καθημερινά σε νέα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου, συμπαρασύροντας και τις τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια.
! Τον καλπασμό του δεν ανακόπτει ούτε το πετρέλαιο. Το brent πλησιάζει τα 120 δολάρια και ο ανήφορος φαίνεται πως δεν έχει σταματήσει. Η JPMorgan Chase προβλέπει ότι τo brent θα μπορούσε να κλείσει φέτος στα 185 δολάρια το βαρέλι αν συνεχιστούν τα προβλήματα με το ρωσικό πετρέλαιο.
Το κρίσιμο δεκαήμερο της ΕΚΤ
Η άνοδος του ενεργειακού κόστους φέρνει ίλιγγο στις τράπεζες που βλέπουν ήδη στον ορίζοντα σκοπέλους στην ανάπτυξη, άδειες τσέπες στους καταναλωτές και προβλήματα στις πληρωμές δανείων. Όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα στις 10 Μαρτίου και στις προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και τις επόμενες κινήσεις στη νομισματική πολιτική. Ο πόλεμος αυξάνει τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού και οι αναλυτές προβλέπουν ότι αυτό θα αποτρέψει την ΕΚΤ από το να προχωρήσει στην ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής. Μια τέτοια εξέλιξη θα «χτυπήσει» τις τράπεζες που, ύστερα από χρόνια αρνητικών επιτοκίων, προσδοκούσαν σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και σε αύξηση των επιτοκιακών τους εσόδων.
Τα χαμένα ρούβλια των Ρώσων ολιγαρχών
Βαρύ πλήγμα υφίστανται οι Ρώσοι ολιγάρχες από τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας. Περίπου το 1/3 του πλούτου τους έχουν χάσει ήδη οι 20 πιο πλούσιοι Ρώσοι μετά τις κυρώσεις για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index. Οι απώλειες στις περιουσίες μερικών Ρώσων δισεκατομμυριούχων φίλων του Βλαντιμίρ Πούτιν υπολογίζονται κοντά στα 80 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το Forbes, τις τελευταίες εβδομάδες τουλάχιστον 12 Ρώσοι έπεσαν από τις θέσεις τους στη λίστα των δισεκατομμυριούχων. Ο Γκενάντι Τιμτσένκο του Volga Group είδε την περιουσία του να πέφτει από τα 22 στα 11 δισ. δολάρια, ο Λεονίντ Μίκελσον, CEO της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Novatek έχασε 10,5 δισ. δολάρια και έπεσε στα 22 δισ. και ο μεγιστάνας των ορυχείων, Αλεξέι Μορντασόφ απώλεσε 5,6 δισ. και η περιουσία του έχει πέσει στα 22 δισ. δολάρια.
! Παρά τον χαμό που γίνεται, πάντως, τόσο η ελληνική οικονομία όσο και οι ελληνικές τράπεζες έχουν trend. Μία ακόμη θετική έκθεση ήρθε χθες από την UBS που αναθεωρεί ανοδικά το ΑΕΠ, βλέπει μεγάλη πτώση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2022 και υποχώρηση του δημόσιου χρέους από φέτος. Ο ελβετικός οίκος διατηρεί θετική στάση για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της εξυγίανσης ολοκληρώθηκε το 2021 και πλέον το βάρος μετατοπίζεται στις νέες χορηγήσεις. Τα στρατηγικά σχέδια των τραπεζών, όπως λέει, εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από νέες καθαρές επιχειρηματικές δανειοδοτήσεις, προκειμένου να επιτύχουν μεσοπρόθεσμα τον στόχο για δείκτη αποδοτικότητας (ROTE) πάνω από 10%.
«Χρυσός» τα ακίνητα των τραπεζών
Χρυσός αναμένεται να αποδειχτούν τα ακίνητα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αφού με βάση την εκτίμηση για άνοδο των τιμών κατά 5-6% σε ετήσια βάση την επόμενη διετία, αναμένονται για τις τράπεζες σημαντικές υπεραξίες. Εξ ου και ο πυρετός προετοιμασίας για την ενεργό διαχείριση των ακινήτων τους, μέσω εξειδικευμένων εταιρειών στις οποίες οι τράπεζες είναι μέτοχοι είτε άμεσα είτε μέσω των εταιρειών διαχείρισης. Οι τράπεζες υπολογίζεται ότι έχουν ήδη στα χαρτοφυλάκιά τους 25.000 – 30.000 ακίνητα.
! Γεγονός είναι η πρώτη Ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση στην Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει φαινόμενα βίας, παρενόχλησης, διακρίσεων και εκφοβισμού στον χώρο εργασίας. Την υπέγραψαν χθες ο Σύλλογος Εργαζομένων με τη Διοίκηση της Alpha Bank, μετά από δίμηνες διαβουλεύσεις. Η συμφωνία προβλέπει ακόμη και την ενδοοικογενειακή βία.
Πρωτιά για την Πειραιώς ΑΕΠΕΥ
Σταθερά διατηρεί την πρωτιά στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών, ελληνικών και ξένων, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, με μερίδιο αγοράς της τάξης του 29% τον Φεβρουάριο και αθροιστική αξία συναλλαγών 1,61 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Eurobank Equities με μερίδιο 16,77% και στην τρίτη, η Euroxx Χρηματιστηριακή, με μερίδιο αγοράς 9,82%.
Υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη
Δυνατά, όπως πληροφορούμαι, παίζει εσχάτως στη Θεσσαλονίκη το όνομα του Πέτρου Λεκάκη, ως υποψηφίου με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και πρώην αντιδήμαρχος είναι φίλος με τον πρόεδρο, Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο στήριξε ανοιχτά στις εσωκομματικές εκλογές και στη διεκδίκηση της προεδρίας. Η στενή σχέση που συνδέει τους δύο, οδηγεί αρκετούς στο συμπέρασμα ότι ο Λεκάκης θα είναι ένα από τα πρόσωπα – κλειδιά που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Α’ Θεσσαλονίκης. Μαθαίνω ότι εδώ και καιρό δέχεται πιέσεις από στελέχη της παράταξης καθώς θεωρείται υποψήφιος με μεγάλη επιρροή και εκτιμάται πως θα φέρει πολυπόθητους σταυρούς. Το σίγουρο είναι πως εάν πει το «ναι» θα ανακατέψει την τράπουλα και θα αποτελέσει βασικό αντίπαλο των υπολοίπων υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο…
Συγχαρητήρια στην Ελλάδα έδωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ για τα ψηφιακά της άλματα και για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» που παρουσιάσαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, και ήμασταν από τις πρώτες χώρες που το κάναμε. Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε μέσω ίντερνετ στη Βουλή, σε εκδήλωση για το μέλλον της Ευρώπης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Αμέσως μετά, μίλησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις απίστευτες δυνατότητες της τεχνολογίας και τον στόχο για την καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ελλήνων. Ποιος να μας το έλεγε ότι θα ερχόταν μια μέρα που Δανή Επίτροπος θα αποκαλούσε την Ελλάδα «παράδειγμα» στον τομέα των ψηφιακών! Αλλά Πιερρακάκης είναι αυτός, και τα κατάφερε.
Το μυστικό της Βενεζουέλας
Και μιας και αναφέρθηκε στην Βεστάγκερ να σας δώσω άλλη μια πληροφορία που σχετίζεται με την επίτροπο. Το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούνται κρυπτονομίσματα για την παραβίαση των κυρώσεων της Ε.Ε. προς την Ρωσία εξετάζουν οι υπηρεσίες της Κομισιόν. Την αποκάλυψη αυτή έκανε η Επίτροπος Βεστάγκερ μιλώντας- ιντερνετικά όπως είπαμε-στην χθεσινή συνεδρίαση της Ελληνικής Βουλής. Ερωτηθείσα σχετικά για τον ρόλο των κρυπτονομισμάτων και ποια είναι η στάση της Ε.Ε., η Επίτροπος σημείωσε ότι το μέλλον δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Εντύπωση πάντως προκάλεσε το ότι η Δανέζα αντιπρόεδρος της Κομισιόν παραδέχτηκε πως οι ευρωπαϊκές αρχές παρακολουθούν με ενδιαφέρον το πείραμα που γίνεται σε Νοτιοαμερικανική χώρα που χρησιμοποιεί σε μεγάλη έκταση κρυπτονομίσματα. Ποιο είναι το μυστικό; Ότι η χώρα είναι η Βενεζουέλα του Μαδούρο! Φαίνεται ότι ο σύντροφος έχει προχωρημένο know how, τόσο που να ενδιαφέρει και την Κομισιόν. Ειδικά για να ξεκλειδώσει τα μυστικά του πώς γίνεται το κρυπτο-παιχνίδι με την Ρωσία.
! Το ένα φέρνει το άλλο. Τι το ήθελα να αναφερθώ στον Μαδούρο; Θυμήθηκα μια πληροφορία σύμφωνα με την οποία οι αρχές ψάχνουν κάτι ταξίδια του παλιού υπουργού Νίκου Παππά στην Βενεζουέλα και κάτι επαφές που είχε με συνεργάτες του μονάρχη της Βενεζουέλας.
Η τελική ευθεία για το deal Παγκρήτιας – HSBC…
Σε καλό δρόμο, και με τις ευλογίες της Τράπεζας της Ελλάδος, μπαίνει η εξαγορά της HSBC στην Ελλάδα από την Παγκρήτια Τράπεζα. Οι πληροφορίες λένε ότι οι αντιρρήσεις του Γιάννη Στουρνάρα κάμφθηκαν αφού οι Βρετανοί έβαλαν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη – ακούω ότι αυξάνουν το τίμημα που προβλέπει η συμφωνία με την Παγκρήτια κατά 15 – 20 εκατ. ευρώ -, και έτσι επήλθε άρση απαγορευτικού στον Μιχάλη Σάλλα. Όσο να΄ναι, χρειάζεται ένας ισχυρός μη συστημικός πόλος γιατί οι ανάγκες για «συγύρισμα» στις συνεταιριστικές τράπεζες είναι μεγάλες και ακολουθούν κατά πόδας. Ο φάκελος της συμφωνίας Παγκρήτιας – HSBC αναμένεται να κατατεθεί στην ΤτΕ τις προσεχείς ημέρες και αναμένονται ανακοινώσεις.
…και ο νέος πυλώνας στις τράπεζες
Από την κίνηση αυτή της Παγκρήτιας και μετά τη μετοχική συνεργασία και με τη Χανίων δημιουργείται ένας νέος τραπεζικός πόλος με ενεργητικό 5 δισ. ευρώ, με καταλυτική παρουσία στην Κρήτη αλλά και δραστηριότητα εκτός του νησιού. Η Παγκρήτια αποκτά από την HSBC στην Ελλάδα 1,7 δισ καταθέσεις και χορηγήσεις, οι οποίες μαζί με τα ομόλογα διαμορφώνονται στο 1 δισ. ευρώ. Ο λόγος που κατέληξαν σε επιτυχία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών (HSBC και Παγκρήτια) είναι διότι η Παγκρήτια αποκτά ένα δίκτυο συμπληρωματικό του δικού της με 15 καταστήματα και έναν προσωπικό υψηλού επιπέδου (330 άτομα) εν πολλοίς εξειδικευμένο. Τέλος μαθαίνω ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις η Παγκρήτια προχωρά με όλες τις δυνάμεις σε αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου που θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ ενώ μετά την ολοκλήρωση όλων των ενεργειών θα διαθέτει ένα μέγεθος ιδίων κεφαλαίων που θα πλησιάζει τα 350 εκατ. ευρώ.
Αυξήσεις και παραλογισμοί
Περίπου 46% αυξήθηκε η τιμή του σιταριού στις διεθνείς αγορές μέσα σε μια εβδομάδα. Οι εγχώριοι αλευροβιομήχανοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, ενώ οι αλυσίδες λιανικής βλέπουν εφιάλτες. Αν απορροφήσουν όλο το αυξημένο κόστος, θα «κάψουν» όλα τα ταμειακά διαθέσιμα και αργά ή γρήγορα θα γονατίσουν. Αν περάσουν τις αυξήσεις στην τελική τιμή, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι καταναλωτές θα τους γυρίσουν την πλάτη. Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, υπάρχουν εκμισθωτές ακινήτων που επιμένουν να ζουν σε άλλο κόσμο και ζητούν τα μαλλιοκέφαλά τους γιατί- λένε- το real estate έχει μπει σε τροχιά ανόδου!
Προβληματισμός για τις Ρωσικές τράπεζες
Μπορεί ρωσικές τράπεζες, όπως η Sberbank και η Gazprombank, μέσω των οποίων γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο να εξαιρέθηκαν από τον αποκλεισμό τους από το SWIFT, ωστόσο οι αγορές δεν έχουν πειστεί ότι θα συνεχιστεί ανεμπόδιστα η τροφοδοσία. Το ενδεχόμενο ακόμη σκληρότερων οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία από τη Δύση δεν έχει αποκλειστεί και ξένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πιθανό αποκλεισμό από τα ευρωπαϊκά λιμάνια των πλοίων που ανήκουν ή διαχειρίζονται ρωσικές εταιρείες. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε διαταραχή των φορτίων ρωσικού LNG, που φτάνουν σε χώρες της Ευρώπης. Οι φόβοι ανεβάζουν καθημερινά σε νέα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου, συμπαρασύροντας και τις τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια.
! Τον καλπασμό του δεν ανακόπτει ούτε το πετρέλαιο. Το brent πλησιάζει τα 120 δολάρια και ο ανήφορος φαίνεται πως δεν έχει σταματήσει. Η JPMorgan Chase προβλέπει ότι τo brent θα μπορούσε να κλείσει φέτος στα 185 δολάρια το βαρέλι αν συνεχιστούν τα προβλήματα με το ρωσικό πετρέλαιο.
Το κρίσιμο δεκαήμερο της ΕΚΤ
Η άνοδος του ενεργειακού κόστους φέρνει ίλιγγο στις τράπεζες που βλέπουν ήδη στον ορίζοντα σκοπέλους στην ανάπτυξη, άδειες τσέπες στους καταναλωτές και προβλήματα στις πληρωμές δανείων. Όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα στις 10 Μαρτίου και στις προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και τις επόμενες κινήσεις στη νομισματική πολιτική. Ο πόλεμος αυξάνει τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού και οι αναλυτές προβλέπουν ότι αυτό θα αποτρέψει την ΕΚΤ από το να προχωρήσει στην ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής. Μια τέτοια εξέλιξη θα «χτυπήσει» τις τράπεζες που, ύστερα από χρόνια αρνητικών επιτοκίων, προσδοκούσαν σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και σε αύξηση των επιτοκιακών τους εσόδων.
Τα χαμένα ρούβλια των Ρώσων ολιγαρχών
Βαρύ πλήγμα υφίστανται οι Ρώσοι ολιγάρχες από τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας. Περίπου το 1/3 του πλούτου τους έχουν χάσει ήδη οι 20 πιο πλούσιοι Ρώσοι μετά τις κυρώσεις για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index. Οι απώλειες στις περιουσίες μερικών Ρώσων δισεκατομμυριούχων φίλων του Βλαντιμίρ Πούτιν υπολογίζονται κοντά στα 80 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το Forbes, τις τελευταίες εβδομάδες τουλάχιστον 12 Ρώσοι έπεσαν από τις θέσεις τους στη λίστα των δισεκατομμυριούχων. Ο Γκενάντι Τιμτσένκο του Volga Group είδε την περιουσία του να πέφτει από τα 22 στα 11 δισ. δολάρια, ο Λεονίντ Μίκελσον, CEO της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Novatek έχασε 10,5 δισ. δολάρια και έπεσε στα 22 δισ. και ο μεγιστάνας των ορυχείων, Αλεξέι Μορντασόφ απώλεσε 5,6 δισ. και η περιουσία του έχει πέσει στα 22 δισ. δολάρια.
! Παρά τον χαμό που γίνεται, πάντως, τόσο η ελληνική οικονομία όσο και οι ελληνικές τράπεζες έχουν trend. Μία ακόμη θετική έκθεση ήρθε χθες από την UBS που αναθεωρεί ανοδικά το ΑΕΠ, βλέπει μεγάλη πτώση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2022 και υποχώρηση του δημόσιου χρέους από φέτος. Ο ελβετικός οίκος διατηρεί θετική στάση για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της εξυγίανσης ολοκληρώθηκε το 2021 και πλέον το βάρος μετατοπίζεται στις νέες χορηγήσεις. Τα στρατηγικά σχέδια των τραπεζών, όπως λέει, εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από νέες καθαρές επιχειρηματικές δανειοδοτήσεις, προκειμένου να επιτύχουν μεσοπρόθεσμα τον στόχο για δείκτη αποδοτικότητας (ROTE) πάνω από 10%.
«Χρυσός» τα ακίνητα των τραπεζών
Χρυσός αναμένεται να αποδειχτούν τα ακίνητα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αφού με βάση την εκτίμηση για άνοδο των τιμών κατά 5-6% σε ετήσια βάση την επόμενη διετία, αναμένονται για τις τράπεζες σημαντικές υπεραξίες. Εξ ου και ο πυρετός προετοιμασίας για την ενεργό διαχείριση των ακινήτων τους, μέσω εξειδικευμένων εταιρειών στις οποίες οι τράπεζες είναι μέτοχοι είτε άμεσα είτε μέσω των εταιρειών διαχείρισης. Οι τράπεζες υπολογίζεται ότι έχουν ήδη στα χαρτοφυλάκιά τους 25.000 – 30.000 ακίνητα.
! Γεγονός είναι η πρώτη Ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση στην Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει φαινόμενα βίας, παρενόχλησης, διακρίσεων και εκφοβισμού στον χώρο εργασίας. Την υπέγραψαν χθες ο Σύλλογος Εργαζομένων με τη Διοίκηση της Alpha Bank, μετά από δίμηνες διαβουλεύσεις. Η συμφωνία προβλέπει ακόμη και την ενδοοικογενειακή βία.
Πρωτιά για την Πειραιώς ΑΕΠΕΥ
Σταθερά διατηρεί την πρωτιά στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών, ελληνικών και ξένων, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, με μερίδιο αγοράς της τάξης του 29% τον Φεβρουάριο και αθροιστική αξία συναλλαγών 1,61 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Eurobank Equities με μερίδιο 16,77% και στην τρίτη, η Euroxx Χρηματιστηριακή, με μερίδιο αγοράς 9,82%.
Υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη
Δυνατά, όπως πληροφορούμαι, παίζει εσχάτως στη Θεσσαλονίκη το όνομα του Πέτρου Λεκάκη, ως υποψηφίου με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και πρώην αντιδήμαρχος είναι φίλος με τον πρόεδρο, Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο στήριξε ανοιχτά στις εσωκομματικές εκλογές και στη διεκδίκηση της προεδρίας. Η στενή σχέση που συνδέει τους δύο, οδηγεί αρκετούς στο συμπέρασμα ότι ο Λεκάκης θα είναι ένα από τα πρόσωπα – κλειδιά που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Α’ Θεσσαλονίκης. Μαθαίνω ότι εδώ και καιρό δέχεται πιέσεις από στελέχη της παράταξης καθώς θεωρείται υποψήφιος με μεγάλη επιρροή και εκτιμάται πως θα φέρει πολυπόθητους σταυρούς. Το σίγουρο είναι πως εάν πει το «ναι» θα ανακατέψει την τράπουλα και θα αποτελέσει βασικό αντίπαλο των υπολοίπων υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο…