Στάζουν... πίκρα οι κομμένοι βουλευτές της ΝΔ
Τα "θύματα" του ανασχηματισμού και οι μονίμως αποκλεισμένοι εκφράζουν ανοιχτά τον θυμό τους
Των Γιάννη Χρηστάκου, Γιώργου Σιαδήμα - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Περισσότερη και από την αφρικανική σκόνη που κατέκλυσε τη χώρα προ ημερών είναι αυτή που σήκωσαν οι «κομμένοι», αλλά και όσοι «γαλάζιοι» βουλευτές περίμεναν να υπουργοποιηθούν, με την ανακοίνωση του ανασχηματισμού.
Αυτά που λέγονται στις κατ ιδίαν συζητήσεις είναι πολύ χειρότερα από όσα ειπώθηκαν δημοσίως από εκείνους που ανέμεναν να αξιοποιηθούν ή πίστευαν ότι είχαν ακόμα να κάνουν έργο στο υπουργείο που κατείχαν.
Από τους επτά υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας που οδηγήθηκαν στην έξοδο, μόνο ο Αδωνις Γεωργιάδης προκάλεσε ένταση και ανάγκασε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παρέμβει. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους βουλευτές που περίμεναν υπουργική καρέκλα και τελικά έμειναν να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.
ΑΡΝΗΣΗ
Οπως αποκαλύπτουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο Αντώνης Σαμαράς στο τηλεφώνημα που έκανε στον Γιάννη Μιχελάκη, αφού τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στο κυβερνητικό έργο, του πρότεινε να αναλάβει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών αρνήθηκε, ευχαριστώντας με τη σειρά του τον πρωθυπουργό, αλλά και εκφράζοντας έτσι την πικρία του για την αντικατάστασή του. «Μου πρότεινε να αναλάβω κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και αρνήθηκα ευγενικά. Ολοι γνωρίζουμε από την αρχή ότι οι υπουργοί δεν είναι μόνιμοι. Δεν έχω παντρευτεί καρέκλες και θα συνεχίσω το κοινοβουλευτικό μου έργο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.
Ο Κωστής Χατζηδάκης δεν βρισκόταν καν στην Αθήνα όταν δέχθηκε το τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό. Η συνομιλία τους ήταν πολύ σύντομη και ο ίδιος προτίμησε να απαντήσει δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία για το έργο του. Οι περισσότεροι πάντως από τους βουλευτές που βρήκαν το συγκεκριμένο e-mail στον υπολογιστή τους το διέγραψαν ενώ έκαναν πικρόχολα σχόλια για τον πρώην υπουργό, που δεν είχε ανοιχτές πόρτες για τους συναδέλφους του, όπως σχολίαζαν στο περιστύλιο.
Πικραμένος είναι και ο Σίμος Κεδίκογλου, αλλά ξεκαθάρισε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πως «τα δύο αυτά χρόνια ήταν τα πιο μακριά της ζωής μου. Εμαθα πολλά, κέρδισα πολλά και συνεχίζουμε ».
Ο ίδιος ήταν ο πρώτος που έμαθε για την απομάκρυνσή του, και μάλιστα από τον διευθυντή του πρωθυπουργού, Κώστα Μπούρα. Πάντως, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος συναντήθηκε και με τον κ. Σαμαρά αμέσως μετά στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους.
ΦΩΤΙΕΣ
Μεγάλες φωτιές έχει ανάψει στη Μακεδονία η υπουργοποίηση του Γιώργου Καρασμάνη. Ο Δάνης Τζαμτζής, που επιλέγεται στην ίδια περιφέρεια, αν και ήρθε τελευταίος σε σταυρούς, αυτή τη φορά ήταν σίγουρος για την υπουργοποίησή του. Στους φίλους και συναδέλφους του ο ίδιος λέει μάλλον ειρωνικά: «Χάρηκα που έγινε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από την Πέλλα. Εχει δύσκολο έργο μπροστά του ».
Ο Διονύσης Σταμενίτης, που εκλέγεται επίσης στην Πέλλα και διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό από τα χρόνια της Πολιτικής Ανοιξης, σύμφωνα με πληροφορίες ανέμενε την υπουργοποίηση του Γιώργου Καρασμάνη, αλλά όχι στο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ενα υπουργείο ιδιαίτερα προνομιακό για τη συγκεκριμένη περιοχή. Πάντως, οι μυημένοι επιμένουν πως ο κ. Καρασμάνης, μετά την υπουργοποίηση του φίλου του, Θεόφιλου Λεονταρίδη, είχε διαμηνύσει με κάθε τρόπο στο Μέγαρο Μαξίμου ότι «μετά από 18 χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας, αν δεν μπω στην κυβέρνηση, ξεχάστε με!».
Ο Κώστας Τζαβάρας, από τους βουλευτές που είχαν στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά στις εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού, τελικά δεν δέχθηκε τηλεφώνημα για να μπει στο νέο σχήμα. «Η μόνη συνέπεια για μένα από τον ανασχηματισμό είναι ότι από τέως έγινα πρώην υπουργός», λέει ο ίδιος με νόημα. Πάντως, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού μετά την ανακοίνωση του νέου σχήματος δέχθηκε κρούση από τον κ. Μπούρα να αναλάβει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, αλλά και αυτός αρνήθηκε.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Μαρκόπουλος δεν κρύβει την πικρία του που δεν συμμετείχε στο νέο σχήμα: «Στενοχωρήθηκα για δεκαπέντε λεπτά και μετά το πήρα απόφαση. Η νέα κυβέρνηση έχει πάντως και κάποια ρίσκα. Οσοι ανέλαβαν ξέρουν καλά τι έχει γίνει και ποιος είναι ο δρόμος μπροστά. Τους όρους τούς βάζει ο πρωθυπουργός και οι νόμοι
», «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τον Ανδρέα Λοβέρδο.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ
Ακόμα και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που πρόλαβε να φύγει πριν από τον ανασχηματισμό, λόγω της διένεξής του με τον κ. Χατζηδάκη για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το γάλα, δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»: «Ελπίζω ο ανασχηματισμός να σημάνει την απαρχή μιας νέας περιόδου για τον τόπο. Αφήνοντας πίσω μνημόνια και συνταγές αυστηρής λιτότητας, αλλά και χωρίς λαϊκίστικες παλινδρομήσεις, να μπουν επιτέλους οι βάσεις της υγιούς ανάπτυξης, με κυρίαρχο πυλώνα την πρωτογενή ανάπτυξη». Ουσιαστικά, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός δείχνει τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στον νέο υπουργό, Γιώργο Καρασμάνη, έχοντας κατά νου προφανώς την κριτική που είχε δεχθεί όταν ήταν στην κυβέρνηση.
Στα κάγκελα οι Θεσσαλοί
Οι «γαλάζιοι» βουλευτές στη Θεσσαλία ακόμα δεν μπορούν να χωνέψουν ότι ο Κάμπος δεν έχει εκπρόσωπο στην κυβέρνηση. Ο «σαμαρικός» βουλευτής Τρικάλων, Ηλίας Βλαχογιάννης, αναρωτιέται: «Πώς θα κρατηθεί τώρα η Θεσσαλία χωρίς εκπροσώπηση;», ενώ και ο Χρήστος Κέλλας υποστηρίζει ότι «ήταν σαρωτικός στην κυριολεξία ο ανασχηματισμός για τη Θεσσαλία. Δεν εκπροσωπείται μετά από 30 χρόνια στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να γκρινιάζουν δικαιολογημένα οι Θεσσαλοί».
Πάντως, αυτό που λένε οι βουλευτές των όμορων νομών είναι πως «ο Καραμανλής είχε οκτώ Θεσσαλούς στην κυβέρνησή του και ο Σαμαράς κανέναν. Και μετά αναρωτιούνται πώς θα κερδίσουν τους αγρότες». Η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου γνώριζε πως ήταν δύσκολο να μπει στην κυβέρνηση ως πρωτοεκλεγμένη, όταν μάλιστα έχει και ρόλο ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Αλλά η υπουργοποίηση του επίσης αβερωφικού Κώστα Τασούλα την «πείραξε», αφού εκλέγονται και οι δύο στα Ιωάννινα.