Με φόντο τον πόλεµο στην Ουκρανία και τις συνεχείς αναφορές των εγχώριων ΜΜΕ στους Ρώσους ολιγάρχες και στον ρόλο που µπορεί να διαδραµατίσουν στην παρούσα κρίση, θυµήθηκα κάποιο δηµοσίευµα των «Π» πριν από µερικά χρόνια, το οποίο βασιζόταν σε ένα άκρως ενδιαφέρον ρεπορτάζ ενός αµερικανοουκρανικού δικτύου για τις ρωσικές πρακτικές στις περιβόητες αποσχισθείσες περιοχές του Ντονµπάς.

Μεγάλο µέρος της συγκεκριµένης έρευνας ήταν αφιερωµένο στο πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη και στον τρόπο µε τον οποίο συµµετείχε στο παιχνίδι της Μόσχας στις εν λόγω επαρχίες. Ας πάρουµε, όµως, τα πράγµατα µε τη σειρά. Μετά τα γεγονότα που οδήγησαν στην απόσχιση του επίµαχου κοµµατιού της Ανατολικής Ουκρανίας, επιβλήθηκε από το σύνολο του δυτικού κόσµου εµπάργκο σε ό,τι αφορά τη διακίνηση συγκεκριµένων προϊόντων. Ανάµεσα σε αυτά συµπεριλήφθηκαν και τα τσιγάρα.

Ο ιδιοκτήτης τότε της καπνοβιοµηχανίας Donskoy Tabak, µε έδρα το Ροστόφ, Ιβάν Σαββίδης, έδωσε µε τον τρόπο του λύση, διευκολύνοντας τη Μόσχα και, κατ’ επέκταση, το σύστηµα Πούτιν στο µέτωπο αυτό. Μόνο που, για να ικανοποιήσει τη... µαµά Ρωσία, έβαλε σε κίνδυνο την Ελλάδα, αφού ούτως ή άλλως µάνα είναι... µόνο µία, παρά τις κορώνες που εκτόξευε κατά καιρούς.

Σύµφωνα, λοιπόν, µε την έρευνα του δικτύου, που συνοδευόταν από χαρακτηριστικά βίντεο και αντίστοιχες µαρτυρίες, η ρωσόφωνη αυτή περιοχή είχε γεµίσει µε πακέτα τσιγάρα τα οποία έφεραν το λογότυπο της Καπνοβιοµηχανίας Ξάνθης (!), της γνωστής ΣΕΚΑΠ, η οποία στο µεταξύ είχε περιέλθει στα χέρια του µεγαλοµετόχου του ΠΑΟΚ.

Τι σήµαινε αυτό; Πολύ απλά, ότι ένα κράτος-µέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί της ουσίας παρανοµούσε ξεκάθαρα, αφού µια βιοµηχανία που βρισκόταν εντός των συνόρων του προµήθευε -διά της δραστηριότητας ενός συγκεκριµένου επιχειρηµατία- τις αποκλεισµένες περιοχές µε αποθέµατα τσιγάρων, σπάζοντας το εµπάργκο που είχαν συνυπογράψει οι Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα µπορούσε να βρεθεί αντιµέτωπη όχι µόνο µε σοβαρές κυρώσεις, αλλά και µε ένα ισχυρό πλήγµα στην αξιοπιστία της διεθνώς... Ετσι, για να καταλαβαίνουµε τι συµβαίνει γύρω µας...

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 4/3