Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους οικονοµικούς κύκλους για την παράταση που παίρνει ο πόλεµος στην Ουκρανία και τις παρενέργειες που προκαλεί στην Ευρώπη η ενεργειακή κρίση.

Οι τελευταίες δηλώσεις Πούτιν επέτειναν την ανησυχία, καθώς έδειξαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν δείχνει καµία διάθεση να σταµατήσει την εισβολή και να µπει σε µια διαδικασία απεµπλοκής από τον πόλεµο που ο ίδιος προκάλεσε. Η εκτίµηση που επικρατεί είναι ότι θα είναι ακόµα υψηλότερες οι τιµές του φυσικού αερίου, κάτι που θα θίξει την Ευρώπη, ιδίως τη Γερµανία και την Πολωνία. Η πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει το σενάριο του στασιµοπληθωρισµού σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. λόγω της παρατεταµένης αβεβαιότητας στην οποία έχει µπει η Ευρώπη. Την ίδια στιγµή, ωστόσο, για την Ελλάδα υπάρχει µια συγκρατηµένη αχτίδα αισιοδοξίας λόγω του τουρισµού.

Το «ευτύχημα» της Ελλάδας 

Κορυφαία πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος σηµειώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πως αυτό είναι το µεγάλο ευτύχηµα για τη χώρα. «Ο τουρισµός είναι το όπλο της Ελλάδας, καθώς δρα α θετα από τις µεγάλες αυξήσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισµού», τονίζεται χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, η εκτίµηση των στενών συνεργατών του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, την οποία µεταφέρουν µέσω των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ», είναι πως θα επικρατήσει το δυσµενές σενάριο για το ΑΕΠ, που θα κινηθεί στο 3% το τρέχον έτος, ενώ ο µέσος όρος του πληθωρισµού υπολογίζεται αντιστοίχως στο 7,5%.

Παραλλήλως, υπάρχει έκδηλη ανησυχία αναφορικά µε την αύξηση των «κόκκινων» δανείων, δεδοµένου ότι πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν θα µπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σύµφωνα µε υψηλόβαθµες πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι πλέον περιορισµένες οι δυνατότητες για άλλα µέτρα στήριξης των πολιτών, σηµειώνοντας ότι φέτος το έλλειµµα υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης του 2%. Συµπληρώνουν, δε, ότι πρέπει να υπάρξει µεγάλη προσοχή για να µην προκύψει δηµοσιονοµικός εκτροχιασµός και να µη χαθεί ο πολύ σηµαντικός στόχος της επενδυτικής βαθµίδας.

Να σηµειωθεί, τέλος, ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπολογίζεται ότι από τον Ιούλιο θα υπάρξει µια µικρή - σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 13/5