Η 'Ωρα του Λαού - Ελληνοφρένεια best of
Η 'Ωρα του Λαού - Ελληνοφρένεια best of Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
Γιανης_Βαρουφακης
Παραπολιτικά

ΜέΡΑ 25: Ντόμινο αποχωρήσεων με άρωμα γυναίκας – Αιχμές για ετσιθελισμό

Η Αγγελική Αδαμοπούλου, έκανε γνωστή την πρόθεσή της να εγκαταλείψει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25, απευθείας στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα

Για φαινόμενα «νεποτισμού», «φίμωσης» αλλά και «καταπάτησης των δημοκρατικών διαδικασιών» εγκαλείται το κόμμα της Αριστεράς «ΜέΡΑ 25» του Γιάνη Βαρουφάκη από το γυναικείο στελεχιακό δυναμικό του. Το αποτέλεσμα είναι να σημειώνεται ολοένα και πιο έντονα ένα ντόμινο αποχωρήσεων.

Η τελευταία αποχώρηση σημειώθηκε χθες, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής, Αγγελική Αδαμοπούλου, έκανε γνωστή την πρόθεσή της να εγκαταλείψει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25, απευθείας στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, χωρίς προηγουμένως να έχει προετοιμάσει, κατά πληροφορίες, σχετικά τους συναδέλφους της στο κόμμα.

Επικράτησε αμηχανία στους κόλπους του κόμματος, αφού ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη του ΜέΡΑ25 έμοιαζαν κεραυνοβολημένα, σημειώνοντας για την κ. Αδαμοπούλου ότι «δεν μας ειδοποίησε καν», αναφορικά με την επιθυμία της να απενταχθεί από τις γραμμές του νεότευκτου πολιτικού φορέα.

Το κλίμα στο «Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής», του οποίου ηγείται ο Γιάνης Βαρουφάκης, βάρυνε ακόμη περισσότερο χθες, με δεδομένο ότι δεν έχει μεσολαβήσει ούτε μήνας από τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε αποχώρησε με αιχμές από το κόμμα και η Αναπληρωματική Βουλευτής Α΄ Αθηνών, Μαρία Μποτονάκη, η οποία θα έπαιρνε την έδρα της κ. Αδαμοπούλου, αν η τελευταία παραιτούνταν.

Την πρόλαβε, ωστόσο, η κ. Μποτονάκη, επιλέγοντας την ηχηρή έξοδό της από το κόμμα, με μια δήλωση που απέστειλε στο avgi.gr στα μέσα του προηγούμενου μήνα και με τίτλο: «Ο meta-θάνατος της αμεσοδημοκρατίας».

Κάναμε λάθος!

Στη δήλωση αποχώρησής της, η πρώην τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος χαρακτήρισε το ΜέΡΑ25 «συστημικό κόμμα που αποτελεί σπουδαίο δεκανίκι των πολιτικών εξευτελισμού των πολιτών αυτής της χώρας», διαπιστώνοντας την ίδια ώρα πως «βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή, που διοικείται από τον ετσιθελισμό των διορισμένων, που έχουν καταντήσει μια τεράστια μάστιγα διαλύοντας κάθε τομέα και κάθε δημοκρατική διαδικασία».

«Κλειστή Λέσχη Εκλεκτών»

Στο «κατηγορώ» της κ. Μποτονάκη ήρθε να προστεθεί χθες και η αιχμηρή επιστολή ανεξαρτητοποίησης της κ. Αδαμοπούλου, η οποία περιγράφει για το πρώην κόμμα της ότι αυτό άρχισε «να μεταμορφώνεται εσωτερικά από πολυσυλλεκτική και πολυφωνική συλλογικότητα σε μια κλειστή λέσχη εκλεκτών», βάλλοντας και κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, αφού «η ίδια η ηγεσία του ΜέΡΑ25 και συγκεκριμένα αρεστά της στελέχη επιχειρούν καθημερινά, αυταρχικά κι αυθαίρετα να επιβάλλονται δίχως διάλογο και δίχως διαδικασίες», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η κ. Αδαμοπούλου.

Επιπλέον, αναφερόμενη στις εσωκομματικές λειτουργίες του Μέρα25, η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής καταλογίζει στον πρώην πολιτικό της φορέα «έλλειμμα δημοκρατίας, αξιοκρατίας, ισότητας, υπευθυνότητας, και διαφάνειας, πλεόνασμα οικογενειοκρατίας και νεποτισμού», όπως και «πλεόνασμα διακριτικής μεταχείρισης υπέρ συγκεκριμένων βουλευτών και στελεχών». Σύμφωνα με την ίδια, το Μέρα25, παρά την παρθενική του κοινοβουλευτική θητεία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, έχει ήδη υποστεί «αλλοτρίωση» στον «ιδεολογικό και ηθικό πυρήνα» του, δίνοντας αντίθετα χώρο σε μια «ιδιοκτησιακή λογική της παραγοντικής του ολιγαρχίας».

Η επιστολή παραίτησης της κ. Αδαμοπούλου

Δήλωση Ανεξαρτητοποίησης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιθυμώ να σας γνωστοποιήσω την πρόθεσή μου να αποχωρήσω από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 και να ανεξαρτητοποιηθώ.

Στα πάνω από δυόμισι χρόνια θητείας μου ως βουλευτής Α΄ Αθηνών του ΜέΡΑ25 θεωρώ ότι απέδειξα περίτρανα την εργατικότητα, την αγωνιστικότητα, τον δυναμισμό και την ενεργή παρουσία μου εντός και εκτός κοινοβουλίου. Τοποθετήθηκα με σθένος και υπευθυνότητα σε πλήθος συζητήσεων επί νομοσχεδίων ως απλή και ειδική αγορήτρια και ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος• συμμετείχα σε πολυάριθμες συνεδριάσεις επιτροπών και υποεπιτροπών• κατέθεσα με τεκμηρίωση σχεδόν 400 ερωτήσεις και αιτήματα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου• αρθρογράφησα εντατικά για την επικαιρότητα σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ• στάθηκα απαρασάλευτα δίπλα στους συμπολίτες μου και ανέδειξα τα προβλήματά τους σε επανειλημμένες δημόσιές μου παρεμβάσεις. Υπηρέτησα πιστά τις θέσεις της σύγχρονης Αριστεράς με σαφή πατριωτικό προσανατολισμό, προώθησα προτάσεις για μια καλύτερη και δικαιότερη Ελλάδα, υπερασπίστηκα το κράτος δικαίου, την ισότητα και τον ανθρωπισμό. Με τον τρόπο αυτό, συνέβαλα με συνέπεια, σοβαρότητα, και αίσθηση καθήκοντος στη βελτίωση της δημόσιας εικόνας του ΜέΡΑ25 και στην ενίσχυση της απήχησης του κόμματος μεταξύ των πολιτών. Τέλος, υπήρξα πάντοτε κόσμια, συναδελφική και συνεργάσιμη, το μόνο δε που “προκάλεσα” όλο αυτό το διάστημα ήταν μια εντελώς προσχηματική και επικοινωνιακή άρση της βουλευτικής μου ασυλίας, για την οποία η αμετάκλητη απόφαση της Δικαιοσύνης αποκάλυψε το φιάσκο που ενορχήστρωσε η ΝΔ.

Ωστόσο, με μεγάλη μου λύπη και κλιμακούμενη απογοήτευση παρατηρώ ήδη σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 και σταδιακά μέχρι σήμερα, το ΜέΡΑ25 να μεταμορφώνεται εσωτερικά από πολυσυλλεκτική και πολυφωνική συλλογικότητα σε μια κλειστή λέσχη εκλεκτών. Δυστυχώς, η ίδια η ηγεσία του ΜέΡΑ25 και συγκεκριμένα αρεστά της στελέχη επιχειρούν καθημερινά, αυταρχικά κι αυθαίρετα να επιβάλλονται δίχως διάλογο και δίχως διαδικασίες. Δεν επιθυμώ για λόγους ευπρέπειας να επεκταθώ σε συγκεκριμένα περιστατικά και να δώσω τροφή στον διάχυτο μιντιακό κανιβαλισμό της εποχής μας. Πλην όμως, το οφείλω στους συμπολίτες μου να δηλώσω δημοσίως ότι το ΜέΡΑ25 εμφανίζει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας, αξιοκρατίας, ισότητας, υπευθυνότητας, και διαφάνειας, πλεόνασμα οικογενειοκρατίας και νεποτισμού, πλεόνασμα διακριτικής μεταχείρισης υπέρ συγκεκριμένων βουλευτών και στελεχών και αντιφάσκει εντελώς, τόσο προς τις καταστατικές του αρχές όσο και προς το προσωπικό και πολιτικό μου αξιακό σύστημα. Εν ολίγοις, η αλλοτρίωση του ΜέΡΑ25 στον ίδιο του τον ιδεολογικό και ηθικό πυρήνα και η ιδιοκτησιακή λογική της παραγοντικής του ολιγαρχίας με έχουν αποξενώσει εντελώς από καιρό.

Ως ανεξάρτητη από σήμερα βουλευτής, εύχομαι το ΜέΡΑ25 να βρει την δύναμη, την ειλικρίνεια, και τον τρόπο να επανέλθει στα αγνά και υψηλά ιδανικά που πριν λίγα χρόνια ένωσαν σε μια γροθιά όσες και όσους από εμάς στηρίξαμε άδολα το όραμα για μια πιο δίκαιη Ελλάδα σε έναν πιο δίκαιο κόσμο. Τέλος, διαβεβαιώνω όλους -και ιδίως τους ανθρώπους που με τίμησαν με την ψήφο τους- ότι θα συνεχίσω με την ίδια ένταση το κοινοβουλευτικό μου έργο και την πολιτική μου δράση για μια καλύτερη ζωή για τους ανθρώπους της πατρίδας μας.

Απαντώντας -μέσω twitter- στις αιτιάσεις της ανεξάρτητης πλέον βουλευτή, ο Γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε πως «με την συνείδηση ήσυχη, ότι κανένα κόμμα δεν έχει σταθεί σε βουλεύτριά του όπως το ΜέΡΑ25 στην Αγγελική Αδαμοπούλου, της εύχομαι κάθε επιτυχία στο νέο της κόμμα... τώρα που μύρισαν εκλογές». «Την Ημέρα της Γυναίκας εμείς είμαστε στους δρόμους – για τις γυναίκες όχι για τα αξιώματα» κατέληξε ο ίδιος, κι ενώ η δεύτερη κατά σειρά γυναίκα βουλευτής του ΜέΡΑ25 επέλεξε αυτοβούλως να τεθεί εκτός κομματικού νυμφώνος.

Πρόκειται, ωστόσο, για τη τρίτη κατά σειρά αποχώρηση γυναίκας -υψηλόβαθμου στελέχους κατά το τελευταίο διάστημα από το ΜέΡΑ25, μετά την ηχηρή αποχώρηση από τον ίδιο πολιτικό φορέα της Κωνσταντίνας Αδάμου, τον περασμένο Ιούλιο.

«Προσωπικά δεν μπορώ να υποστηρίξω ένα κόμμα που μεταμφιέζεται σε κάτι που δεν είναι. Ένα κόμμα που διακηρύττει την αμεσοδημοκρατία, την ισότητα και την υπεράσπιση των αδύναμων, αλλά κάνει πράξη τον αυταρχισμό και προβαίνει σε αυθαίρετες αντιδημοκρατικές πρακτικές», ανέφερε για το ΜέΡΑ25 η πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνα Αδάμου, στην επιστολή παραίτησής της.

Κληθείσα, μάλιστα, σε τηλεοπτική της συνέντευξη να τοποθετηθεί για την εσωκομματική λειτουργία του φορέα, η κ. Αδάμου απάντησε πως δέχτηκε «bullying, τραμπουκισμούς, mobbing, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έλλειψη σεβασμού», ενώ κατήγγειλε το πρώην κόμμα της, λέγοντας πως δεν της επετράπη να ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο.

Μετρώντας, πάντως, δύο βουλευτίνες και μια αναπληρωματική βουλευτή λιγότερες στην κοινοβουλευτική του δύναμη, σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 υπογράμμισε χθες πως «η Αγγελική Αδαμοπούλου ουδέποτε εξέφρασε την παραμικρή υπόνοια στα όργανα του κόμματος, στην ΠΓ και την ΚΕ, για όσα επικαλείται ως αιτία της αποχώρησης της», εγκαλώντας εμμέσως την ανεξάρτητη βουλευτή για «καριερισμό» και «ατομικές φιλοδοξίες».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

«Με λύπη μας ενημερωθήκαμε σήμερα δια του προέδρου της Βουλής ότι η βουλεύτρια Α' Αθήνας του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου αποχώρησε από την ΚΟ και ανεξαρτητοποιήθηκε. Η Αγγελική Αδαμοπούλου ουδέποτε εξέφρασε την παραμικρή υπόνοια στα όργανα του κόμματος, στην ΠΓ και την ΚΕ, για όσα επικαλείται ως αιτία της αποχώρησης της.

Κατανοούμε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να είναι μέλος του ΜέΡΑ25, ενός κόμματος χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις στην Ολιγαρχία, ενός κόμματος που δεν επιτρέπει τον καριερισμό και τις όποιες ατομικές φιλοδοξίες.

Σε αυτή τη συγκυρία της διάχυτης εκλογολογίας, η σκοπιμότητα αυτής της κίνησης της Αγγελικής Αδαμοπούλου είναι προφανής. Της ευχόμαστε καλή τύχη στο επόμενο κόμμα της».

Άρωμα εκλογών

Το μπαράζ αποχωρήσεων, ωστόσο, αποδίδεται -σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο ΜέΡΑ25- στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει και «ζεσταίνονται οι εκλογικές μηχανές». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η κ. Αδαμοπούλου να οδεύσει σε άλλο κόμμα (πιθανότητα που άφησε ανοιχτή και ο κ. Βαρουφάκης στην ανάρτησή του), βλέποντας ως πιο πιθανή την «μεταγραφή» της στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρά την επιφυλακτικότητα της Κουμουνδούρου να εγγράψει στους κόλπους της στελέχη από το κόμμα του κ. Βαρουφάκη, όπως αυτή αποτυπώθηκε ήδη στην περίπτωση της ανεξαρτητοποίησης της κ. Αδάμου.

Η απάντηση Αδαμοπούλου

Από πλευράς της, η ανεξάρτητη βουλευτής, Αγγελική Αδαμοπούλου σήκωσε αργά χθες το βράδυ το γάντι που της πέταξε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο twitter, απαντώντας στον κ. Βαρουφάκη πως «όταν στο ΜέΡΑ25 η αποχώρηση βουλευτών και στελεχών γίνεται κανόνας, η ηγεσία του θα έπρεπε να κάνει αυτοκριτική αντί να ρίχνει λάσπη με ανεδαφικά υπονοούμενα». «Επειδή μοχθώ καθημερινά και έμπρακτα για όλες τις γυναίκες, οι υποδείξεις αγωνιστικότητας από εκείνους που τις θυμούνται μια ημέρα τον χρόνο είναι μάλλον περιττές» τόνισε ακόμη η κ. Αδαμοπούλου και κατέληξε: «οι γυναίκες γιορτάζουμε και αγωνιζόμαστε κάθε μέρα κατά της πατριαρχικής βίας, δεν έχουμε ανάγκη από επετειακές αναφορές και τυμπανοκρουσίες».