Οι τρεις λογογράφοι του Αλέξη Τσίπρα
Ποιοι κρύβονται πίσω από τις ομιλίες "διπλής ανάγνωσης" του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
Της Στέλλας Γκαντώνα - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ευρηματικές εκφράσεις και εύστοχες λέξεις συνθέτουν τις ομιλίες που έχει εκφωνήσει κατά καιρούς ο Αλέξης Τσίπρας -προεδρικοί λόγοι με στυλ και περιεχόμενο-, οι οποίες έχουν καταφέρει να δώσουν τον παλμό και να προκαλέσουν πολλές φορές τον ενθουσιασμό του ακροατηρίου. «Μειλίχιος στα διεθνή κέντρα εξουσίας», όπως λένε οι εχθροί του, «ριζοσπαστικός» άλλοτε στο εσωκομματικό πεδίο, όπως λένε οι φίλοι του, όλοι γνωρίζουν τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά τους λογογράφους, κανείς.
Ποιος, αλήθεια, ξέρει σε ποιον ανήκει η φράση «ο κ. Στουρνάρας είναι αυτουργός για την ανθρωπιστική καταστροφή και την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας», την οποία και διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν καταθέσει, τον περασμένο Μάρτιο, πρόταση μομφής κατά του τότε υπουργού Οικονομικών; Ή η πρόσφατη αναφορά από το βήμα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας στον «σύγχρονο Τσιριμώκο της αυλής των Μνημονίων»; Κι όμως, αυτή είναι η μοίρα και η φύση της δουλειάς των λογογράφων.
Τα «Π» αποκαλύπτουν και συστήνουν στο κοινό τους speechwriters του Αλέξη Τσίπρα και όσους συμβάλλουν στη συγγραφή των προεδρικών λόγων. Ολοι τους σιωπηλοί, μακριά από ίντριγκες και τα φώτα της δημοσιότητας. Τους συναντά κανείς μόνο στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, όπου και εργάζονται πυρετωδώς σε μία τριήμερη συζήτηση, φερ ειπείν, στην Ολομέλεια. Ούτε δηλώσεις κάνουν, ούτε συνεντεύξεις δίνουν. Είναι όμως οι μόνοι που ξέρουν να μιλούν τη «γλώσσα» του προέδρου, μέσα από την ώσμωση και τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν καλλιεργήσει μαζί του. «Κλειδί» για όσους κάνουν αυτή τη δουλειά είναι να βρουν τον ρυθμό του ομιλητή. Οχι μόνο δηλαδή το πώς σκέφτεται, αλλά και πώς τα λέει, ούτως ώστε να εκφράσουν με τρόπο ευρηματικό την πολιτική του σκέψη.
«ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ»
Παλιό στέλεχος του ΚΚΕ, ο κ. Θανάσης Καρτερός είναι ο ένας από τους τρεις άγνωστους «σωματοφύλακες» του Αλέξη Τσίπρα, που με έμπνευση και παντοτινό σύμμαχο το μολύβι του μετατρέπει σε κείμενο την εκπονημένη στρατηγική του κόμματος. Με σπουδές στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, έχει διατελέσει διευθυντής στον «Ριζοσπάστη», ανήκει στους ιδρυτές του εκδοτικού οίκου «Σύγχρονη Εποχή» και είναι από τους βασικούς συντελεστές της δημιουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο». Στα 65 του περίπου χρόνια, αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Αυγή» και ανήκει στην ομάδα του «πρωινού καφέ», συμμετέχοντας σε σχεδόν όλες τις κλειστές συσκέψεις της ηγεσίας.
Ο κ. Τάκης Παυλόπουλος, προερχόμενος από το ΚΚΕ Εσωτερικού, είναι ο άνθρωπος που φέρει την ευθύνη για τις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις των ομιλιών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και έχει διατελέσει κατά το παρελθόν συνεργάτης του Νίκου Κωνσταντόπουλου. Με οικονομικές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γερμανία, έχει και τον ρόλο του συμβούλου του προέδρου επί των ευρωπαϊκών θεμάτων, ενώ το τελευταίο διάστημα ασχολήθηκε πρώτιστα με την καμπάνια του Αλ. Τσίπρα ως υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν, καθώς και με την προετοιμασία σχετικών συνεντεύξεών του σε διεθνή ΜΜΕ. Η γραφίδα του ταυτίζεται με το μέταλλο της φωνής του προέδρου του κόμματος και αναφορές επί της συγκυβέρνησης, όπως ότι «δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τόσο πολλούς για τόσο πολύ στον αυτόματο πιλότο της λιτότητας», είναι δικά του «τέκνα».
«ΑΤΑΚΑΔΟΡΟΣ»
Στη γενιά των πενηντάρηδων ανήκει ο τρίτος εκ των «πολιτικών ατακαδόρων». Ο κ. Θοδωρής Κόλλιας είναι πολιτικός επιστήμονας και είχε αναλάβει το καλοκαίρι του 2012 τα καθήκοντα του Νίκου Παππά, όταν ο τελευταίος κλήθηκε να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Καλά ενημερωμένες πηγές, με βαθιά γνώση της ανθρωπογεωγραφίας του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζουν ακόμη πως υπήρξε στενός συνεργάτης του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτη Κουβέλη (σ.σ.: προτού ο τελευταίος αποχωρήσει από τον Συνασπισμό). Σημαντική συμβολή στις ομιλίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ενίοτε και ο στενότερος συνεργάτης του, Νίκος Παππάς -ο οποίος όποτε κρίνεται αναγκαίο παρεμβαίνει στα οικονομικά- ενώ αυτές τις μέρες έχει «επαναπατριστεί» στο δυναμικό των λογογράφων και ο Αγγελος Τσέκερης, ο οποίος έγραφε και τις ομιλίες του υποψήφιου για τον Δήμο της Αθήνας, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Λένε «όχι» στα «ετοιματζίδικα»
Ο τρόπος δουλειάς και η προετοιμασία μέχρι να δοθεί το τελικό «ΟΚ» για την εκφώνηση μιας ομιλίας από τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση και παραμένει εξίσου άγνωστη διαδικασία για το ευρύ κοινό. Βήμα πρώτο, η συλλογική συζήτηση, με τους συνεργάτες του να δέχονται έναν «οδικό χάρτη» από το κονκλάβιο της ηγεσίας, πάνω στον οποίο και θα πρέπει να κινηθούν. Βήμα δεύτερο, η επιστημονική τεκμηρίωση των όσων θα εκφωνήσει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και «δεν είναι από τους πολιτικούς που σκαρφίζονται πράγματα και τα λένε για εντυπωσιασμό», όπως σημειώνουν πηγές του περιβάλλοντός του. Βήμα τρίτο, το τελικό σχέδιο της ομιλίας, αλλά και όλα τα άλλα κείμενα με τα σημεία ομιλίας που είχαν ετοιμάσει οι συνεργάτες του φτάνουν σε έναν φάκελο στο προεδρικό γραφείο, με τον ίδιο τον επικεφαλής του κόμματος να τα αξιοποιεί. Σε αυτό το στάδιο ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει μόνος το τιμόνι. Ζητά πάντοτε σημειώματα από τα αρμόδια τμήματα και περνάει τις ομιλίες από χέρι. Αφού λοιπόν «χτενίσει» το κείμενο, είναι έτοιμος να ανέβει στο βήμα. Ουκ ολίγες φορές επιλέγει να μιλήσει εκτός χειρογράφου, με αποτέλεσμα να αιφνιδιάζει πολιτικούς συντάκτες και μη. «Ο Αλέξης είναι μεταδοτικός, ζωντανεύει ο ίδιος τα κείμενά του», σχολιάζουν παρακολουθώντας τον οι δικοί του άνθρωποι, οι οποίοι του αναγνωρίζουν το αδιαμφισβήτητο χάρισμα να προσαρμόζει τον δημόσιο λόγο του ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνεται κάθε φορά.