Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μίλησε σήμερα στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας, για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και για την «οικουμενική συνεργασία» των κομμάτων.

Μεταξύ άλλων είπε:

Καθήκον να ζητήσω να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

Η βάση της τοποθέτησής μας δεν ήταν η σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αλλά η συνέχιση της δικαστικής έρευνας που εκκρεμεί σε σχέση με τα θέματα της ΕΛΣΤΑΤ και με τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία τότε έγιναν η αιτία να μπει η Ελλάδα στο μνημόνιο... Θα ήταν πρωθύστερο σχήμα το να προδικάσω τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχουν καταγγελίες για αφαίρεση στοιχείων από τη δικογραφία και για αλλοίωση στοιχείων, τα οποία έγιναν η αιτία να αποτιμηθεί μεγαλύτερο το έλλειμμα της χώρας. Εν πάση περιπτώσει, επειδή αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο έβαλε σε περιδίνηση ολόκληρο τον ελληνικό λαό, μείωσε το βιοτικό του επίπεδο κατά 40% και στιγμάτισε τη χώρα μας διεθνώς κλονίζοντας τη διεθνή της θέση και διακινδύνευσε την παραμονή μας στο σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα και βεβαίως με συνέπειες και στη στρατηγική της χώρας και στα εθνικά της θέματα, νομίζω ότι δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε τόσο εύκολα και τόσο ανώδυνα το ζήτημα. Θα πρέπει η έρευνα αυτή να συνεχιστεί». 

Εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη και πριν ακόμα κλείσει το θέμα θέλω να πω ότι εγώ, ως πολιτικός αυτής της χώρας, θα είχα ενδιαφέρον και καθήκον να ζητήσω να διερευνηθεί σε βάθος αυτή η υπόθεση. Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και πιστεύω ότι υπάρχουν ευσυνείδητοι δικαστές σε όλα τα επίπεδα της ελληνική δικαιοσύνης που σε πάρα πολλές περιπτώσεις έσωσαν την αξιοπρέπεια της Ελλάδας και συνεχίζουν να τη σώζουν». 

Αν ανακύψουν ευθύνες, η Βουλή είναι υποχρεωμένη να κάνει τη δουλειά της

Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η Βουλή πρέπει να μετατρέπεται σε δικαστήριο. Το ζήσαμε αυτό έντονα μετά το 2009 και είδατε που οδηγήθηκε η χώρα. Αλλά, αν βεβαίως ανακύψουν ευθύνες, η Βουλή είναι υποχρεωμένη να κάνει τη δουλειά της. Το πρώτο όμως που νομίζω ότι πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να ζητούν όλοι -και αυτοί που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν να κρύψουν τίποτα και αυτοί που θέλουν να τα μάθουν όλα-, είναι ότι μία τέτοια έρευνα δεν μπορεί να την προσπεράσει κανείς αδιάφορα, διότι προσδιόρισε όχι μόνη τη δική μας ζωή, αλλά και των παιδιών μας. Ας αφήσουμε λοιπόν αυτή την έρευνα να φτάσει μέχρι τέλος... Αν, παραδείγματος χάριν, έχουν όντως αλλοιωθεί τα στοιχεία για τους λόγους που διάφοροι μάρτυρες επικαλούνται -είτε γιατί προστέθηκαν δαπάνες που σε άλλες χώρες δεν μετριούνταν στο έλλειμμα, όπως οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για το δανεισμό των ΔΕΚΟ ή οτιδήποτε άλλο- δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να το γνωρίζει και δεν πρέπει να αποκαλυφθεί; Αυτό είναι μία βάση για άλλου είδους μετέπειτα διαπραγμάτευσης. Μετά μετατοπίζεται πλέον η γραμμή άμυνας και διαχείρισης της χώρας από τον εσωτερικό στον ευρωπαϊκό χώρο και οφείλουν και οι Ευρωπαίοι συνομιλητές μας να το λάβουν υπόψιν τους στις πολιτικές αξιολογήσεις και αποφάσεις που θα πάρουν...».

Δεν θα απέκλεια οικουμενική συνεργασία Νέας Δημοκρατίας και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Έχουμε ακόμα περιθώρια, για να μεταπείσουμε τον κόσμο για την ορθότητα των επιλογών μας ως Νέα Δημοκρατία και ως κυβέρνηση. Εάν όμως πάραυτα η χώρα δεν μπορέσει να ξεπεράσει το βαθμό δυσκολιών που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, εγώ στο μυαλό μου ποτέ δεν θα απέκλεια την οικουμενική συνεργασία.

Πιστεύω ότι η συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων σε μια στιγμή εθνικής κρίσης είναι ίσως ο μονόδρομος που μπορεί να επισπεύσει την έξοδό μας από αυτή την κρίση, αλλά παράλληλα να δημιουργήσει άλλα πολιτικά ήθη που θα μας μάθουν επιτέλους να συνεννοούμαστε, σε ποια συμφωνούμε και σε ποια διαφωνούμε και να βρίσκουμε λύσεις. Επομένως, μία οικουμενική κυβέρνηση θα ήταν προτιμότερη από την ακυβερνησία, την πολυδιάσπαση του πολιτικού συστήματος ή έναν προσανατολισμό που θα ήταν λάθος στρατηγικά για τη χώρα...