Θύμιζε την περίοδο προ κοροναϊού η πορεία που διοργανώθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη με αφορμή το πρώτο τρένο με τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης που τον Μάρτιο του 1943 μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς.

Το ραντεβού ήταν στην Πλατεία Ελευθερίας και από εκεί ξεκίνησε η πομπή, που κατέληξε στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, όπου είχε στηθεί μια μεγάλη τέντα. Με τις ομιλίες να είναι πολλές (9 τον αριθμό) και, φυσικά, να κουράζουν. Κόσμος και κοσμάκης ήταν εκεί, καθώς, όπως έλεγε έμπειρος κομματικός παράγοντας, όλοι μυρίζονται εκλογές και, επειδή η πολιτική καθημερινότητα επανέρχεται, όλοι τρέχουν να προλάβουν για να πάρουν θέση στην εκκίνηση.

VIP στην πορεία ήταν η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που συμμετείχε για πρώτη φορά, και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ μαζί πορεύτηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, πολλοί αυτοδιοικητικοί και σχεδόν όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, καθώς και πολλοί μνηστήρες για τις λίστες και των «γαλάζιων» και των ΣΥΡΙΖΑίων και του ΚΙΝ.ΑΛ.

Εχουμε και λέμε: Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Αννα Ευθυμίου, Δημήτρης Κούβελας, Στράτος Σιμόπουλος, Χρήστος Γιαννούλης, Γιάννης Αμανατίδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Δώρα Αυγέρη, Κυριακή Μάλαμα, αλλά και πολλοί ενδιαφερόμενοι για τις λίστες, όπως ο Αρης Στυλιανού (ΣΥΡΙΖΑ) και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, που ενδιαφέρεται για την Α’ Θεσσαλονίκης στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Ηταν εκεί η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη αλλά και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, που ήρθε ντυμένη στα μπλε ηλεκτρίκ. Ελειπαν η Ελενα Ράπτη και ο Κώστας Ζουράρις, που μάλλον έχει πετάξει λευκή πετσέτα.

Φυσικά, υπήρξαν και παρασκηνιακές ίντριγκες. Ο Γιάννης Μπουτάρης γκρίνιαζε για τον διάδοχό του, Κωνσταντίνο Ζέρβα, και τις αποφάσεις που έχει πάρει για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, θέμα για το οποίο οι δυο τους είχαν και έχουν διαφορετικές απόψεις. Η συνέχεια δόθηκε με τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, όπου και πάλι υπήρξε πολιτικός συνωστισμός...

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά » στις 26/3