Ο εθνικός στόχος για το 2023, τα μηνύματα Μαξίμου που αγνοεί ο Βλαστός και το όνειρο του Παπαμιμίκου να γίνει δήμαρχος
Η αποθέωση από τους αγρότες και η ευχή Βορίδη
-Ενθουσιώδη υποδοχή επιφύλαξαν στον υπουργό Βορίδη οι εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών στην πρώτη συνέλευση της νέας Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, της ΕΘΕΑΣ όπως λέγεται πλέον η παλιά ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο Βορίδης, παρ’ όλο που, όπως εξομολογήθηκε, πριν αναλάβει υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είχε διαβάσει ούτε… μισό αγροτικό νόμο, ήταν αυτός που εκσυγχρόνισε το θεσμικό πλαίσιο και συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό, με το κύρος και τις πρωτοβουλίες του, ώστε να δώσουν τα χέρια οι συνεταιριστές που είχαν διασπαστεί σε δύο ενώσεις μετά τη διάλυση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Η συμβολή αυτή τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης κι έτσι, αν και σύντομος, ο χαιρετισμός του υπουργού στην προχθεσινή συνέλευση της ΕΘΕΑΣ διακόπηκε τρεις φορές με παρατεταμένα χειροκροτήματα. Το ίδιο έγινε και όταν, πέραν των κλασικών ευχών σε τέτοιες περιπτώσεις, προχώρησε κι ένα βήμα περισσότερο ευχόμενος στους συνεταιριστές «καλές δουλειές», αφού, όπως σωστά επισήμανε, βασικός στόχος των αγροτικών συνεταιρισμών είναι και τα (θετικά) οικονομικά αποτελέσματα. Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός οφείλω να σας πω ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης, μπορεί και να έχει μετανιώσει (όχι μια και δυο φορές) που… μετακόμισε από το Αγροτικής Ανάπτυξης τον Βορίδη.
Απογοητευμένος ο απόστρατος (πλέον) Δασκαλάκης
-Πώς και πώς περίμενε να γίνει αρχηγός της Αστυνομίας ο επί κάμποσα χρόνια εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ στην αστυνομία (και όχι μόνο) Ανδρέας Δασκαλάκης. Για όσους αγνοούν την ύπαρξη του ανδρός, δεδομένου ότι επί τρία χρόνια ήταν σαν… κάδρο στην Κατεχάκη, ο εν λόγω ήταν υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αφού προσέφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του στον ΣΥΡΙΖΑ, ο ρεθυμνιώτικης καταγωγής πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας, αποφάσισε να γίνει και λίγο νεοδημοκράτης, αφού προηγουμένως (πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ) είχε κάνει και ένα μεγάλο πέρασμα από το ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο διάστημα, ο Δασκαλάκης, ενώ γνώριζε ότι δεν είχε καμία απολύτως τύχη, προσπάθησε να μείνει στο σώμα ως αρχηγός. Στο πλαίσιο αυτής της επιδίωξης δεν μπορώ να σας πω τι ακριβώς έκανε. Όπως αποδείχθηκε, απλώς έχασε τον χρόνο του, αφού άποψη (και μάλιστα συγκεκριμένη) για τον άνδρα είχε προσωπικά (εκτός των άλλων) και ο πρόεδρος Μητσοτάκης.
Ένας Βλαστός υπεράνω (και) Μαξίμου
-Τις τελευταίες ημέρες, έχουν πυκνώσει οι πληροφορίες που θέλουν τον επικεφαλής της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) Στέφανο Βλαστό να μετρά αντίστροφα στη θέση που κατέχει εδώ και χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, κυκλοφορεί μια φήμη που θέλει τον Γρηγόρη Δημητριάδη (μεγάλη η χάρη του) του Υπερταμείου, να έχει ζητήσει την παραίτηση του Βλαστού. Ωστόσο, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, ο ίδιος ο επικεφαλής της ΕΤΑΔ, δηλώνει βέβαιος ότι θα παραμείνει στη θέση του. Άλλωστε, όπως έλεγε και ένας τακτικός συνομιλητής του, «ο Στέφανος δεν καταλαβαίνει ούτε από δημοσιεύματα, ούτε από μηνύματα του Μαξίμου».
Η ΕΤΑΔ και οι στενές σχέσεις με την V+O
-Με αφορμή τα παραπάνω, ένα πουλάκι από αυτά που κατά καιρούς μου κουβαλούν διάφορα ενδιαφέροντα μαντάτα, μου έφερε ένα σχετικό με τον Βλαστό γράμμα. Δεν θα σας κουράσω με τα περιττά των όσων μου έγραφε ο μαντατοφόρος. Σήμερα, θα μείνω σε ένα. Στο γεγονός ότι την επικοινωνιακή (και όχι μόνο) διαχείριση της ΕΤΑΔ, την έχει η V+O των Βαρβιτσιώτη – Ολύμπιου. Και θα με ρωτήσετε (και δικαίως) πού είναι το κακό; Πουθενά, αν την ίδια ώρα η εν λόγω εταιρεία, δεν έχει καμία άλλη εμπλοκή με εταιρείες που έχουν εκκρεμότητες με ακίνητα του Δημοσίου. Επειδή λοιπόν το κακό με την V+O έχει παραγίνει, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να μάθει και το Μαξίμου πού έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους τα δύο παλικαράκια της επικοινωνίας. Όταν λοιπόν, θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται τα διάφορα συμβόλαια της V+O, ενδεχομένως να έρθει σε πολύ δύσκολη θέση και ο συγκάτοικος του Θωμά στη Βοστόνη, Γρηγόρης Δημητριάδης του Υπερταμείου, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Άλλωστε για τον άλλο του Μαξίμου, εσχάτως οι Βαρβιτσιώτηδες, δεν λένε και τα καλύτερα.
Ο δήμαρχος Μυκόνου στην Αλβανία
-Με αφορμή ένα πρωταπριλιάτικο δημοσίευμα που τον εμφάνιζε έτοιμο να εγκαταλείψει το club των εργένηδων, επικοινώνησα με τον φίλο μου, τον δήμαρχο Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά. «Σε χαιρετώ από τα Τίρανα» μου είπε με το που σήκωσε το κινητό. Με δεδομένο ότι στο νησί των Ανέμων έχουν μεταδημοτεύσει εκατοντάδες Αλβανοί, αμέσως πήγε το μυαλό μου στο πονηρό. Ότι δηλαδή ο Κουκάς αποφάσισε να ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία από τη γειτονική χώρα. Ωστόσο, ο ίδιος έσπευσε να με επαναφέρει στην τάξη, αφού όπως μου είπε ο σκοπός της εκεί επίσκεψής του, είχε να κάνει με την ομιλία του σε διεθνές συνέδριο. Επί τη ευκαιρία λοιπόν, είχε συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, την Ελληνίδα Πρέσβη και τον Δήμαρχο Τιράνων. Όπως ανέφερα και παραπάνω ο δήμαρχος βρέθηκε στην Αλβανία με την ιδιότητα Αντιπροέδρου του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 3ης εκδήλωσης «ResiliEurope», που πραγματοποιήθηκε στη Σκόδρα της Αλβανίας.
Ο δήμαρχος Μυκόνου στα Τίρανα
Ο δήμαρχος Μυκόνου στα Τίρανα
-Στην ομιλία του τόνισε την αξία της ενίσχυσης για συνεργασία και της ύπαρξης κανόνων που θα σέβονται όλα τα κράτη. Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Δήμαρχο Τιράνων κ. Erion Veliaj, συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρχει μία απευθείας αεροπορική γραμμή από Τίρανα προς Μύκονο, καθώς και στην ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας, ώστε να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα, που θα μπορούν απόφοιτοι τουριστικών επαγγελμάτων της Αλβανίας να κάνουν την πρακτική τους στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου του νησιού. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, όπου έγινε αναφορά στη δύσκολη διεθνή συγκυρία και στο σημαντικό ποιμαντικό και κοινωνικό έργο του Αρχιεπισκόπου στη γειτονική χώρα.
Ο δήμαρχος Μυκόνου με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας
Ο δήμαρχος Μυκόνου με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας
Ο Παπαμιμίκος ονειρεύεται (τώρα) τον δήμο
Ο ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη, Ανδρέας Παπαμιμίκος, αφού αμφιταλαντεύτηκε αν θα είναι υποψήφιος βουλευτής ή αν θα διεκδικήσει τον δήμο της Θεσσαλονίκης, τελικά κατέληξε στην τελευταία επιλογή, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο με το πέρασμα του χρόνου, να αλλάξει και πάλι άποψη. Για παράδειγμα, μια καλή ιδέα και σίγουρα πιο εύκολα υλοποιήσιμη, θα ήταν να διεκδικήσει τον δήμο της γενέτειράς του, της Λάρισας, δεδομένου ότι στη Θεσσαλονίκη, όπως και να το κάνουμε θα έχει να ξεπεράσει και το θέμα της εντοπιότητας. Παρά το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησε -και μάλιστα πολύ- να πείσει τον κόσμο ότι σχεδόν έχει γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη, όσοι πρέπει γνωρίζουν. Και όσοι δεν γνωρίζουν, θυμούνται ότι η πορεία του Παπαμιμίκου στη συμπρωτεύουσα ξεκίνησε με κάτι πάρτι της ΟΝΝΕΔ, από τα οποία μάλιστα έβγαινε και καλό μεροκάματο. Με αφορμή αυτό κάποιοι άθλιοι της πόλης του είχαν κολλήσει το παρατσούκλι του: «ΟΝΝΕΔ Α.Ε.».
! Ανεβαίνει το θερμόμετρο για την οικονομία και τις τράπεζες και η εβδομάδα αναμένεται μεστή κατευθύνσεων εν μέσω της τρικυμίας του πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού. Η αγορά την Πέμπτη, περιμένει τις δηλώσεις του κεντρικού μας τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΤτΕ. Την Τετάρτη θα έχει προηγηθεί ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, που θα παρουσιάσει τους νέους στόχους και τις προοπτικές της τράπεζας μέχρι το 2025.
Τα δυσμενή σενάρια για τις επιπτώσεις του πολέμου
-Καθώς μπαίνουμε, χωρίς ουσιαστική πρόοδο, στην έβδομη εβδομάδα από τη ρωσική εισβολή, αυξάνονται οι πιθανότητες να υλοποιηθούν οι κίνδυνοι που ενσωματώνουν τα πιο δυσμενή σενάρια για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, όχι μόνο αυξήθηκε πολύ πιο έντονα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, αλλά σκαρφάλωσε και σε διψήφια ποσοστά σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης, με ρεκόρ 15,6% στη Λιθουανία και 14,8% στην Εσθονία. Το σοκ ήρθε από την αύξηση στις τιμές της ενέργειας (+44,7%), καθώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας εκτίναξαν τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και οι τελευταίες έστειλαν στα ύψη και την τιμή του ρεύματος. Μεγάλες αυξήσεις (+7,8%) υπήρξαν και στις τιμές των νωπών τροφίμων, αφού μηδενίστηκαν οι εξαγωγές σιτηρών, καλαμποκιού και ηλιελαίου από τον σιτοβολώνα της Ευρώπης, την Ουκρανία και μειώθηκαν επίσης οι εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία.
– Συνολικά στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,5% από 5,9% έναν μήνα πριν και στην Ελλάδα στο 8% από 6,3%, αντίστοιχα. Σε αυτό το περιβάλλον, η αγορά κρέμεται από τα χείλη του διοικητή της ΤτΕ. Ο Γ. Στουρνάρας έχει μιλήσει για την «τέλεια καταιγίδα», έχει πει ότι οι προοπτικές για την οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα επηρεάζονται από αβεβαιότητες και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι παράγοντες της αγοράς μπορεί να χρειαστεί να περιηγηθούν σε θυελλώδη και αχαρτογράφητα ύδατα τους επόμενους μήνες. Περιμένω, όμως, να δω μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat την Παρασκευή, πού βλέπει τώρα η ΤτΕ τον πήχη για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στη χώρα μας και αν οδηγούμαστε σε στασιμοπληθωρισμό.
! Για την Ελλάδα, οι έως τώρα προβλέψεις για την ανάπτυξη δείχνουν πιο περιορισμένο αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το ΔΝΤ προέβλεψε την Παρασκευή ρυθμό ανάπτυξης 3,5% για φέτος, μόλις μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από την πρόβλεψη που είχε κάνει πριν τον πόλεμο.
Τα διλήμματα της ΕΚΤ…
– Η κατάσταση με τον πληθωρισμό δημιουργεί πολύ ισχυρά διλήμματα στην ΕΚΤ. Η εκτίναξη του πληθωρισμού απαιτεί ως απάντηση αύξηση των επιτοκίων εδώ και τώρα, αλλά κάτι τέτοιο θα χτυπήσει ως μπούμερανγκ, με ύφεση στην Ευρωζώνη. Από την 1η Απριλίου, η ΕΚΤ έχει σταματήσει και τις υποβοηθητικές καθαρές αγορές τίτλων μέσω του έκτακτου προγράμματος αγορών στοιχείων ενεργητικού για την πανδημία (PEPP), το οποίο θα πρέπει τώρα να επανεξετάσει ανάλογα με την πορεία των δεικτών πληθωρισμού τον Απρίλιο και τον Μάιο.
…το τέλος της φθηνής ρευστότητας…
– Εν τω μεταξύ, από τα τέλη Ιουνίου η ΕΚΤ σταματάει και την «επιδότηση» των τραπεζών με ρευστότητα σε αρνητικά επιτόκια -1%. Ο λόγος για το πρόγραμμα TLTRO III που ενεργοποίησε μέσα στην πανδημία για να στηρίξει τις τράπεζες, προκειμένου με τη σειρά τους να στηρίξουν με φθηνά δάνεια επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Μέσω των προγραμμάτων TLTRO, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν αντλήσει μέχρι σήμερα ρευστότητα 50,8 δισ. ευρώ. Όπως μαθαίνω, η Τράπεζα Πειραιώς 14,5 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 13 δισ. ευρώ, η Eurobank 11,7 δισ. ευρώ και η Εθνική 11,6 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2024, η ρευστότητα αυτή θα πρέπει να υποκατασταθεί από άλλες πηγές και πάντως, όχι με αρνητικά επιτόκια.
…και η ηρεμία του waiver
– Από τέλος Ιουλίου, για να μην ξεχνιόμαστε, η ΕΚΤ σταματάει και τις εκπτώσεις στην αποδοχή ενεχύρων για παροχή ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό, θα ξεκινήσει να επαναφέρει σταδιακά σε προ πανδημίας επίπεδα, έως και το 2024, το «κούρεμα» στα ομόλογα που καταθέτουν οι τράπεζες ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας από το ευρωσύστημα. Στις ελληνικές τράπεζες έχει δοθεί η «ηρεμία» του waiver μέχρι τη λήξη των επανεπενδύσεων της ΕΚΤ σε ομόλογα στο πλαίσιο του PEPP. Για αυτό, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 είναι εθνικός στόχος.
Οι αναβαθμίσεις των τραπεζών
-Θετικό «υπόστρωμα» για την επενδυτική βαθμίδα δημιουργούν οι συνεχείς αναβαθμίσεις των τραπεζών. Η Goldman Sachs επανήλθε με αυξημένες τιμές-στόχους για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αυξάνοντας τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή κατά μέσο όρο 2% το 2022 και 4% το 2023. Οι νέες τιμές στόχοι είναι 1,75 ευρώ για την Alpha Bank, 1,80 ευρώ για την Πειραιώς, 1,50 ευρώ για τη Eurobank, ενώ για την ΕΤΕ ο οίκος εξακολουθεί να έχει περιορισμούς και να μη θέτει στόχους.
Οι μικροπιστώσεις του ΤΜΕΔΕ
-Κάτι αρχίζει να κινείται με τις μικροπιστώσεις. Άδεια σύστασης Ιδρύματος Μικροπιστώσεων για να χορηγεί μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ κυρίως σε φυσικά πρόσωπα απέκτησε, όπως μαθαίνω, το ΤΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων). Με προσοχή. Γιατί μπορεί να μιλάμε για μικροποσά, αλλά από την άλλη έχουμε το ιστορικό των μεγάλων ζημιών από τα δάνεια της Attica Bank, την οποία το ΤΜΕΔΕ έχει στηρίξει διαχρονικά ως μέτοχος, με βαριές απώλειες.
– Η Viva Wallet μαθαίνω ότι ψάχνει Business Partner, που θα αναλάβει το Ανθρώπινο Δυναμικό. Όσοι ενδιαφέρονται, θα πρέπει να διαθέτουν πανεπιστημιακό τίτλο στο HR ή σε σχετικό πεδίο και τουλάχιστον δύο χρόνια εργασιακής εμπειρίας.
-Ενθουσιώδη υποδοχή επιφύλαξαν στον υπουργό Βορίδη οι εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών στην πρώτη συνέλευση της νέας Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, της ΕΘΕΑΣ όπως λέγεται πλέον η παλιά ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο Βορίδης, παρ’ όλο που, όπως εξομολογήθηκε, πριν αναλάβει υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είχε διαβάσει ούτε… μισό αγροτικό νόμο, ήταν αυτός που εκσυγχρόνισε το θεσμικό πλαίσιο και συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό, με το κύρος και τις πρωτοβουλίες του, ώστε να δώσουν τα χέρια οι συνεταιριστές που είχαν διασπαστεί σε δύο ενώσεις μετά τη διάλυση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Η συμβολή αυτή τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης κι έτσι, αν και σύντομος, ο χαιρετισμός του υπουργού στην προχθεσινή συνέλευση της ΕΘΕΑΣ διακόπηκε τρεις φορές με παρατεταμένα χειροκροτήματα. Το ίδιο έγινε και όταν, πέραν των κλασικών ευχών σε τέτοιες περιπτώσεις, προχώρησε κι ένα βήμα περισσότερο ευχόμενος στους συνεταιριστές «καλές δουλειές», αφού, όπως σωστά επισήμανε, βασικός στόχος των αγροτικών συνεταιρισμών είναι και τα (θετικά) οικονομικά αποτελέσματα. Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός οφείλω να σας πω ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης, μπορεί και να έχει μετανιώσει (όχι μια και δυο φορές) που… μετακόμισε από το Αγροτικής Ανάπτυξης τον Βορίδη.
Απογοητευμένος ο απόστρατος (πλέον) Δασκαλάκης
-Πώς και πώς περίμενε να γίνει αρχηγός της Αστυνομίας ο επί κάμποσα χρόνια εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ στην αστυνομία (και όχι μόνο) Ανδρέας Δασκαλάκης. Για όσους αγνοούν την ύπαρξη του ανδρός, δεδομένου ότι επί τρία χρόνια ήταν σαν… κάδρο στην Κατεχάκη, ο εν λόγω ήταν υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αφού προσέφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του στον ΣΥΡΙΖΑ, ο ρεθυμνιώτικης καταγωγής πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας, αποφάσισε να γίνει και λίγο νεοδημοκράτης, αφού προηγουμένως (πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ) είχε κάνει και ένα μεγάλο πέρασμα από το ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο διάστημα, ο Δασκαλάκης, ενώ γνώριζε ότι δεν είχε καμία απολύτως τύχη, προσπάθησε να μείνει στο σώμα ως αρχηγός. Στο πλαίσιο αυτής της επιδίωξης δεν μπορώ να σας πω τι ακριβώς έκανε. Όπως αποδείχθηκε, απλώς έχασε τον χρόνο του, αφού άποψη (και μάλιστα συγκεκριμένη) για τον άνδρα είχε προσωπικά (εκτός των άλλων) και ο πρόεδρος Μητσοτάκης.
Ένας Βλαστός υπεράνω (και) Μαξίμου
-Τις τελευταίες ημέρες, έχουν πυκνώσει οι πληροφορίες που θέλουν τον επικεφαλής της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) Στέφανο Βλαστό να μετρά αντίστροφα στη θέση που κατέχει εδώ και χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, κυκλοφορεί μια φήμη που θέλει τον Γρηγόρη Δημητριάδη (μεγάλη η χάρη του) του Υπερταμείου, να έχει ζητήσει την παραίτηση του Βλαστού. Ωστόσο, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, ο ίδιος ο επικεφαλής της ΕΤΑΔ, δηλώνει βέβαιος ότι θα παραμείνει στη θέση του. Άλλωστε, όπως έλεγε και ένας τακτικός συνομιλητής του, «ο Στέφανος δεν καταλαβαίνει ούτε από δημοσιεύματα, ούτε από μηνύματα του Μαξίμου».
Η ΕΤΑΔ και οι στενές σχέσεις με την V+O
-Με αφορμή τα παραπάνω, ένα πουλάκι από αυτά που κατά καιρούς μου κουβαλούν διάφορα ενδιαφέροντα μαντάτα, μου έφερε ένα σχετικό με τον Βλαστό γράμμα. Δεν θα σας κουράσω με τα περιττά των όσων μου έγραφε ο μαντατοφόρος. Σήμερα, θα μείνω σε ένα. Στο γεγονός ότι την επικοινωνιακή (και όχι μόνο) διαχείριση της ΕΤΑΔ, την έχει η V+O των Βαρβιτσιώτη – Ολύμπιου. Και θα με ρωτήσετε (και δικαίως) πού είναι το κακό; Πουθενά, αν την ίδια ώρα η εν λόγω εταιρεία, δεν έχει καμία άλλη εμπλοκή με εταιρείες που έχουν εκκρεμότητες με ακίνητα του Δημοσίου. Επειδή λοιπόν το κακό με την V+O έχει παραγίνει, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να μάθει και το Μαξίμου πού έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους τα δύο παλικαράκια της επικοινωνίας. Όταν λοιπόν, θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται τα διάφορα συμβόλαια της V+O, ενδεχομένως να έρθει σε πολύ δύσκολη θέση και ο συγκάτοικος του Θωμά στη Βοστόνη, Γρηγόρης Δημητριάδης του Υπερταμείου, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Άλλωστε για τον άλλο του Μαξίμου, εσχάτως οι Βαρβιτσιώτηδες, δεν λένε και τα καλύτερα.
Ο δήμαρχος Μυκόνου στην Αλβανία
-Με αφορμή ένα πρωταπριλιάτικο δημοσίευμα που τον εμφάνιζε έτοιμο να εγκαταλείψει το club των εργένηδων, επικοινώνησα με τον φίλο μου, τον δήμαρχο Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά. «Σε χαιρετώ από τα Τίρανα» μου είπε με το που σήκωσε το κινητό. Με δεδομένο ότι στο νησί των Ανέμων έχουν μεταδημοτεύσει εκατοντάδες Αλβανοί, αμέσως πήγε το μυαλό μου στο πονηρό. Ότι δηλαδή ο Κουκάς αποφάσισε να ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία από τη γειτονική χώρα. Ωστόσο, ο ίδιος έσπευσε να με επαναφέρει στην τάξη, αφού όπως μου είπε ο σκοπός της εκεί επίσκεψής του, είχε να κάνει με την ομιλία του σε διεθνές συνέδριο. Επί τη ευκαιρία λοιπόν, είχε συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, την Ελληνίδα Πρέσβη και τον Δήμαρχο Τιράνων. Όπως ανέφερα και παραπάνω ο δήμαρχος βρέθηκε στην Αλβανία με την ιδιότητα Αντιπροέδρου του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 3ης εκδήλωσης «ResiliEurope», που πραγματοποιήθηκε στη Σκόδρα της Αλβανίας.
Ο δήμαρχος Μυκόνου στα Τίρανα
Ο δήμαρχος Μυκόνου στα Τίρανα
-Στην ομιλία του τόνισε την αξία της ενίσχυσης για συνεργασία και της ύπαρξης κανόνων που θα σέβονται όλα τα κράτη. Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Δήμαρχο Τιράνων κ. Erion Veliaj, συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρχει μία απευθείας αεροπορική γραμμή από Τίρανα προς Μύκονο, καθώς και στην ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας, ώστε να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα, που θα μπορούν απόφοιτοι τουριστικών επαγγελμάτων της Αλβανίας να κάνουν την πρακτική τους στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου του νησιού. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, όπου έγινε αναφορά στη δύσκολη διεθνή συγκυρία και στο σημαντικό ποιμαντικό και κοινωνικό έργο του Αρχιεπισκόπου στη γειτονική χώρα.
Ο δήμαρχος Μυκόνου με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας
Ο δήμαρχος Μυκόνου με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας
Ο Παπαμιμίκος ονειρεύεται (τώρα) τον δήμο
Ο ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη, Ανδρέας Παπαμιμίκος, αφού αμφιταλαντεύτηκε αν θα είναι υποψήφιος βουλευτής ή αν θα διεκδικήσει τον δήμο της Θεσσαλονίκης, τελικά κατέληξε στην τελευταία επιλογή, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο με το πέρασμα του χρόνου, να αλλάξει και πάλι άποψη. Για παράδειγμα, μια καλή ιδέα και σίγουρα πιο εύκολα υλοποιήσιμη, θα ήταν να διεκδικήσει τον δήμο της γενέτειράς του, της Λάρισας, δεδομένου ότι στη Θεσσαλονίκη, όπως και να το κάνουμε θα έχει να ξεπεράσει και το θέμα της εντοπιότητας. Παρά το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησε -και μάλιστα πολύ- να πείσει τον κόσμο ότι σχεδόν έχει γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη, όσοι πρέπει γνωρίζουν. Και όσοι δεν γνωρίζουν, θυμούνται ότι η πορεία του Παπαμιμίκου στη συμπρωτεύουσα ξεκίνησε με κάτι πάρτι της ΟΝΝΕΔ, από τα οποία μάλιστα έβγαινε και καλό μεροκάματο. Με αφορμή αυτό κάποιοι άθλιοι της πόλης του είχαν κολλήσει το παρατσούκλι του: «ΟΝΝΕΔ Α.Ε.».
! Ανεβαίνει το θερμόμετρο για την οικονομία και τις τράπεζες και η εβδομάδα αναμένεται μεστή κατευθύνσεων εν μέσω της τρικυμίας του πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού. Η αγορά την Πέμπτη, περιμένει τις δηλώσεις του κεντρικού μας τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΤτΕ. Την Τετάρτη θα έχει προηγηθεί ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, που θα παρουσιάσει τους νέους στόχους και τις προοπτικές της τράπεζας μέχρι το 2025.
Τα δυσμενή σενάρια για τις επιπτώσεις του πολέμου
-Καθώς μπαίνουμε, χωρίς ουσιαστική πρόοδο, στην έβδομη εβδομάδα από τη ρωσική εισβολή, αυξάνονται οι πιθανότητες να υλοποιηθούν οι κίνδυνοι που ενσωματώνουν τα πιο δυσμενή σενάρια για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, όχι μόνο αυξήθηκε πολύ πιο έντονα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, αλλά σκαρφάλωσε και σε διψήφια ποσοστά σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης, με ρεκόρ 15,6% στη Λιθουανία και 14,8% στην Εσθονία. Το σοκ ήρθε από την αύξηση στις τιμές της ενέργειας (+44,7%), καθώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας εκτίναξαν τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και οι τελευταίες έστειλαν στα ύψη και την τιμή του ρεύματος. Μεγάλες αυξήσεις (+7,8%) υπήρξαν και στις τιμές των νωπών τροφίμων, αφού μηδενίστηκαν οι εξαγωγές σιτηρών, καλαμποκιού και ηλιελαίου από τον σιτοβολώνα της Ευρώπης, την Ουκρανία και μειώθηκαν επίσης οι εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία.
– Συνολικά στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,5% από 5,9% έναν μήνα πριν και στην Ελλάδα στο 8% από 6,3%, αντίστοιχα. Σε αυτό το περιβάλλον, η αγορά κρέμεται από τα χείλη του διοικητή της ΤτΕ. Ο Γ. Στουρνάρας έχει μιλήσει για την «τέλεια καταιγίδα», έχει πει ότι οι προοπτικές για την οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα επηρεάζονται από αβεβαιότητες και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι παράγοντες της αγοράς μπορεί να χρειαστεί να περιηγηθούν σε θυελλώδη και αχαρτογράφητα ύδατα τους επόμενους μήνες. Περιμένω, όμως, να δω μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat την Παρασκευή, πού βλέπει τώρα η ΤτΕ τον πήχη για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στη χώρα μας και αν οδηγούμαστε σε στασιμοπληθωρισμό.
! Για την Ελλάδα, οι έως τώρα προβλέψεις για την ανάπτυξη δείχνουν πιο περιορισμένο αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το ΔΝΤ προέβλεψε την Παρασκευή ρυθμό ανάπτυξης 3,5% για φέτος, μόλις μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από την πρόβλεψη που είχε κάνει πριν τον πόλεμο.
Τα διλήμματα της ΕΚΤ…
– Η κατάσταση με τον πληθωρισμό δημιουργεί πολύ ισχυρά διλήμματα στην ΕΚΤ. Η εκτίναξη του πληθωρισμού απαιτεί ως απάντηση αύξηση των επιτοκίων εδώ και τώρα, αλλά κάτι τέτοιο θα χτυπήσει ως μπούμερανγκ, με ύφεση στην Ευρωζώνη. Από την 1η Απριλίου, η ΕΚΤ έχει σταματήσει και τις υποβοηθητικές καθαρές αγορές τίτλων μέσω του έκτακτου προγράμματος αγορών στοιχείων ενεργητικού για την πανδημία (PEPP), το οποίο θα πρέπει τώρα να επανεξετάσει ανάλογα με την πορεία των δεικτών πληθωρισμού τον Απρίλιο και τον Μάιο.
…το τέλος της φθηνής ρευστότητας…
– Εν τω μεταξύ, από τα τέλη Ιουνίου η ΕΚΤ σταματάει και την «επιδότηση» των τραπεζών με ρευστότητα σε αρνητικά επιτόκια -1%. Ο λόγος για το πρόγραμμα TLTRO III που ενεργοποίησε μέσα στην πανδημία για να στηρίξει τις τράπεζες, προκειμένου με τη σειρά τους να στηρίξουν με φθηνά δάνεια επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Μέσω των προγραμμάτων TLTRO, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν αντλήσει μέχρι σήμερα ρευστότητα 50,8 δισ. ευρώ. Όπως μαθαίνω, η Τράπεζα Πειραιώς 14,5 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 13 δισ. ευρώ, η Eurobank 11,7 δισ. ευρώ και η Εθνική 11,6 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2024, η ρευστότητα αυτή θα πρέπει να υποκατασταθεί από άλλες πηγές και πάντως, όχι με αρνητικά επιτόκια.
…και η ηρεμία του waiver
– Από τέλος Ιουλίου, για να μην ξεχνιόμαστε, η ΕΚΤ σταματάει και τις εκπτώσεις στην αποδοχή ενεχύρων για παροχή ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό, θα ξεκινήσει να επαναφέρει σταδιακά σε προ πανδημίας επίπεδα, έως και το 2024, το «κούρεμα» στα ομόλογα που καταθέτουν οι τράπεζες ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας από το ευρωσύστημα. Στις ελληνικές τράπεζες έχει δοθεί η «ηρεμία» του waiver μέχρι τη λήξη των επανεπενδύσεων της ΕΚΤ σε ομόλογα στο πλαίσιο του PEPP. Για αυτό, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 είναι εθνικός στόχος.
Οι αναβαθμίσεις των τραπεζών
-Θετικό «υπόστρωμα» για την επενδυτική βαθμίδα δημιουργούν οι συνεχείς αναβαθμίσεις των τραπεζών. Η Goldman Sachs επανήλθε με αυξημένες τιμές-στόχους για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αυξάνοντας τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή κατά μέσο όρο 2% το 2022 και 4% το 2023. Οι νέες τιμές στόχοι είναι 1,75 ευρώ για την Alpha Bank, 1,80 ευρώ για την Πειραιώς, 1,50 ευρώ για τη Eurobank, ενώ για την ΕΤΕ ο οίκος εξακολουθεί να έχει περιορισμούς και να μη θέτει στόχους.
Οι μικροπιστώσεις του ΤΜΕΔΕ
-Κάτι αρχίζει να κινείται με τις μικροπιστώσεις. Άδεια σύστασης Ιδρύματος Μικροπιστώσεων για να χορηγεί μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ κυρίως σε φυσικά πρόσωπα απέκτησε, όπως μαθαίνω, το ΤΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων). Με προσοχή. Γιατί μπορεί να μιλάμε για μικροποσά, αλλά από την άλλη έχουμε το ιστορικό των μεγάλων ζημιών από τα δάνεια της Attica Bank, την οποία το ΤΜΕΔΕ έχει στηρίξει διαχρονικά ως μέτοχος, με βαριές απώλειες.
– Η Viva Wallet μαθαίνω ότι ψάχνει Business Partner, που θα αναλάβει το Ανθρώπινο Δυναμικό. Όσοι ενδιαφέρονται, θα πρέπει να διαθέτουν πανεπιστημιακό τίτλο στο HR ή σε σχετικό πεδίο και τουλάχιστον δύο χρόνια εργασιακής εμπειρίας.