Ο πρωθυπουργός στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια ιδιωτικού δείπνου διαβεβαίωσε ότι δεν σχεδιάζει εκλογές πριν από το 2023. Και παραδέχθηκε ότι έχει εισηγήσεις, ακόμα και από στενούς του συνεργάτες, για κάλπες το φθινόπωρο. Ο ίδιος όμως παραμένει σταθερός στην απόφασή του να δείξει θεσμική ευθύνη.

Το ίδιο πράττει και στις εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ με την αναπροσαρμογή της εκλογικής του στρατηγικής (όχι «επί τούτου αυτοδυναμία») πιέζει πολιτικά το ΚΙΝ.ΑΛ. ήδη από τις πρώτες εκλογές, που θα γίνουν με απλή αναλογική. Σε σχέση με τις εισηγήσεις, πάντως, για εκλογές το φθινόπωρο, σημειώνω το εξής: Παρόλο που κανείς δεν το λέει επισήμως, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τους φορείς του τουρισμού, τα μηνύματα από Κυκλάδες, Κρήτη, Ρόδο είναι ότι μπορεί η τουριστική κίνηση φέτος το καλοκαίρι να ξεπεράσει ακόμα και το «χρυσό» καλοκαίρι του 2019.

Εάν αυτό συμβεί, θα δημιουργηθεί ευφορία σε έναν πολύ σημαντικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, που είναι καθοριστικός για το μέγεθος του ελληνικού ΑΕΠ. Λένε, λοιπόν, οι εισηγητές των εκλογών το φθινόπωρο ότι, αν περάσουμε ένα τουριστικά δυνατό καλοκαίρι και αντιμετωπιστούν με επιτυχία οι πυρκαγιές, γιατί να μην αξιοποιηθεί το momentum;

*Δημοσιεύθηκε στο Secret στις 2 Απριλίου 2022.