Η εξαφάνιση του Παππά

Αν εξαιρέσει κανείς το φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον πρόεδρο Ζάεφ, ένας από τους εξαφανισμένους της κορυφαίας κομματικής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να αναδειχθεί ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος άνδρας της Κουμουνδούρου Νίκος Παππάς. Όσοι αρέσκονται στους συμβολισμούς στην πολιτική, επισημαίνουν το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία η επιλογή του προέδρου Αλέξη να εξαφανίσει γενικώς από τα (κομματικά) πλάνα τον πρώην υπουργό. Σε αντίθεση με τα όσα συνέβησαν στον προσκήνιο, ζωηρή υπήρξε η παρουσία του Παππά στο παρασκήνιο. Εκεί ήταν (και παραμένει και μετά την λήξη των εργασιών) σχεδόν κυρίαρχος του παιχνιδιού, αν κρίνω από τα διάφορα δημοσιεύματα που φιλοξενούνται σε sites πολυαγαπημένων φίλων του.

Τρικομματισμό δείχνουν τα γκάλοπ

Διαβάζω διάφορες αναλύσεις το τελευταία διάστημα σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, τα ευρήματά τους και κυρίως για τα πάνω και τα κάτω των τριών μεγάλων κομμάτων. Από την όλη συζήτηση που γίνεται και μεταξύ ασχέτων, θέλω να συγκρατήσετε ένα νούμερο. Αθροιστικά το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα προσεγγίζει το 75-80%. Εκτός κι αν πιστεύει κάποιος ότι ΚΚΕ, Βελόπουλος, Βαρουφάκης και οι λοιποί συγγενείς θα ξεπεράσουν το 25-30%. Επειδή το βράδυ των εκλογών προσμετράται το 100% και δεν υπάρχει ο παράγων αδιευκρίνιστη ψήφος, καλό θα ήταν να κρατήσετε μικρό καλαθάκι σε σχέση μ αυτά που καταγράφουν σήμερα οι έρευνες. Επί τη ευκαιρία να σας πω ότι τα νέα γκάλοπ, καταγράφουν μια σταθεροποίηση της ΝΔ, μια μικρή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και μια ακόμη μικρότερη ανάκαμψη (μετά την πρόσφατη κάμψη) του ΠΑΣΟΚ.


Αποφασίζει για όνομα ο Ανδρουλάκης

Στον ίδιο χώρο που πραγματοποίησε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος Τσίπρας, μαθαίνω ότι επέλεξε και ο σύντροφος Ανδρουλάκης, να διοργανώσει και το δικό τού. Αναφέρομαι στο γήπεδο του Tae Kwon Do στο Φάληρο. Προφανώς, ένας από τους βασικούς λόγους που έγινε η συγκεκριμένη επιλογή έχει να κάνει και με το γεγονός ότι θα υπάρχει δυνατότητα της σύγκρισης ανάμεσα στις δύο εκδηλώσεις. Από εκεί και πέρα σε επίπεδο ουσίας, μαθαίνω ότι ήδη «τρέχουν» δύο δημοσκοπήσεις που μετρούν διάφορα πιθανά ονόματα, τα οποία περιέχουν ως βασικό συστατικό το ΠΑΣΟΚ. Οι τελικές αποφάσεις εν προκειμένω θα ληφθούν στο γήπεδο!

Στη συνδρομητική ο Βαρδινογιάννης

Κινητικότητα και δη έντονη καταγράφουν τα ραντάρ της πιάτσας στο γήπεδο της συνδρομητικής τηλεόρασης. Μέχρι πρότινος η μάχες δίνονταν σε δύο γήπεδα, ανάμεσα στη Nova και την Cosmote. Εσχάτως, φαίνεται ότι «άνοιξε» για τα καλά το παιχνίδι, αφού όλοι σχεδόν οι (τηλεοπτικοί και όχι μόνο) παίκτες, έχουν αποφασίσει να «κατέβουν» και να παίξουν συνδρομητική μπαλίτσα. Η αρχή έγινε από τον Θοδωρή Κυριακού με τον ΑΝΤ1+, ενώ όπως σας έγραψα προ ημερών (και έσπευσαν να αντιγράψουν διάφοροι, χωρίς να αναφέρουν την πρωτογενή πηγή τους) υπάρχει και ευρύτερη συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στον Όμιλο Βαρδινογιάννη (Alpha – Star) και την ιδιοκτήτρια εταιρεία της Nova, United Group. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε γνωστό ότι η τελευταία θα μετακομίσει στην εταιρεία παραγωγής ιδιοκτησίας Βαρδινογιάννη. Από εκεί και πέρα, είσοδο στην συνδρομητική τηλεόραση ετοιμάζει (εδώ και καιρό είναι αλήθεια) και η Vodafone, έχοντας συμφωνήσει να φέρει στην Ελλάδα, κατ’ αποκλειστικότητα κάποια δυνατά brands. Από τα λίγα που μαθαίνω, οι επόμενοι μήνες παρουσιάζουν γενικώς ένα ενδιαφέρον, αφού εκτός αυτών που σας έχω ήδη γράψει, αναμένονται και πολλά ακόμη που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό και σχετίζονται άμεσα με την συνδρομητική τηλεόραση.


Σκουρλέτης, ο μπουρλοτιέρης

Σας είπαμε ότι οι εσωκομματικές κόντρες στον ΣΥΡΙΖΑ θα κλιμακωθούν άμα τη λήξει του Συνεδρίου. Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, ήρθε η κόντρα του δημοσιογράφου Λακόπουλου με τον Σκουρλέτη, με τον τελευταίο να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για τα όσα του έγραψε ο δημοσιογράφος, «που είναι γνωστό τι και ποιους υπηρέτησε» κατά τα λεγόμενα του συντρόφου Πάνου (αλήθεια ποιους υπονοεί; Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε…). H δημόσια αντιπαράθεση προκάλεσε ταραχή στην Κουμουνδούρου, που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των προεδρικών να κλείσουν οι πληγές, αυτές πυορροούν. Ο Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή την κόντρα που ξέσπασε, επαναφέρει το πακέτο των διαφωνιών για κεντρικές-και μοιραίες-επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο σύντροφος Πάνος δεν ήθελε ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών και επιθυμούσε συνέδριο αμέσως μετά την ήττα του 2019. Αγνοήθηκε βεβαίως, αλλά ο ίδιος δεν ξεχνά. Και στέλνει μήνυμα: Μην με προκαλείτε, γιατί έπεται συνέχεια.

Νίπτουν τας χείρας

Οι παροικούντες στην Κουμουνδρούρου πάντως, επιμένουν ότι δεν έχουν σχέση με αυτά που γράφει ο Λακόπουλος. Επικαλούνται μάλιστα, ως επιχείρημα ότι αυτοί που μέμφεται ο Πάνος Σκουρλέτης για τη διοργάνωση των άθλιων παραστάσεων στην τραγωδία στο Μάτι, βρίσκονται και αυτοί στην πρώτη γραμμή των επιθέσεων του συμπαθούς δημοσιογράφου. Το θέμα είναι πως ένα και μόνο δημοσίευμα κατάφερε να κάνει άνω-κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ και τις θριαμβολογίες του για την «τελική επέλαση» κατά του «καθεστώτος Μητσοτάκη»…


Η «Ομπρέλα» στην αντεπίθεση

Ο Πάνος Σκουρλέτης, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «δεν είχα καμία ανάμιξη στην παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι, αλλά ούτε και στη συνέντευξη που ακολούθησε την επόμενη ημέρα, την οποία και αγνοούσα. Άλλοι γνώριζαν και τα οργάνωσαν αυτά». Όπα! Τι έχουμε εδώ, αν όχι ευθείες βολές κατά των Τζανακόπουλου και Παππά για όσα τραγικά διεκτραγωδήθηκαν εκείνη τη μοιραία βραδιά για τους κατοίκους στο Μάτι, αλλά και την επόμενη με τους περιβόητους δορυφορικούς χάρτες; Μπορεί να «έτυχαν στη βάρδια τους» αυτές οι αθλιότητες, αλλά ο σύντροφος Πάνος δεν έχει καμία διάθεση να επωμισθεί τις ευθύνες των προεδρικών συντρόφων του. Φαίνεται πάντως, ότι παρακολουθούμε ένα πρώτο επεισόδιο από όσα θα ακολουθήσουν από το «συνέδριο της νίκης». Με τον σύντροφο Σκουρλέτη συντάσσονται οι της «Ομπρέλας», που ετοιμάζονται για την επόμενη αναμέτρηση, όταν έρθει η ώρα για τις εσωκομματικές κάλπες, στις 15 Μαΐου.

!Και μια λεπτομέρεια, που δεν είναι λεπτομέρεια. Από το σύνολο των 5.000 εκλεγμένων συνέδρων, περίπου 1.000 δεν πάτησαν το πόδι τους στο Συνέδριο και δεν διαπιστεύτηκαν ποτέ. Έτσι, διαμορφώθηκαν οι θριαμβευτικές ψηφοφορίες.

Πράσινη μετάβαση και τράπεζες

– Καθόλου δεν ανατρέπει τα σχέδια για μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή – πληθωριστική κρίση. Η προσήλωση στην πράσινη μετάβαση αφορά τη στρατηγική της χώρας, καθώς το «Ελλάδα 2.0» προβλέπει τη διάθεση πάνω από 37% του προϋπολογισμού για την υλοποίηση σημαντικών πράσινων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, ενώ εξετάζεται η έκδοση πράσινου ομολόγου, ίσως και στη φετινή χρηματοδοτική στρατηγική. Άλλο τόσο αφορά και τις τράπεζες που διευρύνουν σημαντικά την πράσινη χρηματοδοτική και επενδυτική τους ατζέντα. Η Τράπεζα Πειραιώς που ήταν και αυτή που άνοιξε τον δρόμο στην υιοθέτηση των κριτηρίων βιώσιμης ανάπτυξης, στοχεύει σε εκταμιεύσεις δανείων ESG 4,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2025, έκδοση ομολόγων ESG χαρακτήρα 1,8 δισ. και εισροές 3,5 δισ. ευρώ σε ESG αμοιβαία κεφάλαια.

Online παρουσιάσεις στην Πειραιώς

– Οι διεθνείς επενδυτές επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στο νέο business plan της Τράπεζας Πειραιώς για την περίοδο 2022 – 2025. Μετά τις 6 Απριλίου, οπότε το επιχειρησιακό πλάνο παρουσιάστηκε στους εγχώριους αναλυτές, η Διοίκηση της Τράπεζας έκανε roadshow σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Βοστώνη, όπου η Διοίκηση, μάλιστα, χρησιμοποίησε το auditorium της UBS και απευθύνθηκε σε 80 επενδυτές. Συνολικά, εκατοντάδες ήταν οι επενδυτές που είχαν live επαφές με τα στελέχη της Διοίκησης της Πειραιώς και χιλιάδες συνδέθηκαν online στις παρουσιάσεις. Να φανταστεί κανείς ότι όταν η Πειραιώς έκανε τις παρουσιάσεις για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου πέρυσι τον Απρίλιο, συγκεντρώνοντας ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που υπερκάλυψε το αρχικώς ζητούμενο ποσό και σήκωσε από τις αγορές 1,4 δισ. ευρώ, όλες οι παρουσιάσεις είχαν γίνει μέσω zoom.

Προσδοκίες για κερδοφορία (διατηρήσιμη)

– Σε αυτή τη φάση, οι διεθνείς επενδυτές εστίασαν στις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς μετά την εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων και τους τρεις τομείς που η Τράπεζα θα ρίξει το βάρος της μέχρι το 2025: διαχείριση κεφαλαίων, τραπεζοασφάλειες και διαχείριση ακινήτων. Με αιχμή τους τομείς αυτούς, η Πειραιώς θα μπει σε διατηρήσιμη και αυξητική κερδοφορία από φέτος, γυρίζοντας από το αρνητικό – 3 δισ. ευρώ το 2021, σε θετικό αποτέλεσμα 200 εκατ. ευρώ φέτος και σταθερά ανοδικό με ορίζοντα κέρδη 700 εκατ. ευρώ το 2025. Μέρισμα αναμένεται από τα κέρδη του 2024 στη χρήση 2025, αν και δεν αποκλείονται εκπλήξεις για έναρξη στη διανομή κερδών στους μετόχους ένα χρόνο νωρίτερα. Στόχος είναι να διανεμηθεί ως μέρισμα το 35% των κερδών, αλλά αν η έναρξη διανομής γίνει το 2024 από τα κέρδη χρήσεως 2023, τότε το διανεμόμενο ποσό θα κινηθεί χαμηλότερα, εκτιμάται στο 20%.

Λαμπάδα στον «Ηρακλή»

Η Πειραιώς ανάβει λαμπάδα ίσαμε το μπόι του «Ηρακλή» γιατί κατάφερε σχεδόν το ακατόρθωτο. Από μη εξυπηρετούμενα δάνεια 22,5 δισ. ευρώ στις αρχές του 2021, έκλεισε τη χρονιά με απόθεμα που μειώθηκε στα 4,9 δισ. και θα πέσει φέτος στα 3,5 ή και 3,3 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα θα πετύχει έτσι μονοψήφιο δείκτη ΝΡΕ 9% ή πολύ πιθανόν 8% που θα μειωθεί στο 5% του χρόνου και στο 3% το 2024 και 2025. Στον «Ηρακλή» οδεύουν άλλες δύο τιτλοποιήσεις για τις οποίες το rating αναμένεται μέσα στον Μάιο. Το Sunrise III, ύψους 600 εκατ. ευρώ και το Solar, χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων κοινό στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, στο οποίο η Πειραιώς έχει «πακέτο» 200 εκατ. ευρώ.

! Χρυσοτόκος όρνιθα για τα έσοδα από προμήθειες θα είναι τα επόμενα χρόνια το asset management για τις τράπεζες. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών στην Ελλάδα ανήλθαν στα 11,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021, από 8,1 δισ. το 2020 και 7,9 δισ. το 2019. Όμως, αυτά τα 11 ,1 δισ. ευρώ αντιστοιχούν μόλις στο 7% του ελληνικού ΑΕΠ όταν στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου – Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία -, το αντίστοιχο ποσοστό των υπό διαχείριση κεφαλαίων φτάνει στο 21% του ΑΕΠ.

Καταθέσεις εν υπνώσει

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταθέσεις… με τη σέσουλα για να στρέψουν σε αμοιβαία κεφάλαια. Οι καταθέσεις αυτές «κοιμούνται», αφού οι καταθέτες παίρνουν μηδενικές αποδόσεις. Μόνο η Πειραιώς έχει φτάσει να έχει καταθέσεις 55 δισ. ευρώ, περισσότερες και από την Εθνική. Για πρώτη φορά από την κρίση του 2009, οι δείκτες δανείων προς καταθέσεις των τραπεζών κινούνται σημαντικά κάτω του 100%, από 120% – 130% τότε. Που σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν μαζέψει καταθέσεις (και δεν τις διοχετεύουν αντίστοιχα σε δάνεια).

! Στις 10 Ιουνίου, μαθαίνω, θα είναι η «μεγάλη μέρα» για το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» της PQH. Τότε αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές. Θα έχει ενδιαφέρον. Ο ένας πόλος είναι δεδομένος. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τον απαρτίζουν οι επενδυτές Fortress, Bain και Davidson Kempner με τις εταιρείες διαχείρισης doValue και Cepal. Ο άλλος ακούω ότι θα είναι η Ellington. Πώς, όμως; Θα είναι μόνη; Γιατί και για να βάλει κάποια λεφτά, ούτε στρογγυλά 10 εκατ. ευρώ, στην Τράπεζα Αττικής, ήθελε συνεταίρο (το ΤΜΕΔΕ που συμμετείχε στην ΑΜΚ της τράπεζας με 52 εκατ. ευρώ). Αλήθεια, η Intrum θα μείνει τελικά εκτός νυμφώνος, όπως φάνηκε από τη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών;

– Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έμαθα ότι έγινε η μεταβίβαση του 50% του χαρτοφυλακίου Neptune της Alpha Bank στην πλατφόρμα διαχείρισης της doValue. Τη μεταβίβαση προς διαχείριση έκανε η Fortress, η οποία είχε αγοράσει το χαρτοφυλάκιο, ύψους 1,1 δισ. ευρώ κόκκινων επιχειρηματικών δανείων το περασμένο καλοκαίρι. Το υπόλοιπο 50% του χαρτοφυλακίου έμεινε προς διαχείριση στην Cepal.