Για «μαχαίρια που μπήκαν πίσω στα θηκάρια» κάνουν λόγο τις τελευταίες ώρες τα ρεπορτάζ για την εσωκομματική επικαιρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η σχετική ηρεμία που φαίνεται να επικρατεί στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, τίθεται ξανά εν αμφιβόλω όσο πλησιάζουμε στη 15η Μαΐου. Η ημέρα της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αναμένεται ξανά έντονη. Ίσως όχι τόσο, όσο το πρόσφατο Συνέδριο, αλλά δεν λείπουν και πάλι οι αντιπαραθέσεις, οι παρασκηνιακές διεργασίες και τα «συντροφικά μαχαιρώματα».

Πεδίο αντιπαραθέσεων

Η επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα δεν θα τεθεί σε αμφιβολία, πλην όμως τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την Κεντρική Επιτροπή θα αποτελέσουν πεδίο αντιπαραθέσεων. Ειδικότερα αυτό του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος φημολογείται ότι θα αποτελέσει παρελθόν από τη θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Τη στιγμή, λοιπόν, που η «Ομπρέλα» παρουσιάζεται έτοιμη να στηρίξει εν τέλει την πλευρά Τσίπρα και να παρουσιαστεί η αξιωματική αντιπολίτευση ενωμένη και αποφασισμένη να οδηγηθεί στην «τελική αναμέτρηση» με την κυβέρνηση, ανοίγουν ξανά «ρήγματα» στην Κουμουνδούρου.

Ανοικτό παράθυρο

Η πρόσφατη δήλωση του Νίκου Φίλη, στην «Αυγή της Κυριακής», μεταφράστηκε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ως ενωτική και απόδειξη της συσπείρωσης που επικρατεί στο κόμμα, πλην όμως είχε μηνύματα τα οποία άφηναν ανοικτό «παράθυρο» για νέο κύκλο διαφωνιών της «Ομπρέλας» με τους «προεδρικούς». «Μπροστά στις κάλπες για την ανάδειξη της ηγεσίας του κόμματος είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε μια νέα σύνθεση ανάμεσα σε νέα και παλαιά στελέχη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός. Το ποια στελέχη, ωστόσο, από τη μια ή την άλλη πλευρά θα είναι κοινώς αποδεκτά είναι το μεγάλο ζήτημα.

Σφοδρές αντιδράσεις

Ο κ. Τζανακόπουλος, για παράδειγμα, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτός χωρίς σφοδρές αντιδράσεις από την «Ομπρέλα», ειδικότερα μετά το Συνέδριο. Η ανταλλαγή βαριών εκφράσεων με τον Πάνο Σκουρλέτη, ένα από τα δυνατά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κίνησης των «53+», επί της ουσίας τον αφαιρεί αυτόματα από τη λίστα των «προσώπων κοινής αποδοχής». Και ο νυν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα παραμείνει στη θέση του, δεν είναι ο μοναδικός – κι από τις δυο «πτέρυγες» του κόμματος – που ανήκει σε αυτή την κατηγορία…