«Κλείνει» το deal Ιβάν – Μπακοκαϋμενάκηδων
-Μετά την αποχώρηση των Μπακοκαϋμενάκηδων από την Ελλάκτωρ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναρωτήθηκαν τι θα γίνει με τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει ανάμεσα στους εφοπλιστές και τον Ιβάν Σαββίδη. Αν και επ’ αυτού, δεν υπάρχουν και πολλές πληροφορίες, από σχετικά αξιόπιστη πηγή κατάφερα να μάθω ότι μετά και την αυξημένη ρευστότητα που διαθέτουν οι εφοπλιστές, μάλλον οδηγούμαστε προς θετική έκβαση της όλης διαδικασίας. Συγκεκριμένα, μαθαίνω ότι οι δύο πλευρές έχουν σχεδόν καταλήξει στο ύψος του τιμήματος που δεν ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ, συν κάτι χρέη που θα αναλάβουν οι εφοπλιστές. Αυτό που αναμένουν για να πέσουν οι υπογραφές είναι η ολοκλήρωση του ελέγχου, που εκτιμάται ότι δεν θα διαφοροποιήσει και τόσο τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που πρέπει να κρατήσει κανείς, είναι η διάθεση των Μπακοκαϋμενάκηδων να επενδύσουν στα media. Μάλιστα, στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η εξαγορά του Open, τότε θα σταματήσουν οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει με τον Διονύση Παναγιωτάκη του Action24 και με τον Ανδρέα Κουρή του Kontra Channel.

Η παγίδα της Τήλου
-Για αύριο είναι προγραμματισμένη εκδήλωση μιας εταιρείας που διατηρεί ο επιχειρηματίας Θανάσης Πολυχρονόπουλος και η οποία έχει ως βασικό αντικείμενο, την κατ’ οίκον συλλογή των σκουπιδιών. Πιλοτικά το συγκεκριμένο project υλοποιήθηκε στο νησί της Τήλου. Μάλιστα, κατά την αυριανή ημέρα, οργανώνεται εκδήλωση, στην οποία έχει προγραμματιστεί να παρευρεθεί και ο πρόεδρος Μητσοτάκης. Ο επιχειρηματίας Πολυχρονόπουλος, που το τελευταίο διάστημα, μαθαίνω ότι κάνει υπερκατανάλωση, διαφόρων επωνύμων προσώπων που βρίσκονται στο Μαξίμου, περιμένει πώς και πώς να φωτογραφηθεί δίπλα στον πρωθυπουργό. Λογικό, αφού όπως και να το κάνουμε, μια τέτοια φωτογραφία θα ενίσχυε σε σημαντικό βαθμό το αφήγημα μπαμπά και υιού Πολυχρονόπουλου, σύμφωνα με το οποίο, η σχέση με τους Μητσοτάκηδες, είναι διαρκής και πολύ στενή. Φυσικά, ενόψει της αυριανής εκδήλωσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι ο πρόεδρος Κυριάκος πρέπει να ξανασκεφτεί το ταξίδι στην Τήλο.


Η κινητοποίηση του Σαμαρά
-Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε mails έλαβε ένας παλιός Σαμαρικός από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, τα οποία τον καλούσαν να προσέλθει στη χθεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ. Αν κρίνω από την πυκνότητα των μηνυμάτων, το επιτελείο του προέδρου Αντώνη είχε καταληφθεί από μια σχετική αγωνία. Λογικό, αφού όσο περνά ο χρόνος, αντιλαμβάνονται ότι απομακρύνεται κάθε όνειρο για τον παλιό πρόεδρο της ΝΔ. Από την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού ομολογώ ότι κράτησα ελάχιστα. Και αυτό γιατί κατά καιρούς όλα όσα είπε τα έχω διαβάσει είτε στο Antinews, είτε σε κάτι παρακμιακά Μέσα που εμφανίζεται ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Από όλα όσα είπε ο Σαμαράς, μου έμεινε ένα: ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να γίνει «Ποτάμι». Δεν σας κρύβω ότι θα νομιμοποιούνταν οποιοσδήποτε άλλος να αφήσει μια τέτοια αιχμή πλην του συγκεκριμένου, ο οποίος, εκτός των άλλων, είχε ιδρύσει την «Πολιτική Άνοιξη», στην οποία συμμετείχαν πολλοί κομμουνιστές και light πολιτικοί, σαν κι αυτούς που συγκροτούσαν την ομάδα του «Ποταμιού». Ωστόσο, όταν κάποιος δεν αντιλαμβάνεται που βρίσκεται το τέλος της διαδρομής του στην πολιτική, κάνει και τέτοιου είδους λάθη.

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Μαρινάκη
-Τόσο κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της ΝΔ, όσο και κατά την λήξη αυτών, προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στο κοινό, η αναφορά του προέδρου Μητσοτάκη, στον γραμματέα της ΝΔ Παύλο Μαρινάκη. Όπως έμαθα, ο πρωθυπουργός ήταν (σχεδόν) ενθουσιασμένος από το επίπεδο της οργάνωσης του Συνεδρίου, επιτυχία που την πίστωσε σε μεγάλο βαθμό στον νεαρό (γαλάζιο) γραμματέα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός παραδέχονταν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι το 14ο Συνέδριο, ήταν χωρίς καμία υποσημείωση το καλύτερο που έχει ζήσει.


Ο ρόλος Δημητριάδη – Νέζη
-Πάντως για τους γνωρίζοντες λίγο καλύτερα το παρασκήνιο της διοργάνωσης, ρόλο και δη πρωταγωνιστικό έπαιξαν δύο στενοί συνεργάτες του προέδρου Κυριάκου. Ο λόγος για τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και τον επί χρόνια «κομματάρχη» του προέδρου της ΝΔ, από την εποχή που ήταν απλός βουλευτής, Θανάση Νέζη. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρείται το φωτογραφικό στιγμιότυπο με τους δύο τους, το οποίο «ανέβασε» στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Ψηλός. Βλέπετε, Δημητριάδης και Νέζης, από το 2004 έχουν δώσει μάχες και μάχες, τότε που κανείς δεν πίστευε ότι θα ερχόταν η ώρα, που ο Μητσοτάκης θα ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού. Αυτοί οι δύο (και αναφέρομαι στον Δημητριάδη και τον Νέζη) το είχαν πιστέψει και με το παραπάνω.

Αποκαλύψαμε και το deal Ελλάκτωρ – Motor oil
-Την Τετάρτη η στήλη έγραφε ότι βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής για την εξαγορά από τον Βαρδινογιάννη των μετοχών που κατείχαν στην Ελλάκτωρ οι Μπακοκαϋμενάκηδες. Προβλέψαμε δύο μέρες πριν αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Το έχουμε κάνει πολλές φορές αυτόν τον ένα χρόνο. Σε πείσμα κάποιων που προσπαθούν στα γηρατειά τους, να μάθουν πως γίνεται το κανονικό ρεπορτάζ, εμείς εδώ θα συνεχίσουμε να αποδεικνύουμε ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο. Αρκεί να ξέρει κανείς τη δουλειά.


Ο παρασκηνιακός ρόλος Κυριακόπουλου
-Όλα άρχισαν πριν από κάμποσο καιρό όταν με παρέμβαση του Πάνου Κυριακόπουλου (στενού φίλου και συνεργάτη του Τζίγγερ) υπήρξε ένα ραντεβού ανάμεσα στον Γιάννη Βαρδινογιάννη και τον Χένρι Χόλτερμαν. Ήταν η περίοδος που ο Ολλανδός είχε συναντηθεί και με τον Βαγγέλη Μυτιληναίο, ενώ είχε διαβεί και το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να δει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η πρώτη συνάντηση που είχε ο Χόλτερμαν με τον Τζίγγερ, πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Ωστόσο, κανείς δεν περίμενε ότι στην πορεία θα εξελισσόταν σε μια πολύ καλή συνεργασία. Τελικά, πριν από δύο μήνες ένα τηλεφώνημα του Δημήτρη Μπάκου στον Ολλανδό επιχειρηματία φαίνεται ότι υπήρξε καθοριστικό για να ανοίξει ο δρόμος σχετικά με την αποχώρηση των εφοπλιστών από την Ελλάκτωρ. Τότε, άρχισαν ουσιαστικά (και επισήμως) οι συζητήσεις με τους Βαρδινογιάννηδες, πάλι με μεσολάβηση του Πάνου Κυριακόπουλου. Οι συζητήσεις διήρκησαν περίπου ένα μήνα, με τον Χόλτερμαν να είναι ενθουσιασμένος από την επικοινωνία με τους Βαρδινογιάννηδες. Μάλιστα, πέραν του συγκεκριμένου deal, οι δύο πλευρές όλο αυτό το διάστημα συζήτησαν και διάφορες άλλες δουλειές εν Ελλάδι.

Ο ερχομός του Ενρία στην Αθήνα
– Στην Αθήνα αναμένεται αυτή την εβδομάδα ο Αντρέα Ενρία για τη συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 12 και 13 Μαΐου. Οι αντιπρόεδροι και τα τρία μέλη του Supervisory Board, όπως επίσης και όλοι οι επόπτες από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες θα συνεδριάσουν για την κατάσταση που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο πόλεμος που έχει μπει ήδη στον τρίτο μήνα. Επίσης, θα συζητήσουν για την επικείμενη άνοδο των επιτοκίων και τους κινδύνους από τη μετάβαση σε υψηλότερα επιτόκια και ακριβότερο κόστος δανεισμού. Μεταξύ άλλων, στην ατζέντα βρίσκεται η εταιρική διακυβέρνηση και το fit and proper για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Μία φορά το χρόνο, το Εποπτικό Συμβούλιο συνεδριάζει εκτός Φρανκφούρτης. Η σειρά της Αθήνας ήταν το 2020, αλλά ενέσκηψε ο κορονοϊός και οι εκτός έδρας συνεδριάσεις ανεστάλησαν.

…και το τραπέζι στην Τράπεζα της Ελλάδος
-Ο επικεφαλής του SSM θα κάνει κάποιες μεμονωμένες συναντήσεις. Θεωρώ δεδομένο ότι ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, φιλόξενος και κοινωνικός γαρ, θα κάνει το τραπέζι στους Ευρωπαίους επόπτες. Θα στοιχημάτιζα και στο μενού, διαλέγοντας ψάρι, μιας και ο κεντρικός μας τραπεζίτης, προσέχει τη διατροφή του. Ελπίζω μόνο να μην κάνει καμία οικονομική πρόβλεψη ή να μην σπεύσει να επικυρώσει λανθασμένες προβλέψεις του κατά το παρελθόν με το «τα είχα πει εγώ». Γιατί στις θεσμικές θέσεις δεν ισχύει το γνωμικό του Μαρξ (όχι του Καρλ, αλλά του Γκράουτσο, αυτού με το ζωγραφισμένο ψεύτικο μουστάκι και το πούρο): «Αυτές είναι οι αρχές μου, αλλά αν δεν σας αρέσουν έχω και άλλες».

Έρχεται αύξηση επιτοκίων στα επιχειρηματικά δάνεια
-Στον προθάλαμο των αυξήσεων επιτοκίων έχουν μπει τα επιχειρηματικά δάνεια εν αναμονή των αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ. Οι τράπεζες έχουν αποφασίσει ήδη να προβούν σε αυξήσεις μέχρι 0,60% μέσα στον Ιούνιο. Μέχρι το τέλος του έτους έχει προεξοφληθεί αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 0%. Τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο Euribor θα αναπροσαρμόζονται ανοδικά αυτόματα, οπότε συμφέρει τώρα το κλείδωμα σταθερού επιτοκίου. Πάντως, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για την κερδοφορία κάποιων επιχειρήσεων – πελατών τους…

Οι σκέψεις των funds για ρυθμίσεις οφειλών
-Το ψάχνουν πολύ οι εταιρείες διαχείρισης για να βρουν λύσεις που θα βοηθήσουν τους δανειολήπτες να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, με συνέπεια και οι ίδιες να αυξήσουν τις ανακτήσεις στα business plans, που έχουν κάνει. Για τα στεγαστικά δάνεια συζητούν τη γνωστή λύση του Discounted Payoff Financing. Για τους γνωρίζοντες, μία λύση στο πλαίσιο των οριστικών λύσεων ρύθμισης οφειλών που προτείνεται ήδη από τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών και που εφαρμόζεται αν η οφειλή παραμένει μεγαλύτερη από την αξία του ακινήτου. Η μέθοδος προβλέπει κούρεμα της οφειλής και άμεση αποπληρωμή του υπολειπόμενου ποσού. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν θα μπορεί να προβεί στην εις ολόκληρον εξόφληση, μελετάται τράπεζες και funds να συστήσουν οχήματα ειδικού σκοπού (SPV) και μέσω αυτών να χορηγούν δάνεια στους οφειλέτες. Η σκέψη φαίνεται καλή, πλην όμως: α) στο νέο δάνειο δεν θα πρέπει να μπουν προσημειώσεις; β) ποιος οφειλέτης θα συνάψει δάνειο με fund; Όταν η εμπιστοσύνη στα «κοράκια», όπως τα αποκαλεί ο λαός, είναι χαμηλότερη και από αυτή που έχουν στις εταιρείες διαχείρισης;

! Στη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων, πάντως, ετοιμάζονται να βγουν στην αγορά μεγάλα πακέτα. Μόνο από μια εταιρεία διαχείρισης ακούω για δέκα μικρά χαρτοφυλάκια μέσα στους επόμενους μήνες.

Η νέα επιλογή της PIMCO για τη διαχείριση του Pillar
-Μιλώντας για funds και εταιρείες διαχείρισης, ακούω ότι η PIMCO που έχει αγοράσει από τη Eurobank το χαρτοφυλάκιο Pillar, κόκκινων στεγαστικών δανείων 2 δισ. ευρώ και έχει αναθέσει τη διαχείρισή του στη doValue, θα μεταφέρει τη διαχείριση στην Quant. H τελευταία, πληροφορούμαι ότι βρίσκεται σε αρχικές συζητήσεις για ένα νέο, σημαντικό project με μία εκ των συστημικών τραπεζών. Όνομα δεν αποκαλύπτω επί του παρόντος.