Με τους συντηρητές αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού είχε συνάντηση στο Καφενείο της Βουλής ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Τασούλας όπου ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για την πορεία των εργασιών συντήρησης και καθαρισμού των μαρμάρων της Βουλής από την πρόσοψη του Εθνικού Κήπου.

Εντυπωσιακή ήταν η επίσκεψη των συντηρητών της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων καθώς όπως προβλέπεται για λόγους ασφαλείας όταν εργάζονται πάνω σε σκαλωσιές είναι …δεμένοι μεταξύ τους, με ειδικούς ιμάντες.

Ο κ. Τασούλας μόλις είδε τους ειδικούς του ΥΠΠΟΑ έσπευσε να τους ρωτήσει γιατί είναι δεμένοι έτσι μεταξύ τους… για να του απαντήσει ο επικεφαλής της ομάδας χαριτολογώντας, «είμαστε μια πολύ δεμένη ομάδα».

Φυσικά οι 6 συντηρητές αποτέλεσαν οι ίδιοι αξιοθέατο για τους βουλευτές που εκείνη την ώρα έπιναν τον καφέ τους και τους πέρασαν για πυροσβέστες.

Ο κ. Τασούλας ρώτησε να μάθει πόσο ταλαιπωρημένα είναι τα μάρμαρα της Βουλής και τι προβλήματα αντιμετώπισαν οι ειδικοί κατά την αποκατάσταση τους.

«Το καυσαέριο τα έχει καταστρέψει όλα, έχει γίνει μεγάλη ζημιά», απάντησαν οι ειδικοί συντηρητές και εξήγησαν πως επιχειρούν να τα επαναφέρουν κάθε μέρα κρεμασμένοι αρκετά μέτρα από το έδαφος.

Να υπενθυμίσουμε πως το έργο αποκατάστασης του κτιρίου της Βουλής γίνεται με αυτεπιστασία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με 12 συντηρητές από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων και 8 ειδικούς συντηρητές λίθου που προσλήφθηκαν με σύμβαση έργου, και με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

«Το τελικό αποτέλεσμα θα δώσει ζωή και απαστράπτουσα εικόνα σε ένα από τα ωραιότερα παγκοσμίως κτήρια» είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Πρόεδρος της Βουλής.

Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2020 από τα μαρμάρινα στοιχεία (πρόπυλα, εξώστες, κίονες, σκάλες, βάσεις φανοστατών, μαρμάρινοι λέοντες κ.ά.) που αποτελούν σημαντικό τμήμα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, αλλά και πολύτιμα αισθητικά στοιχεία, τα οποία έχουν καταπονηθεί ιδιαίτερα από τον χρόνο και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.