Είναι ένας από τους πιο όμορφους χώρους της Θεσσαλονίκης, με καταπληκτική θέα. Από το προαύλιό του μπορεί να δει κανείς στη μία γωνία τον Λευκό Πύργο και το λιμάνι της πόλης μέχρι σχεδόν το Καλοχώρι και στην άλλη την Καλαμαριά, την Περαία, την Αγία Τριάδα μέχρι το Αγγελοχώρι. Από τους κήπους του έχουν περάσει πολιτικοί και καλλιτέχνες.

Η φήμη λέει ότι εκεί ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος, φλέρταρε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και ότι ήταν το αγαπημένο μέρος του Κωνσταντίνου Καραμανλή όταν ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί διέμεναν μερικοί από τους υπουργούς Βορείου Ελλάδος που πέρασαν από τις διάφορες κυβερνήσεις της χώρας μετά τη μεταπολίτευση. Ο Νικόλαος Μάρτης, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Γιώργος Πασχαλίδης και ο Νίκος Τσιαρτσιώνης.

Ο λόγος για το Παλατάκι, το Κυβερνείο, που βρίσκεται στο Καραμπουρνάκι του Δήμου Καλαμαριάς, το οποίο σήμερα κυριολεκτικά ρημάζει. Η τελευταία προσπάθεια συντήρησής του έγινε επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, όταν ο τότε υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, αξιοποίησε κονδύλια για να ανακαινιστεί.

Το Παλατάκι βρέθηκε αυτές τις ημέρες στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Σκωτία και στο περίφημο Dumfries House, το κτήμα της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, για να συνομιλήσει με τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Κάρολο, και να δει από κοντά τον τρόπο αξιοποίησης του κτήματος. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην προγραμματισμένη κυβερνητική δράση αξιοποίησης του κτήματος της τέως ελληνικής βασιλικής οικογένειας στο Τατόι, για το οποίο θα διατεθούν 75 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή αυτή την επίσκεψη και χάρη στην πρωτοβουλία που έλαβαν οι βουλευτές Στράτος Σιμόπουλος και Θόδωρος Καράογλου, το θέμα της αξιοποίησης του ακινήτου επανήλθε στην επικαιρότητα.

Με το αίτημα όλοι οι θεσμικοί φορείς της Θεσσαλονίκης να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να διεκδικήσουν την ένταξη στην όλη δράση της ανακαίνισης του Κυβερνείου, το οποίο ονομάζεται και Παλατάκι, που πλέον ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 6/5