Με την παρουσία του πρώην ηγέτη των Εργατικών της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν αλλά και εκπροσώπων κινημάτων και κομμάτων άνοιξε την αυλαία του χθες το Β' Μέρος του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25.

Ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης ξεκίνησε την ομιλία του εξαπολύοντας επίθεση και στα τρία «κυβερνητικά» κόμματα λέγοντας πως «οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ τα εκχώρησαν όλα στην ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα».

Τη στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής και η αξιωματική αντιπολίτευση δοκιμάζεται στη συμμετοχή για την εκλογή προέδρου, το ΜέΡΑ25 επιχειρεί το δικό του άνοιγμα.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βαρουφάκης στο πλαίσιο της χθεσινής του ομιλίας επιχείρησε ένα νέο κλείσιμο του ματιού στις προοδευτικές δυνάμεις, παρουσιάζοντας 7+1 τομές, που θα αποτελέσουν – σύμφωνα με τον ίδιο - άμεσες δεσμεύσεις. Πέρα από τις 7 αυτές θέσεις, ο γραμματέας του κόμματος ανέφερε πως η επιπλέον μία αφορά την «ανεξάρτητη αδέσμευτη εξωτερική πολιτική».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, το διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι αν είναι αν θα σχηματιστεί μία συγκυβέρνηση, «είτε με νεοφιλελεύθερο είτε με προοδευτικό πρόσημο».

«7+1 Τομές ως βάση του οποιουδήποτε διαλόγου»

• Άμεση Κατάργηση Χρηματιστήριου Ενέργειας και επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ.
• Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή κατώτατου μισθού και επιδομάτων, μείωση συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 15%, από 13% σε 6% και για λιπάσματα, βιβλία και πολιτιστικά αγαθά από 6% στο 0%.
*Μείωση φορολογικού συντελεστή μικρών επιχειρήσεων στο 10%, μεσαίων στο 20% αλλά και αύξηση για τις μεγάλες στο 30%. Κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Κούρεμα χρεών των μικρομεσαίων.
• Για την στέγη: Άμεση κατάργηση του «Ηρακλή», ίδρυση δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης κόκκινων δανείων και νέου Οργανισμό Κοινωνικής Στέγης.
• Καμία εξόρυξη, κανένας αγωγός, όλα τα ορυκτά καύσιμα να παραμείνουν στα έγκατα της γης. Κάθε στέγη ένα φωτοβολταϊκό. Ανεμογεννήτριες στη θάλασσα - Πρόγραμμα ανακύκλωσης στην πηγή με αξιοποίηση βιομάζας - Πρόγραμμα εξοικονόμησης αλλά και μετατροπή της Ελλάδας στο Μεσογειακό Κέντρο Παραγωγής και Διανομής Πράσινου Υδρογόνου.
• Κοινωνικοποίηση της δημόσιας υγτείας, της παιδείας και της ενημέρωσης. Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας στον κρατικό μηχανισμό και στη δημόσια περιουσία - με την Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την Στατιστική Υπηρεσία και το Υπερταμείο να επιστρέφουν από την τρόικα στο Δημόσιο.
• Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας στον δανεισμό και στις συναλλαγές με την ένταξη του Υπερταμείου, του ΤΑΙΠΕΔ, και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε δημόσια Αναπτυξιακή - Αγροτική Τράπεζα και βέβαια την άμεση ίδρυση του Συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Σημειώνεται ότι το Συνέδριο του ΜέΡΑ25 ολοκληρώνεται την Κυριακή στον «Ελληνικό Κόσμο», με την εκλογή νέων οργάνων.