Ως ένα σαφές άνοιγμα του Κωνσταντίνου Ζέρβα προς τη Ν.Δ. αποτιμάται η αλλαγή στη θέση του γενικού γραμματέα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προχώρησε στην αντικατάσταση του Μίμη Φωτόπουλου από τον Νίκο Λιακόπουλο, κλείνοντας έτσι ένα θέμα που είχε ανοίξει από πέρσι τον Ιανουάριο, όταν και υπήρχαν οι πρώτες σκέψεις για αλλαγή στη θέση του γενικού γραμματέα. Ενα πόστο που απαιτεί και πολιτική και τεχνοκρατική επάρκεια, γνώση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης, αλλά και ικανότητες στον συντονισμό.

Αποτελεί τον πιο στενό συνεργάτη του εκάστοτε δημάρχου, με ευθύνη στον συντονισμό τόσο σε θέματα διοικητικά και εργαζομένων όσο και σε ζητήματα συνεργατών του δημάρχου. Και εδώ εννοούμε κυρίως τη μεγάλη ομάδα των αντιδημάρχων, που στην περίπτωση του Κ. Ζέρβα δεν αποτελούν μια ομοιογενή ομάδα, καθώς προέρχονται από διαφορετικές παρατάξεις.

Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας κάλυπτε κάποια από τα παραπάνω, αλλά ο δήμαρχος ήθελε περισσότερο πολιτικό χρώμα στο πόστο, αλλά και καλύτερο συντονισμό ενόψει και των εκλογών. Ο Νίκος Λιακόπουλος, γιατρός στο επάγγελμα με ειδικότητα στην καρδιολογία, φαίνεται να δένει αρκετά σε αυτή τη λογική. Δεν γνωρίζει τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, αλλά ξέρει απέξω και ανακατωτά τη Ν.Δ. Έχει διατελέσει πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ενώ και στη συνέχεια ήταν εντός των κομματικών διαδικασιών, και μάλιστα από υψηλόβαθμες θέσεις. Μέλος της Π.Ε. της Ν.Δ. και εσχάτως αντιπρόεδρος της ΔΕΕΠ κεντρικού τομέα της Θεσσαλονίκης.

Θεωρείται μετριοπαθής, αλλά με άποψη, και οπαδός μιας κεντρώας λογικής στη Ν.Δ. Στις εκλογές του 2010 είχε στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη και στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές τον Απόστολο Τζιτζικώστα στον πρώτο γύρο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον δεύτερο. Κατά πολλούς, ο ορισμός του αποτελεί και μια κίνηση διεμβολισμού του Ανδρέα Παπαμιμίκου, που το τελευταίο διάστημα κινείται προσβλέποντας και σε μια δική του υποψηφιότητα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Όπως εκτιμάται από πολλές πλευρές, η τοποθέτηση του Ν. Λιακόπουλου εκφράζει και τη σαφή πρόθεση του δημάρχου να δημιουργήσει επιπλέον γέφυρες με την τοπική Ν.Δ., κάτι το οποίο δεν συνέβη κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας του.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ''Secret'' της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 4/6