Στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο του Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Ο κοινοβουλευτικός σχεδιασμός και η κυβερνητική στρατηγική έχουν συντονιστεί σε απόλυτους ρυθμούς, πριν από τις εκλογές του 2023, με σκοπό να μη συσταθούν θερινά τμήματα στη Βουλή.

Άλλωστε, η Ολομέλεια θα λειτουργήσει στην πλήρη σύνθεσή της όλο το καλοκαίρι. Οπως επισημαίνουν στο «Secret» κοινοβουλευτικές πηγές, «πρέπει να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος λόγω πανδημίας και να προλάβουμε να φέρουμε στη Βουλή τα κρίσιμα για την κοινωνία νομοσχέδια». Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει 26 νομοσχέδια για το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου, που έχουν δρομολογηθεί να κατατεθούν στη Βουλή, ωστόσο το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ακόμα έξι νομοθετήματα.

Η εισήγηση

Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του επισήμανε πως πρόκειται για «σημαντικά νομοσχέδια, τα οποία έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη πολύ πυκνό νομοθετικό έργο, το οποίο έχουμε δρομολογήσει μέχρι το τέλος του μήνα». Σε αυτό το πλαίσιο, το μήνυμα από το Μαξίμου προς τους «γαλάζιους» βουλευτές κάνει λόγο για «μηδενική χαλάρωση» αναφορικά με το κοινοβουλευτικό - νομοθετικό έργο. Ηδη εν μέσω έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το bonus και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, μία από τις διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης.

«Ιδεολογικό πόλεμο» θεωρείται πως θα προκαλέσει στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, κάτι που διαφαίνεται από την απόφαση της Νίκης Κεραμέως να δώσει παράταση στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο μέχρι τις 19 Ιουνίου, αποδεχόμενη το σχετικό αίτημα της Συνόδου των Πρυτάνεων. Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται για την εταιρική διακυβέρνηση των Ανώνυμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.

Αρχειοθέτηση

Σχεδόν έτοιμο είναι το νομοσχέδιο για την ίδρυση Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων ως εθνικού συστήματος αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως και τα νομοσχέδια για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί νόμιμης μετανάστευσης, για τον ΟΔΔΗΧ και το πλαίσιο λειτουργίας του ΤΧΣ, για το πλαίσιο αδειοδοτήσεων των ΑΠΕ και τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των χρήσεων γης και ειδικότερα στις ζώνες των προστατευόμενων περιοχών.

Ακόμα, το σχέδιο νόμου των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, ένα εγχείρημα που θα ενισχύσει την αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία, αλλά και την εθνική άμυνα. Επίσης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με αιχμή τη δευτεροβάθμια φροντίδα και το ΕΣΥ, αλλά και το πρωτοποριακό νομοσχέδιο που θα «ξεσκονίσει» το πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Τεχνητή νοημοσύνη

Στα εμβληματικά νομοσχέδια συγκαταλέγεται αυτό που ετοιμάζει ο Κυριάκος Πιερρακάκης για την τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια, που περιλαμβάνει παρατηρητήριο ανάλυσης υβριδικών απειλών, ρυθμίσεις για το 3D printing, ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομιάς, αλλά και drones για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 10 Ιουνίου 2022.