Ενας επί χρόνια φίλος και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο νέος γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Θανάσης Μπακόλας, γέννημα-θρέμμα Γιαννιώτης, έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Columbia στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί, στη Νέα Υόρκη, γνωρίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, φοιτητή τότε στο Harvard.

Το 1996 μπήκε στον χώρο της πολιτικής επικοινωνίας και στρατηγικής, εργαζόμενος στο επιτελείο του γερουσιαστή Τζον Κέρι (μετέπειτα υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, επί προεδρίας Ομπάμα), όπου αγωνιζόταν για την επανεκλογή του στη Μασαχουσέτη. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε για χρόνια με το αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα, σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης προεκλογικών εκστρατειών, μέχρι και το 2002, όταν επέστρεψε στην Ευρώπη και συνέχισε να εργάζεται σε πολιτικές καμπάνιες σε διάφορες χώρες.

Το 2013, όταν ανέλαβε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Μητσοτάκης, τον πήρε συνεργάτη του για διεθνή θέματα αλλά και για «ειδικές» αποστολές. Έκτοτε, ο Μπακόλας είναι σταθερά στο πλευρό του.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 10/6