«Το νομοσχέδιο για την Παιδεία είναι μια επανάσταση». Με τη φράση αυτή, στην παρέμβασή του την περασμένη Τετάρτη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ουσιαστικά το στίγμα της μεγάλης πολιτικής μάχης που ετοιμάζεται να δώσει τον Ιούλιο, αμέσως μετά τις κρίσιμες Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Η μάχη αυτή θα αφορά τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ, με την οποία ο πρωθυπουργός προσδοκά να κερδίσει τόσο τους φοιτητές που θέλουν να δουν τα πανεπιστήμια να αλλάζουν όσο και τους νέους επιστήμονες και ερευνητές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που θέλουν να διαγωνιστούν επί ίσοις όροις για μια θέση διδακτικούεπιστημονικού προσωπικού στη χώρα μας.

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση τον Ιούλιο με το νομοσχέδιο της Ν. Κεραμέως και το «σύνθημα» του πρωθυπουργού ενόψει των ιδεολογικών συγκρούσεων

Η μάχη θα έχει ιδεολογικά χαρακτηριστικά, κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης ήδη από τον Μάιο και την τότε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Είναι ένα πολύ τολμηρό και πολύ μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, το οποίο σας ζητώ να το στηρίξουμε όλοι με πολύ μεγάλη ένταση. Αυτό θα είναι η μεγάλη ιδεολογική μάχη την οποία θα δώσουμε τους επόμενους μήνες», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Ηταν η πρώτη φορά μάλιστα που καλούσε δημόσια όλους τους υπουργούς να συνταχθούν δυναμικά πίσω από ένα νομοσχέδιο.

Η έκπληξη από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στον ΣΕΒ δεν προήλθε τόσο από την προσωπική στήριξη που αποφάσισε να δώσει στο νομοσχέδιο Κεραμέως -καθώς έχει γίνει ήδη αντιληπτό ότι με τον τρόπο αυτόν θέλει να δώσει νέο αέρα στα μεταρρυθμιστικά «πανιά» της κυβέρνησης- όσο από το ότι άδειασε ουσιαστικά μια σειρά από πρυτάνεις και καθηγητές που έχουν αρθρογραφήσει το τελευταίο διάστημα κατά του νομοσχεδίου, με αιχμή της κριτικής τους την αλλαγή στον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ και την επαναφορά -με διαφορετικό μοντέλο βέβαια- των Συμβουλίων Διοίκησης. «Κακώς η συζήτηση περιορίζεται μόνο στον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων. Αυτό αφορά 500 άτομα. Οι οποίοι κάποιοι μπορεί να αισθάνονται ότι μπορούν να χάνουν πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εξουσία. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή το σύστημα διοίκησης το οποίο προωθούμε είναι και αντιπροσωπευτικό, αλλά και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πανεπιστημίων», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με τη φράση αυτή -που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη στην κοινή γνώμη, αλλά συζητείται έντονα το τελευταίο διήμερο στους κόλπους των πανεπιστημιακών- έδειξε όχι μόνο ότι είναι αποφασισμένος να μην κάνει πίσω, αλλά πως θα «δείξει» προς την πλευρά όσων αντιδρούν έντονα, ως υπερασπιστές ατομικών προνομίων και κλειστών θυλάκων εξουσίας. Στο τελευταίο ίσως νομοσχέδιο που θα περάσει από τη Βουλή πριν από το κλείσιμο για τις θερινές διακοπές, η πολιτική σύγκρουση θα είναι υψηλή και η κυβέρνηση περιμένει να αποκομίσει σημαντικά οφέλη, ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

*Δημοσιεύθηκε στο Secret στις 18/6/2022.