Οι εκλογές έχουν και τη δική τους «χρηματιστηριακή αγορά», καθώς εκατοντάδες πολιτευτές για να προωθήσουν την υποψηφιότητά τους δαπανούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες ένας υποψήφιος μπορεί να ξοδέψει πάνω από 100.000 ευρώ για να καταφέρει να εκλεγεί βουλευτής. Κάποιοι, μάλιστα, καταφεύγουν και σε δανεισμό.

Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά; Διότι εδώ και αρκετές εβδομάδες πολιτικοί απ’ όλα τα κόμματα έχουν ξεκινήσει την προεκλογική τους εκστρατεία με βάση το σενάριο για εκλογές το φθινόπωρο. Εχουν νοικιάσει γραφεία, έχουν υπογράψει συμφωνίες με διαφημιστικές εταιρείες και εταιρείες δημοσκοπήσεων για να τους «μετράνε» στις εκλογικές τους περιφέρειες, έχουν προσλάβει υπαλλήλους για να τηλεφωνούν σε ψηφοφόρους, χώρια τα έξοδα μετακίνησής τους από χωριό σε χωριό ή από δήμο σε δήμο.

Υπολογίζεται πως μέχρι σήμερα το κόστος των δαπανών φτάνει και τα 20 εκατ. ευρώ. Ελα, όμως, που η τελευταία παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία διαμήνυσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, τίναξε στον αέρα το «χρηματιστήριο» των υποψηφίων, με αποτέλεσμα δεκάδες να είναι αυτοί που έσπευσαν να «παγώσουν» τις συμφωνίες που είχαν κάνει και άλλοι να τραβάνε τα μαλλιά τους επειδή μπορεί να καταξοδεύτηκαν χωρίς λόγο.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ''Secret'' της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 9/7