Κλιμακώνει την αντιπαράθεση στα θέματα της ακρίβειας ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς  τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν  ότι το επόμενο χρονικό διάστημα «θα είναι ακόμα πιο δραματικό για τους Έλληνες πολίτες, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει λάθος μέτρα».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι  σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΛΠΕ ένας στους δύο πολίτες αναγκάζεται να κόψει ακόμα και βασικά αγαθά για να ανταπεξέλθει στους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ η Ελλάδα είναι πρώτη στην αύξηση στους λογαριασμούς της ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τρίτη χειρότερη για τα νοικοκυριά. «Ταυτόχρονα έχουμε την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη, με μισθούς υποδιπλάσιους άλλων ευρωπαϊκών χωρών», υποστηρίζουν.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Μητσοτάκης αρνείται αυτονόητα μέτρα όπως η μείωση του ΕΦΚ σε καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Συνεχίζει και την κοροϊδία με το power pass, αφού εννιά στις δέκα αιτήσεις για τα εναπομείναντα 600.000 νοικοκυριά απορρίπτονται. Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει την ανεπάρκεια του να στηρίξει τους εργαζόμενους τους συνταξιούχους και τη μεσαία τάξη και την εξάρτηση του από τα συμφέροντα των λίγων».

Τα στοιχεία

Εν τω μεταξύ,  η έρευνα του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου έδειξε ότι  η Ελλάδα είναι στις 3 πρώτες χώρες πανευρωπαϊκά όπου οι εργαζόμενοι βιώνουν ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι, με το 44% από αυτούς να δηλώνει ότι δεν έχει την οικονομική ευχέρεια ούτε για μια εβδομάδα διακοπές.

Οι τρείς  πρώτες χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζόμενων που δεν μπορούν να πάνε διακοπές ούτε μια εβδομάδα είναι η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Λιθουανία, με το ποσοστό στη χώρα μας να αγγίζει το 44%, αυξημένο κατά 4 μονάδες σε σχέση με το 2019. Στην  ίδια έρευνα αναφέρεται  ότι εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και των ανεπαρκών μισθών περισσότεροι από 38 εκατ. άνθρωποι στην Ευρώπη δεν αντέχουν οικονομικά να πάνε διακοπές.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο το ποσοστό του πληθυσμού που δεν είχε την οικονομική δυνατότητα για διακοπές έχει αυξηθεί σε περισσότερα από τα μισά κράτη-μέλη της Ε.Ε. από το 2019, ενώ ακόμη και το ποσοστό των εργαζόμενων που δεν είχε αυτήν την οικονομική δυνατότητα έχει αυξηθεί σε 11 χώρες.