Την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίαζε στο Βυζαντινό Μουσείο τις «Εκδοχές πολέμου 2009-2022», την Τρίτη το βράδυ, λίγα μέτρα πιο πέρα ο πρωθυπουργός υποδεχόταν τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο πρίγκιπας (που ήρθε στην Αθήνα με 600 άτομα συνοδεία, 7 αεροπλάνα, 350 λιμουζίνες, 180 βαλίτσες, δικά του σεντόνια, πετσέτες και μαχαιροπίρουνα, έχοντας κλείσει ολόκληρο το «Four Seasons» στη Βουλιαγμένη) ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου.

Ηταν, όμως, εκεί πολλοί και σημαντικοί παράγοντες από τον χώρο της Ν.Δ., που πήγαν για να ακούσουν τον Βενιζέλο, όπως ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η παρουσία του Μεγάρου Μαξίμου στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου ήταν κάτι παραπάνω από ορατή: Θεόδωρος Λιβάνιος, Γιάννης Βλαστάρης, Σωτήρης Τσιόδρας ήταν εκεί, μαζί με αρκετούς υπουργούς (Πιερρακάκης, Χατζηδάκης, Βαρβιτσιώτης, Βούλτεψη) και βουλευτές της Ν.Δ. (Κεφαλογιάννη, Καιρίδης, Πιπιλή). Και βέβαια, «το όλον ΠΑΣΟΚ», αφού εκπροσωπήθηκαν άπαντες: Η ηγεσία διά του νέου γραμματέα Σπυρόπουλου, το «παπανδρεϊκό» μπλοκ διά του Δ. Ρέππα και οι «γεννηματικοί» με Πρωτόπαππα και Δημαδάμα.

Μεγάλη συμμετοχή, όμως, υπήρξε και από προσωπικότητες του χώρου του ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν αυτή την περίοδο κομματική εμπλοκή, όπως η Α. Διαμαντοπούλου, ο Γ. Φλωρίδης, ο Γ. Μανιάτης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου και η Μ. Αποστολάκη, που οι πληροφορίες τη φέρουν να επαναδραστηριοποιείται κομματικά στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών. Αρα, ο Βενιζέλος ένωσε το ΠΑΣΟΚ και θύμισε και τις γέφυρες με τη Ν.Δ., μιλώντας με χιούμορ για τους «Σαμαροβενιζέλους».

Δημοσιεύθηκε στο Secret το Σάββατο 30/7