Η υπόθεση των παρακολουθήσεων αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης του συνόλου του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Το γεγονός, όμως, ότι οι αποκαλύψεις συνέπεσαν με την περίοδο των διακοπών σημαίνει ότι δεν έχει μετρηθεί ακόμη αξιόπιστα η απήχηση που είχε στην κοινή γνώμη.

Τα γκάλοπ θα γίνουν με την επιστροφή από τις διακοπές. Οι περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων θα αρχίσουν τις έρευνες της κοινής γνώμης από τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα θα έχει διεξαχθεί η συζήτηση στη Βουλή για το θέμα. Το τι θα δείξουν τα γκάλοπ θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τις εξελίξεις.

Στην περίπτωση που το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση είναι μικρό ή και ανύπαρκτο, οι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές θα επανέλθουν στο προσκήνιο, με το πρόσθετο επιχείρημα ότι το καλοκαίρι πήγε καλά και ότι η χώρα δεν αντέχει το τοξικό προεκλογικό κλίμα που δημιουργεί η υπόθεση των υποκλοπών.

Αν το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση φανεί μεγάλο, τότε θα αναζητηθούν τρόποι διαχείρισής του, πιθανώς με έναν δομικό ανασχηματισμό και νέες πρωτοβουλίες, με στόχο να αλλάξει η ατζέντα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι απαντήσεις που θα δοθούν για τη σκοτεινή αυτή υπόθεση θα κρίνουν το μέλλον της κυβέρνησης και την πολιτική, εκλογική στρατηγική των κομμάτων της αντιπολίτευσης

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 20/8