Η κοινοβουλευτική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στο θέμα των παρακολουθήσεων έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην Κουμουνδούρου.

Έχοντας μπροστά τους δύο ειδικά δικαστήρια, για Νίκο Παππά και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, στα οποία το ΚΙΝ.ΑΛ. της Φώφης Γεννηματά είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, δεν φαντάζονταν ότι θα τους δινόταν μια τόσο μεγάλη ευκαιρία για να γεφυρώσουν το χάσμα που τους χωρίζει με τη Χαριλάου Τρικούπη. Η εκτίμηση στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι η υπόθεση των υποκλοπών θα τους ωφελήσει εκλογικά και θα κρατήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. σε κοινή γραμμή μέχρι τις εκλογές.

Τι συζητείται

Αυτό θεωρούν ότι αφενός θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» απέναντι στο «κράτος της Δεξιάς» και αφετέρου θα δυσκολέψει τον Ανδρουλάκη στην τήρηση ίσων αποστάσεων από Μητσοτάκη και Τσίπρα, αφού εκ των πραγμάτων θα είναι αναγκασμένος να συμπλέει με τον ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα.

Όλα αυτά στο εσωκομματικό πεδίο ενισχύουν τη θέση των ΠΑΣΟΚογενών, που εκτιμούν ότι ο ρόλος τους θα αναβαθμιστεί έναντι της αριστερής πτέρυγας, η οποία παραμένει επιφυλακτική στη συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 27 Αυγούστου 2022.