Μεγάλη μάχη μαθαίνουμε πως έγινε τις προηγούμενες ημέρες στις συσκέψεις στην Κουμουνδούρου για το τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το επόμενο Σαββατοκύριακο. Δηλαδή, αν θα επαναλάβει πρόγραμμα «τύπου Θεσσαλονίκης» από το παρελθόν, με «υπερπροσφορές», ή θα πάει πιο χαμηλά τον πήχη. 

Στις συσκέψεις συμμετέχουν οι αρμόδιοι τομεάρχες, Εφη Αχτσιόγλου (Οικονομικών), Αλέξης Χαρίτσης (Ανάπτυξης και Επενδύσεων), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (υπεύθυνος για τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου), η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, ο διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου, ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κορκολής, και ο υπεύθυνος για την επικαιροποίηση του προγράμματος του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σύντομα κείμενα

Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Τζανακόπουλος είχε εκ των προτέρων ενημερώσει όλους όσοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους να μην είναι μεγάλες σε έκταση, αλλά όσο το δυνατόν πιο σύντομα κείμενα. Κι ακόμα -το πιο βασικό- ζήτησε, πέρα από κάποια βασικά ζητήματα, όλα τα υπόλοιπα να είναι διατυπωμένα όσο πιο γενικόλογα γίνεται. Οι εξαγγελίες θα δείξουν...

Ωστόσο, κεντρικό πρόσωπο στη διαδικασία αυτή είναι η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, που εργάζεται εντατικά ενόψει της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και των οικονομικών προτάσεων. Τα της οικονομικής πολιτικής θα έχουν κατεξοχήν την υπογραφή της, ενώ υπενθυμίζεται ότι πέρυσι αυτή ήταν και η αφορμή για να παγώσουν οι σχέσεις της ηγεσίας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που έμεινε «στην απέξω». Στο διά ταύτα, μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και στον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής μαζί με αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο και πλαφόν στη χονδρική τιμή θα είναι κάποια από τα μέτρα που θα ζητήσει ο Αλ. Τσίπρας.
 

Η απουσία

Από το «μωσαϊκό» των στελεχών που απαρτίζουν την ομάδα που επιμελείται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το περιεχόμενο των προτάσεων το οποίο θα παρουσιάσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και της συνέντευξης στο πλαίσιο της ΔΕΘ υπάρχει και μία ηχηρή απουσία. Πρόκειται για τον πρώην υπουργό και πρώην υπεύθυνο κατάρτισης του προγράμματος του κόμματος, Γιώργο Σταθάκη.

Ο άλλοτε βουλευτής Χανίων έδωσε τη θέση του στον Δημήτρη Τζανακόπουλο και δεν συμμετέχει στις συσκέψεις, προκαλώντας σωρεία ερωτημάτων για το πολιτικό του μέλλον. Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που εκφράζουν την απορία πώς γίνεται ο άνθρωπος που είχε την ευθύνη της επικαιροποίησης του προγράμματος επί μήνες να μην έχει πλέον λόγο.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 10 Σεπτεμβρίου 2022.