Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξακολουθεί να είναι η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη πενταετία. Αν και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου σκέφτονται σοβαρά να επιταχύνουν τις εξελίξεις και να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις, ακόμη και εντός των επόμενων ημερών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι τελικώς θα εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια (η σχετική διορία λήγει τον Σεπτέμβριο). Πολλά, βέβαια, θα εξαρτηθούν και από τους αντίστοιχους χειρισμούς των υπόλοιπων κρατών-μελών, που, όπως γίνεται αντιληπτό, θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τα συμβαίνοντα και εντός συνόρων.

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Με τα δεδομένα να αναδιαμορφώνονται συνεχώς, λόγω της ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού και των διαρκώς μεταβαλλόμενων αναγκών αναφορικά με τη διατήρηση των εύθραυστων ενδοκυβερνητικών (αλλά και εσωκομματικών) ισορροπιών, η κούρσα μεταξύ όσων έχουν ξεχωρίσει φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη. «Δεν υπάρχουν φαβορί. Μπορεί εδώ και αρκετό καιρό να εξετάζονται κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο το σενάριο έκπληξης κάθε άλλο παρά έχει αποκλειστεί», τονίζουν οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα σε Ηρώδου Αττικού και Συγγρού. Ομως, είναι ξεκάθαρο πως μέχρι να μπουν νέοι παράγοντες στην εξίσωση, η τριάδα «Μπακογιάννη, Κούρκουλας και Δαμανάκη» θα συνεχίζει να «παίζει» πολύ ψηλά μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις, τόσο στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια όσο και στα δημοσιογραφικά γραφεία.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ

Η βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. θεωρείται ως ένα από τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καταλυτικά στην κατεύθυνση της προώθησης και ενίσχυσης των ελληνικών θέσεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, οπότε η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα μπει στην τελική ευθεία. Εξάλλου, μεταξύ των υποψήφιων επιτρόπων, έχει τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στους κόλπους των Βρυξελλών, λόγω της θητείας της ως υπουργού Εξωτερικών, με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να τρέφει μεγάλη εκτίμηση για τις απόψεις και τις ικανότητές της. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, το όνομά της «έπαιξε» το προηγούμενο διάστημα για επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στη θέση της Κάθριν Αστον. Το μεγάλο ερώτημα, βέβαια, που προκύπτει στην περίπτωσή της είναι αν η πλευρά Σαμαρά θα υπερβεί για ακόμα μία φορά όσα χώριζαν τους δύο πολιτικούς στο παρελθόν (όπως έκαναν ο πρωθυπουργός και η πρώην υπουργός και προ των εκλογών του Ιουνίου του 2012), ώστε να καταστεί εφικτή η μετακόμιση της «ψηλής» στην έδρα της Ε.Ε. «Ισως πάει πολύ για την κατανομή των δυνάμεων εντός Ν.Δ. να είναι ο Κυριάκος κορυφαίος υπουργός, ο Κώστας Μπακογιάννης περιφερειάρχης και η Ντόρα επίτροπος», σημειώνουν χαρακτηριστικά κύκλοι που συνομιλούν και με τις δύο πλευρές.

ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΗΣ

Το όνομα του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, εμφανίστηκε δυναμικά εδώ και μερικές εβδομάδες στο προσκήνιο, με τον στενό συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου να συνιστά κατά πολλούς μία άκρως ελκυστική περίπτωση, αν ο Αντώνης Σαμαράς επιλέξει να βαδίσει (εκτός των προσόντων του κ. Κούρκουλα και της καλής άποψης που έχει για αυτόν η πρωθυπουργική αυλή) στην κατεύθυνση της στήριξης του κυβερνητικού του εταίρου. Από την άλλη, βέβαια, αν και ο κ. Κούρκουλας θεωρείται μια φιλελεύθερη και μετριοπαθής φωνή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι, αν τελικά προκριθεί η επιλογή Κούρκουλα, θα υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις στους κόλπους της Ν.Δ., σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτικά καμπή. «Μπορεί να είναι το κερασάκι στην τούρτα για τους ουκ ολίγους βουλευτές και στελέχη που δεν βλέπουν με καλό μάτι το εγχείρημα της συγκυβέρνησης. Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανό να υπάρξουν και αντιδράσεις από ορισμένους κορυφαίους που έμειναν εκτός κυβέρνησης», υπογραμμίζουν οι εν λόγω κύκλοι.

ΠΑΡΑΜΟΝΗ

Αντίστοιχοι προβληματισμοί εκφράζονται και για το σενάριο παραμονής στην Κομισιόν της Μαρίας Δαμανάκη, η περίπτωση της οποίας λανσάρεται ως μια ανώδυνη λύση, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα παντός είδους δυσαρέσκειας. Ωστόσο, πέραν του σκεπτικισμού του περιβάλλοντος Σαμαρά, κάθε άλλο παρά ένθερμος υποστηρικτής της προοπτικής διατήρησης της κ. Δαμανάκη στο πόστο της είναι και ο κ. Βενιζέλος. Βλέπετε, είναι κοινό μυστικό πως, αν επιλεγόταν κάποιο πρόσωπο από τον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επεδίωκε την προώθηση ενός προσώπου που θα ενίσχυε τη θέση του έναντι των ζυμώσεων που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στον συγκεκριμένο ιδεολογικοπολιτικό χώρο, με την κ. Δαμανάκη να μην εξυπηρετεί τη στόχευση αυτή.
Εσχάτως, στο γαϊτανάκι έχουν μπει τα ονόματα του συμβούλου του πρωθυπουργού και άριστου γνώστη των ευρωπαϊκών θεμάτων Σταύρου Παπασταύρου (συνοδεύει τον κ. Σαμαρά σε κάθε ταξίδι του στις Βρυξέλλες), καθώς και της μέχρι πρότινος ευρωβουλευτού με ισχυρές διεθνείς διασυνδέσεις, Νίκης Τζαβέλλα (είχε συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στις πρόσφατες ευρωεκλογές). Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», πρόκειται για δύο περιπτώσεις που εξετάζονται ενδελεχώς.

Το παζάρι για τα χαρτοφυλάκια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι ζυμώσεις που διεξάγονται όσον αφορά τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν οι επίτροποι των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν και με βάση τις ευρωπαϊκές παραδόσεις, η Ελλάδα θα μπορούσε σε αυτή τη φάση να αναλάβει ακόμη έναν πιο κομβικό τομέα, είναι πολύ πιθανό τελικά να διατηρήσει στα χέρια της το χαρτοφυλάκιο «Αλιείας και Θαλάσσιων Υποθέσεων». Κατά τα άλλα, η Γερμανία φαίνεται να παίρνει εκ νέου την Ενέργεια με τον ίδιο επίτροπο (σ.σ.: Γκ. Εντινγκερ), Γαλλία και Φινλανδία θα ξιφουλκήσουν για τον επίτροπο Οικονομικών (με το Παρίσι να προωθεί τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, και το Ελσίνκι τον πρώην πρωθυπουργό, Γίρι Κατάινεν). Το ίδιο πόστο, πάντως, διεκδικεί και η Ολλανδία, ενώ, όπως όλα δείχνουν μέχρι τώρα, Ιταλία και Ισπανία θα δώσουν μάχη για τις Γεωργικές Υποθέσεις (σ.σ.: στο συγκεκριμένο μέτωπο «παίζει» και η Ρουμανία, με λιγότερες πάντως πιθανότητες). Οσο για την «αιρετική» Μεγάλη Βρετανία, φαίνεται να αναλαμβάνει ή τον τομέα της Εσωτερικής Αγοράς ή τον τομέα του Εμπορίου. Σε χώρα της βαλκανικής χερσονήσου θα καταλήξει το χαρτοφυλάκιο των Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ η Λιθουανία (αλλά και άλλες χώρες της Βαλτικής) φαντάζει την ίδια στιγμή ως η επικρατέστερη για να αναλάβει την Υγεία. Τέλος, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το τι θα αναλάβει η Κύπρος.