Δύο περιοχές ήταν και παραμένουν τα προπύργια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Για τους «γαλάζιους» ο Εύοσμος και για τους «πράσινους» η Καλαμαριά. Σε αυτές τις δύο περιοχές, που είναι και πολυπληθείς, τα δύο κόμματα διατηρούσαν παραδοσιακά πολύ ισχυρές δυνάμεις, που εκφράζονταν τόσο στις εθνικές όσο και, κυρίως, στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Για παράδειγμα, στον Εύοσμο η Ν.Δ. εκλέγει δήμαρχο από το 1990 τον Παναγιώτη Αλεξανδρίδη και δεν έχει χάσει ποτέ τη μάχη της δημαρχίας. Αντίστοιχα, το κόμμα διατηρεί εκεί υψηλά εκλογικά ποσοστά. Ακόμη και το 2019, όταν γενικά η Ν.Δ. δεν τα είχε πάει και τόσο καλά στη Δυτική Θεσσαλονίκη και ήταν δεύτερη πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, στον Εύοσμο ήταν καθαρά πρώτη.

Όμως ο Εύοσμος ήταν πάντοτε η έδρα με πολλά προβλήματα. Πολλά σόγια, πολλές φιλίες, πολλοί τοπικοί παράγοντες. Ετσι, φέτος, ενώ ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, είχε εκλεγεί με τη στήριξη της Ν.Δ., έχουν εμφανιστεί ήδη άλλοι τέσσερις υποψήφιοι από τον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο: ο Μίλτος Τασούλης, ο Δημήτρης Αλεξανδρίδης, ο Βασίλης Ανδρεάδης και η Μαρία Μανούκα.

Αντίστοιχα, η Καλαμαριά θεωρείται άνδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο αείμνηστος Θρασύβουλος Λαζαρίδης εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 1992 και από τότε η δημαρχία ήταν πάντοτε στα χέρια ΠΑΣΟΚου. Ο Λαζαρίδης διετέλεσε δήμαρχος για τέσσερις θητείες, ο Χριστόδουλος Οικονομίδης για τρεις και ο Θεοδόσης Μπακογλίδης για δύο. Η πρώτη «γαλάζια» νίκη επιτεύχθηκε το 2019 με τον Γιάννη Δαρδαμανέλη, αλλά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ. ΑΛ. δεν φαίνεται να το βάζει κάτω.

Έτσι, έχουμε ήδη τρεις ενδιαφερόμενους: τον δικηγόρο Χρήστο Βάρδα, που θα έχει τη στήριξη του πρώην δημάρχου Χριστόδουλου Οικονομίδη, τον Ματθαίο Αμπατζίδη και τον Γιώργο Τελίδη, που είναι δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του προηγούμενου δημάρχου, Θεοδόση Μπακογλίδη. Ο τελευταίος ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος, ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση προσανατολίζεται και η πρώην βουλευτής Χρύσα Αράπογλου, που επίσης είχε ακουστεί ότι ενδιαφέρεται για τον δήμο.

Παρ’ όλα αυτά, ουκ ολίγοι οι υποψήφιοι από τους δύο χώρους: τέσσερις συν ο δήμαρχος στον Εύοσμο από τη Ν.Δ. και τρεις από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στην Καλαμαριά. Και ακόμη οι εκλογές απέχουν πολύ…

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» 1/10