Τροπολογία με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία αποτεφρωτηρίων νεκρών σε δήμους κατέθεσαν πριν από λίγο στη Βουλή τα Υπουργείο Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Υγείας και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την τροπολογία η αποτέφρωση νεκρών θα πραγματοποιείται στα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών τα οποία θα εγκαθίστανται και θα λειτουργούν σε δήμους σε χώρο ιδιοκτησίας τους είτε εντός είτε εκτός των διοικητικών τους ορίων.

Για την αποτέφρωση νεκρών συντάσσεται ληξιαρχική πράξη εντός 60 ωρών από τον θάνατο και αφού προηγουμένως προσκομισθούν :

α) έγγραφη δήλωση του θανόντος ότι επιθυμούσε την αποτέφρωση της σωρού του. Αν ο θανών δεν κατέλιπε τέτοια δήλωση ή σημείωμα , έγγραφη δήλωσή συζύγου ή του εν ζωή συντρόφου του θανόντος με τον οποίο ο τελευταίος είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και β) έγγραφη πιστοποίηση ιατροδικαστή που βεβαιώνει ότι η αιτία θανάτου δεν χρήζει περαιτέρω ιατροδικαστικής διερευνήσεως και ότι αφαιρέθηκαν από το σώμα του νεκρού τα τυχόν ακατάλληλα για αποτέφρωση ιατροτεχνικά μέρη.

Αυτή πάντως που έχει προκαλέσει αίσθηση είναι η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας καθώς προκειμένου προφανώς να άρει τις όποιες αναστολές των βουλευτών το Υπουργείο Εσωτερικών ομολογεί την παράλειψη αιώνων του ελληνικού κράτους επισημαίνοντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι στις άλλες χώρες η καύση νεκρών επιτρέπεται ήδη από τον 18ο αιώνα. Με απλά λόγια ότι ήρθε η στιγμή μετά από 200 χρόνια να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. «Σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν και λειτουργούν αποτεφρωτήρια νεκρών ήδη από τον 18ο αιώνα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η πρώτη χώρα όπου επετράπη η αποτέφρωση νεκρών ήταν η Γαλλία ( 1789), ενώ ακολούθησε η Βρετανία ( 1884), η Γερμανία (1934) και η Ισπανία (1945). Στη χώρα μας το θέμα ρυθμίστηκε για πρώτη φορά με νόμο το 2006. Παρά ταύτα δεν έχει καταστεί δυνατή η ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών εξ αιτίας προβλημάτων τεχνικού κυρίως χαρακτήρα , τα οποία έγινε προσπάθεια να αντιμετωπισθούν έως σήμερα με αποσπασματικές ρυθμίσεις» αναφέρει η τροπολογία.