Με αφορμή την επίθεση της κυβέρνησης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για  «προσπάθεια κουκουλώματος του σκανδάλου των υποκλοπών».

Η νέα κόντρα ξέσπασε μετά τη δήλωση του δικηγόρου του Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννη Μαντζουράνη, ο οποίος είπε ότι «τρία πρόσωπα προτίθενται να αποκαλύψουν όλο το παρασκήνιο, στην δικαιοσύνη, δηλαδή ποιοι έδιναν τις εντολές για τις παρακολουθήσεις και ποιο χρονικό διάστημα διέπρατταν ως δράστες τις υποκλοπές».

«Η κυβέρνηση επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενη την υπόθεση της Novartis», τονίζουν στην Κουμουνδούρου και υποστηρίζουν ότι «η ΝΔ πανικόβλητη εξέδωσε ανακοίνωση επαναφέροντας το αφήγημα των κουκουλοφόρων χαρακτηρίζοντας τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις «λάσπη», «τοξικότητα» και «διχασμό» από τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Με νύχια και με δόντια»

«Η ΝΔ, την ώρα που ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της, παλεύει με νύχια και με δόντια να μην καταθέσουν προστατευόμενοι μάρτυρες», λένε  οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον, μετά την κατάθεση του νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις, που έθεσε προς διαβούλευση η κυβέρνηση, τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι σε αυτό γίνεται «ξεκάθαρη αναφορά σε παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, για τις οποίες θα δίνει άδεια ο πρόεδρος της Βουλής και υπό προϋποθέσεις ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

«Δυνατότητα διαγραφής»

Ακόμα, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της Κουμουνδούρου, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής του υλικού παρακολούθησης για λόγους ασφαλείας όποτε το θελήσει η κυβέρνηση, όπως είχε κάνει και στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς όπως σημειώνεται, τα δεδομένα θα διαγράφονται πριν το 6μηνο «εάν συντρέχει ειδικός λόγος».

Παράλληλα, θα είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης αν θα ενημερώνει τα πρόσωπα που παρακολουθούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με το νομοσχέδιο «προτείνεται η ενημέρωση του υποκειμένου υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση και μετά την πάροδο 3 ετών από την παύση της».

«Με άλλα λόγια, μέχρι τις εκλογές, δεν θα ξέρουμε ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίον παρακολουθούνταν όχι μόνο ο κ. Ανδρουλάκης ή ο κ. Κουκάκης, αλλά και όσα άλλα θύματα παρακολουθήσεων από το Predator ενδεχομένως βρίσκονταν και σε παράλληλη επισύνδεση από την ΕΥΠ», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.