Ανοίγει ο φάκελος με τα πλαστά του Φέλιξ
-Τρόμο στην παρέα της Intelexa και κατ΄ επέκταση του pretador, προκαλεί η πληροφορία που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει στη διάθεσή του, όγκο από στοιχεία που σχετίζονται με πλαστά και εικονικά τιμολόγια υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου. Μάλιστα με αφορμή τα όσα κυκλοφορούν εσχάτως στην πιάτσα δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι πολύ σύντομα στις συγκεκριμένες υποθέσεις θα εμπλακεί και ο Φέλιξ Μπίτσιος. Ο άνθρωπος – σκιά, που πλέον πηγαινοέρχεται στην Ιταλία, έχοντας αντιληφθεί ότι στενεύει ασφυκτικά ο κλοιός γύρο από το πρόσωπό του.

Μας «παρακολουθεί» ο Παπαχελάς
-Ειλικρινά όταν έγγραφα το χθεσινό σχόλιο, δεν θα μπορούσα να πιστέψω ότι θα ερχόταν τόσο σύντομα η επιβεβαίωση από την πλευρά του Αλέξη Παπαχελά. Σχεδόν ταυτόχρονα με τα σχόλιο μας, είδα στην δεύτερη σελίδα της Καθημερινής κάτι το ασυνήθιστο. Ένα μήνυμα σαν αυτά τα παλιά του Λαμπράκη και του Ψυχάρη. Ήταν η πρώτη (επίσημη) αντίδραση του διευθυντή της ναυαρχίδας του Φαλήρου, μετά τις αποκαλύψεις που τον έφεραν να παρακολουθείται από όποιον έχει τη σχετική δυνατότητα. Όπως σας έγγραφα και χθες, ο Παπαχελάς τα έχει πάρει στο κρανίο. Και επειδή ξέρει και να ψάχνει και να βρίσκει πληροφορίες, έχω την αίσθηση ότι πλέον τα γνωρίζει όλα, για να μην σας πω ότι γνωρίζει και κάτι παραπάνω από τα όλα. Σε κάθε περίπτωση, έχει αξία το χθεσινό σημείωμα της Καθημερινής που έχει ως αποδέκτη τον πρόεδρο Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι τεχνηέντως δεν αναφέρθηκε το όνομά του. «Εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν αναφερθεί στην υπόθεση των παρακολουθήσεων τα ονόματα του διευθύνοντος συμβούλου καθώς και του διευθυντή της Καθημερινής. Θεωρούμε αυτονόητο και δεδομένο ότι από τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες αρχές θα εξαντληθεί κάθε θεσμική οδός για την άμεση διαλεύκανση και αυτών των ισχυρισμών. Η «Κ» έχει άλλωστε από καιρό επισημάνει ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα προστατευθεί η δημοκρατία μας είτε από υπαρκτές απειλές είτε από ανυπόστατες πληροφορίες».


Η απόβαση της Κεραμέως στο Λονδίνο
-Μετά τους Αμερικανούς, σειρά στην ατζέντα της Νίκης Κεραμέως για συνεργασίες με τα Πανεπιστήμιά μας είχαν οι Βρετανοί, και έτσι έκανε «απόβαση» στο Λονδίνο, μαζί με τέσσερις Έλληνες πρυτάνεις, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα τεκταινόμενα στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας και να τους προσκαλέσει να συμπράξουν. Και άρχισε πάλι η… βροχή των μεγάλων ακαδημαϊκών ονομάτων που έσπευσαν να ακούσουν και να διερευνήσουν τρόπους συνεργασιών, μεταξύ αυτών το Cambridge, Οξφόρδη, LSE, UCL, Imperial και άλλα πολλά. Ένα μνημόνιο συνεργασίας μάλιστα ήδη υπογράφτηκε από το ΑΠΘ και έπεται συνέχεια. Ενδεικτικό μάλιστα είναι ότι συνάντησε την νέα υπουργό Παιδείας της Αγγλίας, η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε συναντήσει υ6πουργό Παιδείας άλλης χώρας.




Ο λάθος στόχος του Τσίπρα…
-Μπορεί ο αρχηγός Αλέξης να έχει στραμμένη την προσοχή του στον Μητσοτάκη για την υπόθεση των υποκλοπών, όμως καλό θα ήταν να «παρακολουθήσει» και τι γίνεται στα του οίκου του. Γιατί στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές του κόμματος ακούγονται ενδιαφέροντα και σοβαρά πράγματα που τον αφορούν σε προσωπικό επίπεδο. Δεν είναι όλοι οι σύντροφοί του σαν τον Πολάκη, το Μαντζουράνη ή άλλους πρώην Πασόκους, οι οποίοι τον λιβανίζουν ως ιερό τοτέμ ή επιδιώκουν να τον ευχαριστήσουν με το να πουλάνε αγριάδα και τσαμπουκά στον αντίπαλο. Υπάρχει και μια ομάδα κορυφαίων στελεχών, που δεν βλέπει με θετικό μάτι την «παράδοση» του κόμματος στα χέρια των «φωνακλάδων- νεοαυριανιστών», οι οποίοι τον περιβάλλουν και τον οδηγούν σε ιδεολογική υπαναχώρηση, αφού τον παρασύρουν πολλές φορές σε έναν «τοξικό λαϊκισμό», ο οποίος «περνάει» και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να μη ξεχωρίζουν κάποιες φορές από τους οπαδούς της Χρυσής Αυγής. Και επειδή από δημοσιογραφική διαστροφή θέλω να ξέρω τι λένε τα «γνήσια» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάθομαι και ψάχνω τις ομιλίες τους για να βγάλω τα συμπεράσματα μου. Ενδεικτικά, θα αναφερθώ σε κάποια πρόσωπα, τα οποία όταν πηγαίνουν στις κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάνε ως «αριστεροί» και δεν προσποιούνται τους «συστημικούς» Πασόκους, που είναι μανούλες στο «στρογγύλεμα» των θέσεων, δεν παριστάνουν τους «γητευτές» των παραλόγων, όπως κάνει ο Πολάκης, και δεν δίνουν σήμα «ιδεολογικής μετάλλαξης» με πρόσχημα ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και ως εκ τούτου, η λύση είναι να «σιωπήσουμε μήπως και θησαυρίζουμε». Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι Ν. Φίλης, Ν. Βούτσης, Π. Σκουρλέτης, αλλά εσχάτως έχει ενταχθεί και ο φιλόδοξος Δ. Τζανακόπουλος.

…και οι αναφορές Φίλη στον αντιτουρκισμό
Τα παραπάνω στελέχη έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς την εξής βασική αρχή: «Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει την πολιτική μάχη, αν προηγουμένως δεν δώσει τη μάχη των ιδεών. Δηλαδή να υπερασπιστεί με γενναιότητα τις θέσεις του, ακόμη και αν αυτές φαντάζουν αντιδημοφιλείς». Και επειδή ποτέ δεν γράφω κάτι στα κουτουρού σας παραθέτω τι ειπώθηκε πρόσφατα σε μια εκδήλωση, που συμμετείχαν σχεδόν όλοι όσοι προανέφερα. Ας ξεκινήσω από τον Ν. Φίλη, ο οποίος ζητάει απ’ τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «να μην μιλάμε χαμηλόφωνα, αλλά με πάθος υπέρ των ιδεών μας» εννοώντας πως δεν πρέπει να υπερασπιζόμαστε τον φράχτη στον Έβρο, δεν πρέπει να μην αποδοκιμάζουμε το αίτημα της εκκλησίας να γίνεται κατηχητικό στα σχολεία, δεν είναι δυνατόν να σιωπούμε όταν πνίγονται πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο, δεν πρέπει να υιοθετούμε λογικές «αντιτουρκισμού». «Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τις αρχές μας χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους. Σε αυτή τη μάχη των ιδεών υπάρχουν κρίσιμα θέματα που μπορούμε να ομιλούμε. Ένα θέμα είναι ο εθνικισμός. Και ο εθνικισμός στην Ελλάδα έχει μία μήτρα. Είναι ο αντιτουρκισμός. Δεν κερδίζουμε τίποτα με το να εμφανιζόμαστε πιο αδιάλλακτοι στην αντιμετώπιση των θεμάτων με την Τουρκία. Αυτό είναι ψήφος στην κάλπη του Μητσοτάκη και της ακροδεξιάς. Η παράδοση μας πρέπει να είναι η συμφωνία των Πρεσπών, η υπεράσπιση του διαλόγου και όχι της πλειοδοσίας σε ζητήματα αντιμετώπισης του εθνικισμού» αναφέρει μεταξύ άλλων.


Ακούστε και το σχετικό ηχητικό:

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ήχου

00:00
00:00

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα Πάνω/Κάτω βέλος για να αυξήσετε ή να μειώσετε ένταση.
Η αναφορά στον απόμακρο πρόεδρο Αλέξη
-Ο Νίκος Φίλης, όμως, ανοίγει και άλλο θέμα στις παρεμβάσεις του, καθώς εμφανίζει τον Τσίπρα ως απόμακρο από την ελληνική κοινωνία, ρίχνοντας εμμέσως πλην σαφώς μπηχτές σε όσους τον αποθεώνουν ως σημείο αναφοράς με όρους «προσωπολατρείας». Και πώς το κάνει; Με τον να λέει πως ο πρόεδρος «Άλεξ» δεν είναι ο «Λεξ» ο ράπερ που γεμίζει στάδια επειδή με τους στίχους του πιάνει καλύτερα τις ανάγκες της νεολαίας. «Οι συναυλίες του Λεξ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μας ξάφνιασαν γιατί είμαστε μακριά από τη νεολαία. Και δεν αφουγκραζόμαστε τα υπόγεια ρεύματα που με αντιφατικό τρόπο αναζητούν συνάψεις και επικοινωνίες κυρίως μέσω του διαδικτύου. Γιατί έχουμε κεντρικό λόγο, μια εμμονή σε κυβερνητικές αναφορές, ένα μοντέλο κόμματος μακριά από την κοινωνία, δομημένο σε πρόσωπα σε ιστορικές ίσως καταστάσεις, αλλά μακριά απ’ τη σύγχρονη ζέουσα κοινωνική πραγματικότητα»…

Ακούστε τις επίμαχες αναφορές του:

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ήχου

00:00
00:00

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα Πάνω/Κάτω βέλος για να αυξήσετε ή να μειώσετε ένταση.
Ο Μαντέλας νέος Διευθυντής στο «Βήμα»
-Αλλαγές μαθαίνω ότι δρομολογούνται στη διευθυντική πυραμίδα της ναυαρχίδας της Alter Ego, που δεν είναι άλλη από το ιστορικό «Βήμα». Με αφορμή τη συνταξιοδότηση του Αντώνη Καρακούση, υπήρξε ανάγκη για την επιλογή νέας διευθυντικής ομάδας. Η ιδιοκτησία της εφημερίδας αποφάσισε να δώσει το πηδάλιο του εντύπου σε έναν από τους καλύτερους εφημεριδάδες της πιάτσας, που δεν είναι άλλος από τον επιτυχημένο διευθυντή των «Νέων» Γιώργο Μαντέλα. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαι, ο πολύπειρος δημοσιογράφος θα παραμείνει (παράλληλα) και στη διεύθυνση της ημερήσιας εφημερίδας του Βαγγέλη Μαρινάκη. Πέραν του Μαντέλα στο «Βήμα» διευθυντικό ρόλο θα έχει (πλέον) και ο Γιάννης Πρετεντέρης, που θα αναλάβει διευθυντής σύνταξης της Κυριακάτικης εφημερίδας. Τέλος, ο επί χρόνια διευθυντής του «Βήματος» Αντώνης Καρακούσης, θα παραμείνει σε ρόλο συμβούλου εκδόσεως.

Οι υποθετικοί συνειρμοί για την Alpha Bank…
-Κάθε άλλο παρά μήνας εορταστικής ραστώνης θα είναι ο Δεκέμβριος για τις τράπεζες, όπως σας είχε γράψει η στήλη. Ήδη το πράγμα φουντώνει όχι μόνο ειδησεογραφικά, αλλά και σε επίπεδο υποθετικών συνειρμών. Στη δεύτερη περίπτωση, μου λένε ότι εντάσσονται φήμες που κυκλοφόρησαν χθες στην αγορά για το ότι ο Τζον Πόλσον ψάχνεται να πουλήσει τις συμμετοχές του σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Οι φήμες ήταν πιο συγκεκριμένες για την Alpha Bank (κινώντας και 6,5 εκατομμύρια τεμάχια της Τράπεζας) λέγοντας ότι ο Χένρι Χόλτερμαν της Reggeborgh προσέγγισε τον Πόλσον για να αγοράσει το ποσοστό του, προσφέροντας μάλιστα τιμή 1,2 ευρώ ανά μετοχή. Ο Πόλσον κατέχει ποσοστό στην Alpha Bank οριακά υψηλότερο του Χόλτερμαν (λίγο άνω του 5,5% και οι δύο).

…και τα περιθώρια ανόδου της μετοχής
– Πάντως, ούτε ο Αμερικάνος σκέφτεται να πουλήσει τράπεζες, ούτε ο Ολλανδός φαίνεται να τον έχει προσεγγίσει. Ο πρώτος σίγουρα διαβάζει τις εκθέσεις των ξένων οίκων που λένε για τις προοπτικές και το upside των ελληνικών τραπεζών. Η JP Morgan, που θυμήθηκα τώρα για παράδειγμα, έλεγε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι από τις φθηνότερες μεταξύ των τραπεζών των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Από τη σχέση της τιμής της μετοχής με τα προβλεπόμενα κέρδη, η μετοχή της Alpha Bank είναι σύμφωνα με την JP Morgan, η δεύτερη φθηνότερη στην ανωτέρω γεωγραφική περιοχή. Η JP Morgan έχει δώσει τιμή – στόχο για την Alpha Bank το 1,4 ευρώ, προβλέποντας ότι η Τράπεζα θα έχει και την υψηλότερη διανομή κερδών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, αρχής γενομένης από τα κέρδη του 2023.

Ο νέος μνηστήρας της Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας
-Φήμες δεν είναι πάντως, όσα έγραφε χθες η στήλη για το ότι το επιχειρηματικό – επενδυτικό τρίδυμο των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου ανακρούει πρύμναν από την εξαγορά της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Σερρών) με «υπαιτιότητα» της Τράπεζας. Μαθαίνω (όσο περίεργο και αν ακούγεται, καθώς μιλάμε για Τράπεζα με προβλήματα… υπαρξιακού χαρακτήρα που δεν της επιτρέπουν να τρενάρει επιλογές και να ρισκάρει το σοβαρό ενδιαφέρον μνηστήρων) ότι η Κεντρικής Μακεδονίας δελεάζεται από υψηλότερη αντιπροσφορά (σχεδόν τρεις φορές πάνω από των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου) που έχει λάβει από το αμερικανο – εβραϊκό επενδυτικό fund του Νταβίντ Σασούν. Θεωρητικά, η Κεντρικής Μακεδονίας έχει προθεσμία να καταλήξει στον σωτήρα της μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Αν οι επιλογές της αποδειχτούν λάθος ή καθυστερημένες, βλέπω την Τράπεζα της Ελλάδος να της κατεβάζει τα ρολά και να την προσθέτει στις υπό εκκαθάριση. Υπενθυμίζω, πάντως, το πολιτικό/εκλογικό ενδιαφέρον για την περιοχή, καθώς οι Σέρρες είναι η κοιτίδα των Καραμανλήδων.

! Τον νυν υπέρ πάντων αγώνα μαθαίνω ότι δίνει ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος, από το δικό του μετερίζι, για την επιτυχία της επόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ύψους 490 εκατ. ευρώ. Προσπαθεί να αναπτερώσει όσο μπορεί το ηθικό των μηχανικών για τις προοπτικές της Attica τώρα με την Βρεττού, ώστε να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη και να συμβάλουν με 150 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ. Άλλωστε έχουν και άλλη επιλογή; Φαντάζομαι πως θα τους λέει…

Οι κλάδοι αιχμής που θα στηρίξουν την ανάκαμψη
-Στοιχεία μελέτης που εκπονεί για τους κλάδους αιχμής που θα στηρίξουν την ανάκαμψη και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, θα παρουσιάσει σήμερα η Eurobank, όπως σας έχει ενημερώσει η στήλη. Τώρα που το σκέφτομαι, απουσιάζει μία αναπτυξιακή έρευνα για το πού πρέπει να πάει η χώρα εν μέσω ενός περιβάλλοντος που αλλάζει ραγδαία και σε πολλά μέτωπα. Από την έκθεση Πισσαρίδη που είχε παρουσιαστεί τέτοιες μέρες το 2020, τίποτα πια δεν είναι το ίδιο. Από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, την ψηφιοποίηση και την τηλεργασία, χρειάζεται επειγόντως ένας νέος οδικός αναπτυξιακός χάρτης.

! Στο «δόκανο» της έκθεσης μεταμνημονιακής επιτήρησης της Κομισιόν έπεσε η υπόθεση με το πάγωμα των πλειστηριασμών από τις εταιρείες διαχείρισης, ως μη νομιμοποιούμενες να τις διεξάγουν εκπροσωπώντας τα funds που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια. Το θέμα έχει προκύψει κατόπιν αλαλούμ με αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Λέει, λοιπόν, η Κομισιόν ότι το ζήτημα είναι επείγον να λυθεί άμεσα γιατί αλλιώς διακυβεύεται η επιτυχία των στόχων των servicers (και άρα κινδυνεύουν με κατάπτωση εγγυήσεις του «Ηρακλή»).