Μια συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Ανδρουλάκη κεντρικό ομιλητή, δίπλα του τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο και τρεις δικηγόρους, μαζί με τον επίσης νομικό και εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Δημήτρη Μάντζο, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για απορίες αναφορικά με το θέμα της, που ήταν οι παράνομες παρακολουθήσεις.

Σίγουρα, ωστόσο, η εικόνα του Νίκου Αλιβιζάτου, με το πράσινο φόντο, τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ από πίσω του και το σύνθημα «Η κοινωνία στο προσκήνιο», δεν είναι συνηθισμένη. Αν και εμβληματικό πρόσωπο του χώρου της Κεντροαριστεράς, δεν φαίνεται να επιζητά τα φώτα της δημοσιότητας.

Ενεργοποίηση

Με την παρουσία του δείχνει τη δική του ενεργοποίηση, αλλά και το ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης βρήκε στο πρόσωπό του τον συνταγματολόγο της παράταξης. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά τις εξελίξεις, η συνέντευξη αυτή ήταν ιδέα του ίδιου του Νίκου Αλιβιζάτου. Μάλιστα, αφορμή ήταν μια αντίστοιχη εκδήλωση που έγινε στις αρχές Νοεμβρίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε και αφορούσε τις παρακολουθήσεις. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων ομιλητών, που η ρητορική τους έμοιαζε πιο κοντινή σε αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης, ο οποίος συνομιλεί με τον Αλέξη Τσίπρα και οι τοποθετήσεις του αποτελούν σημείο αναφοράς για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σημείο αναφοράς

Με αφορμή την εκδήλωση αυτή, και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ν. Αλιβιζάτος τόνισε σε συνομιλητές του από το ΠΑΣΟΚ ότι δεν γίνεται η υπόθεση των παρακολουθήσεων να χαριστεί στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει μια ειδική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, όπως και έγινε. Την ίδια ώρα, σημείο αναφοράς αποτελούν οι τοποθετήσεις του Ευ. Βενιζέλου. Στην ηγετική ομάδα πέριξ του Νίκου Ανδρουλάκη δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για τη στάση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης.

Μάλιστα, τα νομικά επιχειρήματα που διατύπωσε στις εκδηλώσεις του «Κύκλου Ιδεών για την υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου» εντάχθηκαν άμεσα στην επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστική ήταν, άλλωστε, και η επιλογή του νεαρού συνταγματολόγου Παναγιώτη Δουδωνή για τη θέση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού από τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς πρόκειται για πρόσωπο που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς, πολιτικά και ακαδημαϊκά, με τον Ευ. Βενιζέλο.

Τρεις δικηγόροι

Στο πλάνο και τρεις δικηγόροι που βρίσκονται στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη από την ώρα που «έσκασε» η υπόθεση της παρακολούθησής του. Ο Μιχάλης Καλαντζόπουλος, ο οποίος από το 2000 αποτελούσε το alter ego του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΠΑΣΠ. Ο Κρητικός Μανώλης Βελεγράκης, ο οποίος κατάγεται από το ίδιο χωριό με τον Νίκο Ανδρουλάκη, και ο γιος του ιστορικού προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, Χρήστος.

Με το ΠΑΣΟΚ να πιέζει πλέον η υπόθεση να πάρει ευρωπαϊκή διάσταση και να φτάσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ώστε να πιεστεί περαιτέρω η κυβέρνηση, και με σαφή στάση απέναντι στο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις, οι μετωπικές συγκρούσεις μέχρι τις κάλπες είναι δεδομένες. Οι τόνοι, ωστόσο, και η στρατηγική θα παραμείνουν σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το μέτωπο, καθώς στόχος είναι να αποτυπωθεί το μήνυμα της εναλλακτικής επιλογής για θεσμική αντιπολίτευση.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 26 Νοεμβρίου 2022.