Με μεγάλη ευκολία ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλάει για… ιδεοληψία της κυβέρνησης, επειδή η τελευταία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική ιδεοληψία να πιστεύει ότι οι σοβαρές ελλείψεις πλείστων όσων φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας μας οφείλονται στις παράλληλες εξαγωγές από κάποιες φαρμακαποθήκες, τις οποίες, όμως, ο Ανδρέας Ξανθός ούτε κατονομάζει ποτέ ούτε »φωτογραφίζει» ποτέ ούτε εξηγεί τα εικαζόμενα χαρακτηριστικά των τρόπων με τους οποίους αυτές οι κακές φαρμακαποθήκες παραβιάζουν, σύμφωνα με τον ίδιον, ακόμη και την απαγόρευση, την οποία έχει επιβάλλει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) στις παράλληλες εξαγωγές συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων σε έλλειψη…

Είναι προφανές ότι ο Ανδρέας Ξανθός έχει «υιοθετήσει» σκοπίμως και για μικροκομματικούς λόγους τις προκατειλημμένες και μονομερείς αιτιάσεις των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας μας, προκειμένου ο ίδιος να μην κατηγορηθεί για μία ακόμη φορά ότι ευθύνεται για τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα των φαρμακοποιών του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών των Δ.Σ. των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας μας.

Εάν θυμάστε καλά, ο Ανδρέας Ξανθός «χρεώθηκε» από πλείστους όσους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ με τις πρωταρχικές ευθύνες για το κακό αποτέλεσμα των γιατρών του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών των Δ.Σ. των ιατρικών συλλόγων της χώρας μας.

Ε, ο Ανδρέας Ξανθός δεν επιθυμεί, ασφαλώς, να ξαναδεί το ίδιο έργο και απάντησε ως εξής σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας «RealNews» την περασμένη Κυριακή:

«Το φαινόμενο των ελλείψεων σε φάρμακα καθημερινής χρήσης είναι πολυπαραγοντικό και σίγουρα υπάρχουν προβλήματα στην παγκόσμια παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά υπάρχει και μια σημαντική εγχώρια πτυχή (το κερδοσκοπικό κύκλωμα των παράλληλων εξαγωγών). Άρα είναι πολύ σοβαρή η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη για την απώλεια ελέγχου της κατάστασης και για τα προβληματικά αντανακλαστικά των αρμόδιων κρατικών φορέων (ΕΟΦ-ΙΦΕΤ). Οι προειδοποιήσεις των φαρμακευτικών συλλόγων εδώ και καιρό, δεν "συγκίνησαν" κανένα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί, όπως και στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, την ίδια αποτυχημένη "συνταγή": δεν παρεμβαίνει έγκαιρα και δραστικά στην αγορά, επικαλείται τη διεθνή διάσταση του προβλήματος και τις ευθύνες όλων των υπολοίπων εκτός της ίδιας, και στη συνέχεια, όταν ξεφύγει τελείως η κατάσταση, αναγκάζεται να πάρει αποσπασματικά, ατελή και γι’ αυτό αναποτελεσματικά μέτρα. Ο ΕΟΦ πριν ένα χρόνο αποφάσισε άρση απαγορεύσεων εξαγωγών εν μέσω ελλείψεων και το ΙΦΕΤ έχει μπει παράνομα στο ίδιο κερδοσκοπικό παιγνίδι των φαρμακαποθηκών. Ο λόγος δεν είναι τόσο η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης, όσο η ιδεοληψία της ότι η αγορά αυτορυθμίζεται χωρίς ισχυρή κρατική παρέμβαση, η συστηματική απαξίωση των δημόσιων ρυθμιστικών αρχών και η ανοχή σε επιχειρηματικές πρακτικές που υπονομεύουν τη Δημόσια Υγεία. Είναι προφανές ότι και η παρατεταμένη κρίση και η κερδοσκοπία στην αγορά φαρμάκου έχει την "υπογραφή Μητσοτάκη"».