Βενιζέλος: Αποτρόπαια πράξη ο αποκεφαλισμός του Αμερικανού δημοσιογράφου
Την τιμωρία της ειδεχθούς δολοφονίας ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών
Την τιμωρία της ειδεχθούς δολοφονίας του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέϊμς Φόλεϊ στο Ιράκ από τους Τζιχαντιστές της ISIS, που την χαρακτήρισε αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας» και την ομόφωνη καταδίκη παρομοίων πράξεων από όλους τους λαούς και τις κυβερνήσεις ζήτησε χθες το βράδυ ο Αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή την επιδείνωση της καταστάσεως ασφαλείας στο Ιράκ. Ο ίδιος κατήγγειλε την τρομοκρατία που υφίστανται σήμερα οι κοινότητες των Χριστιανών και των Γιεζιντί στο Ιράκ από τους Τζιχαντιστές, επαναλαμβάνοντας τη στήριξή της Ελλάδος στο λαό του Ιράκ και την ελπίδα να σταματήσει η βία «και να αποκατασταθεί ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων των εθνοτικών, θρησκευτικών και κοινωνικών ομάδων της χώρας», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.
Η πλήρης δήλωση του κ.Βενιζέλου έχει ως εξής: «Η εν ψυχρώ εκτέλεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλει, στο Ιράκ, αποτελεί μία αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας, την οποία ο πολιτισμένος κόσμος αδυνατεί να συλλάβει και να ανεχθεί. Οι δράστες αυτής της ειδεχθούς δολοφονίας δεν θα πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι. Μόνη απάντηση στην τρομοκρατία του παράλογου καθεστώτος που έχει εγκαθιδρύσει το ISIS σε μέρος του Ιράκ μπορεί να είναι η ομόφωνη καταδίκη τέτοιων ενεργειών από το σύνολο των λαών και των κυβερνήσεων και η συνεννόηση όλων των ιρακινών πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να διαμορφώσουν μία ενιαία στάση απέναντι στην απειλή των εξτρεμιστών τρομοκρατών.
Το καθεστώς του αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου έχει διαμορφώσει στην περιοχή που ελέγχει μία ανυπόφορη κατάσταση τρόμου για όλους όσους δεν ταιριάζουν ή δεν ταυτίζονται με την άλογη ιδεολογική τους άποψη.
Κύρια θύματα της τρομοκρατίας τους είναι οι κοινότητες των Χριστιανών και των Γιεζιντί, οι οποίες διώκονται απλά και μόνο εξαιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του ιρακινού πληθυσμού, το οποίο αναγκάζεται να υποστεί, για ακόμα μία φόρα, το φόβο, τη βία, την αβεβαιότητα και την παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στο λαό του Ιράκ και ελπίζουμε ότι η κλιμάκωση της βίας και της τρομοκρατίας θα πάψει και θα αποκατασταθεί η ειρηνική συμβίωση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εθνοτικών, θρησκευτικών και κοινωνικών ομάδων της χώρας».
Λ.Σ.Μ.