«∆εν διεκδικούµε κυβέρνηση ηττηµένων», είχε τονίσει στη ∆ΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόµενο ο ΣΥΡΙΖΑ να µπει στη διαδικασία να αξιοποιήσει την εντολή σχηµατισµού κυβέρνησης στις εκλογές της απλής αναλογικής, αν είναι δεύτερο κόµµα, ακόµα και αν οι συσχετισµοί το επιτρέπουν.

Αµέσως υπήρξε σκεπτικισµός στο εσωτερικό του κόµµατος, µε αρκετά έµπειρα στελέχη να τονίζουν ότι έτσι «καίγονται» οι δυνατότητες που δίνει το σύστηµα της απλής αναλογικής, το οποίο ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε. Κύριος στόχος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είναι η πρωτιά στις δεύτερες κάλπες µε την αξιοποίηση των λεγόµενων αντιδεξιών δεξαµενών και ενδεχόµενων εισροών από το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25, αλλά και το ΚΚΕ, ώστε στη µετωπική σύγκρουση µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας να συσπειρώσει την ευρύτερη Κεντροαριστερά -που αθροιστικά θεωρείται πλειοψηφική στην κοινωνία στις αναλύσεις που γίνονται στην Κουµουνδούρου-, ώστε να βγει µπροστά. Αυτό όµως είναι το πρώτο πλάνο, το οποίο είναι δηµόσια διατυπωµένο ως σχέδιο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στα κλειστά χαρτιά που κρατούν ο Αλ. Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες, τους οποίους εµπιστεύεται και στη διαµόρφωση του Ρlan B. Γι’ αυτό ακριβώς το σχέδιο µιλούσε πριν από λίγες ηµέρες ένα από τα πιο βαριά ονόµατα του χώρου της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Σηµείωνε µάλιστα χαρακτηριστικά: «∆εν έκανε ο Αλέξης Τσίπρας λάθος όταν έλεγε ότι δεν θα σχηµατίσουµε κυβέρνηση ηττηµένων. Λάθος κάνουν όσοι συνεχίζουν να διαβάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ µε τους όρους του 2015». Τι εννοούσε µε αυτό; Οτι υπάρχει σκεπτικισµός για την «κυβέρνηση των ηττηµένων» σε συνδυασµό µε µια εναλλακτική στρατηγική. Τώρα φτάνουµε στα κρυφά χαρτιά... Εµπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η προαναφερόµενη πηγή, προτείνουν στον Αλέξη Τσίπρα να αιφνιδιάσει καταθέτοντας, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερος, ένα πρόγραµµα βασικών σηµείων προς όλες τις δυνάµεις του δηµοκρατικού τόξου, µε έµφαση στα εθνικά θέµατα και στην οικονοµική ανάκαµψη µε όρους δικαιοσύνης.

Οι «στρατηγοί» αυτής της µεθόδου υπολογίζουν σε δύο παραµέτρους: Πρώτον, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δείξει εξαρχής αρνητικός, επενδύοντας στην πόλωση, κάνοντας έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ να µπορεί να παρουσιάζεται ως λύση κυβερνητικής σταθερότητας και ανοίγοντας τις δεξαµενές του και προς το Κέντρο. ∆εύτερον, ότι µε τη µέθοδο αυτή, λαµβάνοντας πρώτα την εντολή σχηµατισµού κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, η αξιωµατική αντιπολίτευση θα έχει ουσιαστικά µπλοκάρει και τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, που είναι η κατάθεση ενός προγράµµατος προοδευτικού προς όλες τις πολιτικές δυνάµεις.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 28/1