Εντάξει, µπορεί να έχουµε µπροστά µας το µεγάλο διακύβευµα των εθνικών εκλογών, ωστόσο και οι αυτοδιοικητικές που ακολουθούν έχουν το ενδιαφέρον τους.

Πολλώ δε µάλλον όταν προκαλούν ανακατατάξεις στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόµµατος για την επόµενη Βουλή. Μια τέτοια περίπτωση είναι το µεγάλο λιµάνι, όπου φαίνεται να κλειδώνει οριστικά η υποψηφιότητα του Χριστόφορου Μπουτσικάκη για τη δηµαρχία του Πειραιά µε την επίσημη στήριξη της Ν.∆.

Το θέµα, όµως, σε αυτήν τη φάση δεν έχει να κάνει µε την πολιτική εξίσωση που θα κληθεί να λύσει ο «γαλάζιος» βουλευτής, αλλά µε τη συνεπακόλουθη συνέπεια της εξόδου του από την εκλογική λίστα της Α’ Πειραιά. Ως εκ τούτου, τη θέση του θα καταλάβει ο ιδιαιτέρως δηµοφιλής -µε φόντο και τα Ελληνοτουρκικά- Νίκος Βλαχάκος.

Το επόμενο διάστημα

Όπως, µάλιστα, µαθαίνουµε, οι σχετικές ανακοινώσεις (αρχικά για την εγκατάλειψη της κεντρικής πολιτικής σκηνής και αργότερα, φυσικά, για την υποψηφιότητα στον δήµο) θα γίνουν το αµέσως επόµενο διάστηµα, αφού κάποια στιγµή θα πρέπει να ανακοινωθούν και τα κυβερνητικά ψηφοδέλτια. Κάπως έτσι και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου κλείνει και το ζήτηµα των εκλεκτών της Ν.∆. για τις τρεις µεγάλες πόλεις, αφού στην Αθήνα θα κατέλθει εκ νέου ο Κώστας Μπακογιάννης, ενώ στη Θεσσαλονίκη θεωρείται δεδοµένο ότι το χρίσµα θα δοθεί στον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Εστω κι αν στη συµπρωτεύουσα ορισµένοι σηµαντικοί εκπρόσωποι του στελεχιακού δυναµικού της Ν.∆. έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για την προοπτική αυτή, προκρίνοντας τη λύση µιας αµιγώς κοµµατικής υποψηφιότητας. Βλέπετε, οι πληγές της µάχης του 2019 δεν έχουν επουλωθεί ακόµη...

* Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 4 Φεβρουαρίου 2023.