Αν οι εθνικές εκλογές κρίνονται παραδοσιακά στον χώρο του Κέντρου, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει την προεκλογική µάχη µε ένα µεγάλο ντεσαβαντάζ.

∆εν είναι µόνο οι πολιτικές που εφάρµοσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον καιρό που ήταν στην αντιπολίτευση ακόµα, φέρνοντας στη Ν.∆. µια σειρά από κεντρώα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταµιού.

Ούτε µόνο οι σηµαντικές µεταρρυθµίσεις που σχεδίασε και εφάρµοσε στη συνέχεια, χτίζοντας ένα κεντρώο, µεταρρυθµιστικό προφίλ. Είναι και οι κινήσεις των ίδιων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα το τελευταίο διάστηµα, µε αποκορύφωµα τη στάση του στην ψηφοφορία για τη νοµοθετική ρύθµιση που µπλοκάρει ουσιαστικά την κάθοδο του Ηλία Κασιδιάρη ως αρχηγού κόµµατος, που τον αποξενώνουν από παραδοσιακούς ψηφοφόρους του Κέντρου.

Προς την άκρα Αριστερά

Είχαν προηγηθεί άλλα πολλά, που έσπρωχναν το πολιτικό εκκρεµές του ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο προς την άκρα Αριστερά και λιγότερο προς το Κέντρο: Ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος σε κοµµατική εκδήλωση απείλησε: «Θα επαναφέρουµε τη ∆ηµοκρατία στη χώρα µας µε το καλό ή µε το άγριο». Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, που ρωτήθηκε σε ραδιοφωνική συνέντευξη τι θα γίνει αν αύριο κατεβάσει η «17Ν» ένα κόµµα και προτίµησε να διαχωρίσει δύο οργανώσεις που έχουν καταδικαστεί ως εγκληµατικές (Χρυσή Αυγή και «17Ν»), ανάλογα µε το αν είναι ακροαριστερή ή ακροδεξιά.

«Η “17Ν”, οποιαδήποτε ακροαριστερή οργάνωση, όσο απεχθής κι αν µας φαίνεται η πρακτική της, δεν έχει στον πυρήνα της τη ναζιστική ιδεολογία», είπε ο τοµεάρχης ∆ικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Η Πόπη Τσαπανίδου, που πέρασε από την πολιτική κριτική και άφησε βαριά υπονοούµενα για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν συµµετέχει σε συγκυβέρνηση µε τη Ν.∆., αυτό µπορεί να συµβεί επειδή είναι εκβιαζόµενος!

Ο ύμνος του ΕΑΜ

Ο Αλέξης Τσίπρας, που επέλεξε ως µουσικό χαλί για την είσοδο σε κοµµατική εκδήλωση στην Πάτρα τον ύµνο του ΕΑΜ και το «πρόγραµµα λαοκρατία», γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου 80 χρόνια πίσω.

Το σοβαρότερο, ωστόσο, πλήγµα στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει τον χώρο του Kέντρου ήρθε µε την κοινή στήριξη Ν.∆. και ΠΑΣΟΚ στη νοµοθετική πρωτοβουλία για τον αποκλεισµό του κόµµατος Κασιδιάρη και των παραφυάδων της Χρυσής Αυγής από τις εκλογές. Το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ είναι στάση που δύσκολα περνάει στον κόσµο, ιδίως όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει ότι το κόµµα του θα απέχει από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή, µε µία και µοναδική εξαίρεση, «τη συµµετοχή µας -για ευνόητους λόγους- στην αντιµετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληµατική συµµορία των νεοναζί».

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 11 Φεβρουαρίου 2023.