Φουντώνει ημέρα με την ημέρα η μάχη για την ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής με διακύβευμα τη μελλοντική του φυσιογνωμία και τα πρόσωπα που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος ή φέρονται να ενδιαφέρονται για τη διεκδίκησή της να διαμορφώνουν ιδεολογική πλατφόρμα. Με τα σημερινά δεδομένα, μόνο δύο υποψήφιοι έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους. Η νυν πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Υποψήφιος, όπως φαίνεται, θα είναι και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος παρά τις πιέσεις συνεργατών και στελεχών, τηρεί στάση αναμονής μέχρι νεωτέρας. Όπως υποστηρίζουν παλιές καραβάνες του χώρου, όσο πλησιάζουμε προς τις εσωκομματικές κάλπες δημιουργείται ένα ισχυρό δίλλημα, με τη μάχη για την προεδρία του κόμματος να αποκτά έναν αμιγώς ιδεολογικό χαρακτήρα.

Ποιοι είναι όμως οι εκφραστές των δύο αυτών στρατοπέδων; Από τη μια πλευρά βρίσκεται η νυν πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γεννηματά, η οποία θα επιχειρήσει να δώσει ένα σαφές ιδεολογικό στίγμα και πολιτική χροιά στην εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κινηθεί ιδεολογικοπολιτικά προς τα αριστερά, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης του αριστερόστροφου πολιτικού ακροατηρίου, των ψηφοφόρων του παλαιού ΠΑΣΟΚ που είχαν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα δηλώνουν δυσαρεστημένοι, αλλά και όσων τάσσονται αναφανδόν υπέρ της αυτόνομης πορείας της παράταξης.

Άλλωστε, δεν έχει περάσει απαρατήρητη η αλλαγή ρητορικής της, η οποία έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μιλώντας ταυτόχρονα για μία νέα, έξυπνη σοσιαλδημοκρατία η οποία θα αφήσει πίσω της τον εναγκαλισμό με τον νεοφιλελευθερισμό.

Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος υιοθετεί μια πιο καθαρόαιμη κεντρώα ρητορική, ενώ στηρίζεται στο αντί-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα που υπάρχει στη βάση του ΚΙΝΑΛ και το οποίο καλλιεργεί εντέχνως.

Με τη ρητορική που αναπτύσσει, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να απευθυνθεί, κυρίως, στο εκσυγχρονιστικό και κεντροαριστερό κοινό που εγκατέλειψε το Κίνημα Αλλαγής για να ψηφίσει τη ΝΔ προκειμένου να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ απευθύνεται, επίσης, και στους Κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που επιλέγουν κυβερνησιμότητα, βάσει προγραμματικής συμφωνία, και όχι ακυβερνησία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρόλο που ακόμα δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, επιχειρεί να συσπειρώσει γύρω του πρόσωπα που βρίσκονται στην ίδια γενιά με εκείνον, προέρχονται από την πάλαι ποτέ ισχυρή Νεολαία ΠΑΣΟΚ με το βασικό του επιχείρημα να είναι ότι η δική του γενιά δεν εκπροσωπείται πολιτικά ούτε από τον Αλέξη Τσίπρα, πόσο μάλλον από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με σαφείς αποστάσεις τόσο από ΝΔ όσο και από ΣΥΡΙΖΑ, ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής προβάλλει ήδη τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει στις Βρυξέλλες αλλά μέχρι να ανακοινώσει επίσημη υποψηφιότητα δεν μπορεί να κινηθεί ανοιχτά.