Μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή µέχρι τις εκλογές έγιναν διάφορες συζητήσεις και στη Ν.∆. και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., µε σκοπό την ερµηνεία της πρωτοβουλίας του.

Το συµπέρασµα που επικράτησε είναι ότι ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κάνει διαχείριση της επερχόµενης εκλογικής ήττας. ∆ηλαδή, συσπειρώνει τον σκληρό πυρήνα του κόµµατος, ριζοσπαστικοποιεί τον λόγο του εκπαιδεύοντας το κοµµατικό ακροατήριο στην κουλτούρα της ρήξης και οχυρώνεται στην όχθη της διαµαρτυρίας και του αντισυστηµισµού.

Τα άκουσα µε προσοχή όλα αυτά, αλλά έκανα και το δικό µου ρεπορτάζ, που µε οδηγεί σε διαφορετικό συµπέρασµα. Οχι, ο Τσίπρας δεν θεωρεί καθόλου δεδοµένη την εκλογική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, µε αποτέλεσµα να προετοιµάζεται για τη διαχείρισή της.

Νέοι και φτωχοί

Όπως πληροφορήθηκα από συνεργάτες του, πιστεύει ότι οι δηµοσκοπήσεις είναι αναξιόπιστες, γιατί γίνονται µέσω σταθερού τηλεφώνου και για τον λόγο αυτό δεν «πιάνουν» τους νέους και τους φτωχούς, που συχνά δεν χρησιµοποιούν σταθερό τηλέφωνο. Πιστεύει ότι η διαφορά µε τη Ν.∆. αυτή τη στιγµή είναι οριακή και µέχρι να φτάσει η ώρα της κάλπης µπορεί άνετα να έχει γυρίσει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 11 Φεβρουαρίου 2023.