Του Σωτήρη Ξενάκη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η συνάντηση του πολύ στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού με το πρώην στέλεχος της ΔΗΜ.ΑΡ., που εδώ και λίγο καιρό έχει αποστασιοποιηθεί από την πολιτική του κόμματος, αλλά διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις με τον Φώτη Κουβέλη, δεν ήταν προγραμματισμένη.

Βρέθηκαν σε κοινωνική εκδήλωση, άνοιξαν κουβέντα, που έφτασε στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, και μετά το τέλος της εκδήλωσης αποφάσισαν να συνεχίσουν απομονωμένοι τη συζήτηση, που αποκτούσε όλο και περισσότερο ενδιαφέρον.

Κεντρικό θέμα, η εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας και η πιθανότητα να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180 ψήφων, που θα δώσει τη δυνατότητα για ανάδειξη του νέου πολιτειακού άρχοντα και για ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης.

Ο συνεργάτης του πρωθυπουργού ήταν φανερό πως είχε καθαρά στο μυαλό του την ανθρωπογεωγραφία της σημερινής Βουλής με τα επτά κόμματα και τους 25 ανεξάρτητους βουλευτές. Ο συνομιλητής του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. δεν είχε την ίδια ξεκάθαρη εικόνα, ενδεχομένως επειδή έχει αποστασιοποιηθεί από τα κομματικά «μαγειρεία» της Αγίου Κωνσταντίνου. «Λοιπόν, σου λέω ευθέως πως θεωρούμε ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορούμε να εξασφαλίσουμε 171 θετικές ψήφους στο πρόσωπο που θα προτείνουμε. Χωρίς να υπολογίσουμε τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τη ΔΗΜ.ΑΡ. Αν η ΔΗΜ.ΑΡ. αποφασίσει να στηρίξει μια υποψηφιότητα όπως αυτή του Φώτη Κουβέλη, τότε η Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο, και μάλιστα στην περίπτωση αυτή με ακόμα πιο άνετη πλειοψηφία», ήταν πάνω-κάτω τα λόγια του ανθρώπου που ανήκει στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ο συνομιλητής του μάλλον αιφνιδιάστηκε, όμως συνέχισε την κουβέντα, και μάλιστα αυτή τη φορά με ανοιγμένο μπροστά τους τον κατάλογο των βουλευτών. Στην πορεία της συζήτησης συνειδητοποίησε πως η αισιοδοξία που υπάρχει στο Μαξίμου και η βεβαιότητα που εκφράζει δημοσίως ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να μην είναι αβάσιμη.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αριθμεί σήμερα 125 βουλευτές και εκείνη του ΠΑΣΟΚ 27 (σ.σ.: στην ουσία 29, με τη σίγουρη επιστροφή του Ανδρέα Λοβέρδου και του Χρήστου Αηδόνη). Το σύνολο των βουλευτών των δύο κομμάτων είναι 154, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τους 171 που υπολογίζει ότι μπορεί να βρει το Μαξίμου απομένουν 17.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην εκλογή Προέδρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 71 βουλευτές, η Χρυσή Αυγή 16, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 13, το ΚΚΕ 12 και η Δημοκρατική Αριστερά (που όμως η θέση της δεν είναι τόσο κατηγορηματική όσο των υπολοίπων) 11. Συνολικά, οι αντιπολιτευόμενοι διαθέτουν 123 βουλευτές και, εφόσον επιμείνουν μέχρι τέλους στην άρνησή τους, δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού πλειοψηφίας. Οσο για τους ανεξάρτητους βουλευτές (αν εξαιρεθούν οι κ.κ. Λοβέρδος και Αηδόνης) φτάνουν τους 23. Ακόμα κι αν όλοι ψήφιζαν μαζί με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, κάτι που αποκλείεται να συμβεί, δεν θα έφταναν τους 180.

Ολα, λοιπόν, δείχνουν πως η δυνατότητα να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος είναι μάλλον περιορισμένη. Από πού, λοιπόν, πηγάζει η αισιοδοξία που μετέφερε ο συνεργάτης του πρωθυπουργού στο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ;

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», στο Μαξίμου έχουν κάνει μια λίστα με τους ανεξάρτητους βουλευτές που δεν πρόκειται να συναινέσουν στην εκλογή οποιουδήποτε προσώπου και θα ακολουθήσουν τη «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τη Θεοδώρα Τζάκρη, τον Οδυσσέα Βουδούρη, τον Θεόδωρο Παραστατίδη και τον Πάρι Μουτσινά. Για όλους τους υπόλοιπους αφήνουν κάποιο παράθυρο ανοιχτό, που, όπως υποστηρίζουν, θα εξαρτηθεί από τις πολυθρύλητες αλλαγές στην οικονομική πολιτική που προγραμματίζει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και φυσικά το πρόσωπο το οποίο θα προταθεί.

ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η δήλωση που έκανε ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, στη Βουλή, ότι «το θέμα της εκλογής Προέδρου θα κριθεί εδώ, στο Κοινοβούλιο, και εν ανάγκη και στην τρίτη ψηφοφορία», αποδεικνύει πως η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει όλο το χρονικό διάστημα που έχει στη διάθεσή της μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, ώστε στο διάστημα αυτό οι πολίτες να νιώσουν τις όποιες ελαφρύνσεις στην τσέπη και στην καθημερινότητά τους.
Αλλωστε, μια σειρά από ανεξάρτητους βουλευτές έχουν δηλώσει κατά το προηγούμενο διάστημα ότι συναρτούν την ψήφο τους για την εκλογή Προέδρου με την αλλαγή πολιτικής, χωρίς να τη συνδέσουν ευθέως με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Κυρίως εκείνοι που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, αλλά και οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός και Κατερίνα Μάρκου.
Υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις βουλευτών, όπως ο Πέτρος Τατσόπουλος, για τον οποίο στο Μαξίμου εκτιμούν ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να δώσει θετική ψήφο, όπως και οι δύο βουλευτές που έφυγαν από τη Χρυσή Αυγή (Χρ. Αλεξόπουλος και Στ. Μπούκουρας, σ.σ.: στο Μαξίμου πάντως τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δέχονταν Προεδρική πλειοψηφία που θα στηριζόταν στις συγκεκριμένες δύο ψήφους).

Δύο προβληματικές περιπτώσεις

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ., Χρήστος Μαχαίρας, αυτή την εβδομάδα έκανε μια δήλωση που άφησε ανοικτό παράθυρο για τη στάση του κόμματος όταν φτάσει η ώρα της εκλογής. «Το θέμα της εκλογής Προέδρου», είπε, «θα πρέπει να κριθεί στον κατάλληλο χρόνο, και όχι τώρα, σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου και τις ασκούμενες πολιτικές. Γιατί έχουν σημασία οι ασκούμενες πολιτικές; Διότι σε ένα κλίμα κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης απομακρύνονται οι δυνατότητες συμπτώσεων και συναινέσεων. Νομίζω πως είναι κατανοητό». Στο τετ-α-τετ των συνομιλητών του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτη Κουβέλη, συζητήθηκε η στάση που ενδεχομένως θα κρατήσουν οι 11 βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, σε περίπτωση που υπάρξει υποψηφιότητα Κουβέλη και εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις της αλλαγής των ασκούμενων πολιτικών. Η εκτίμηση που διατυπώθηκε από τον συνομιλητή του κ. Κουβέλη ήταν πως «οι δύο περιπτώσεις με τις οποίες ίσως υπάρξει πρόβλημα θα είναι η Μαρία Ρεπούση και η Ασημίνα Ξηροτύρη. Ειδικά η πρώτη πολύ δύσκολα θα πειστεί να ψηφίσει, ενώ η δεύτερη μπορεί τελικά να αλλάξει άποψη».
Φυσικά, όλα αυτά αποτελούν σενάρια που μπορεί να ανατραπούν οποιαδήποτε στιγμή και οι πολιτικές εξελίξεις να γίνουν ραγδαίες. Στο Μαξίμου είναι έτοιμοι και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και για τον λόγο αυτό έχει ξεκινήσει η διαδικασία προσέγγισης με στελέχη που απομακρύνθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.