Αποφάσισε εκλογές στις 21 Μαΐου ο Μητσοτάκης
-Αν και δεν έχει γίνει απολύτως καμία κουβέντα σε σχέση με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, κάτι που επιβεβαίωσε σε χθεσινή του συνέντευξη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, από αξιόπιστη κυβερνητική πηγή μαθαίνω ότι το σενάριο της 9ης Απριλίου έχει «καεί». Και είναι οριστικό. Ο πρόεδρος Μητσοτάκης, χωρίς να περιμένει καμία δημοσκόπηση, θεωρεί ότι υπό τις επικρατούσες συνθήκες, δεν θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε κάλπες. Γι’ αυτό και απαγόρευσε κάθε τέτοια συζήτηση στους (στενούς) συνεργάτες του. Εκείνο που προέχει (πλέον) για την κυβέρνηση, είναι να προετοιμαστεί σύγχρονο σχέδιο, που θα αφορά τη λειτουργία των σιδηροδρόμων. Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχει ξεκινήσει μια σχετική προεργασία. Από κει και πέρα και σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών, επικρατέστερη ημερομηνία θεωρείται η 21η Μαΐου. Σε αυτή την ημερομηνία θα στηθεί η πρώτη κάλπη, γιατί οι δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 2 Ιουλίου.

Η εισήγηση Σκέρτσου
-Καθοριστικό ρόλο στη μετάθεση του χρόνου των εκλογών φαίνεται ότι έχει παίξει η άποψη που εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, που από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα, υποστήριζε ότι «χρειάζεται επιπλέον χρόνος για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος». Στην άποψη Σκέρτσου, από την Παρασκευή και μετά προσχώρησαν και τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη. Πλέον δεν νομίζω να υπάρχει ούτε ένας που να μην θεωρεί ως κίνηση υψηλού ρίσκου τη διεξαγωγή εκλογών μέσα στον Απρίλιο. Επειδή όμως τη συγκεκριμένη απόφαση θα τη λάβει ο πρόεδρος Μητσοτάκης, οφείλω να σας πω ότι από αυτά που «πιάνουν» οι κεραίες μου, θεωρώ πως «κλείδωσε» και στο μυαλό του πρωθυπουργού η 21η Μαΐου. Μάλιστα δεν αποκλείεται επ΄ αυτού να υπάρξουν και διαρροές, προκειμένου να κλείσει κάθε σχετική κουβέντα.





Η απουσία του υφυπουργού Καραγιάννη
-Με τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη τον Α, όπως θα έχετε αντιληφθεί έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Είναι από τους αγαπημένους μου και γιατί να το κρύψω άλλωστε, που θα έλεγε και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Επειδή αυτές τις κρίσιμες ώρες για την κυβέρνηση του προέδρου Κυριάκου, ουδείς δικαιούται να κρύβεται, θέλω να πιστεύω ότι η εξαφάνιση Καραγιάννη, υπήρξε εκτός από τυχαία και πρόσκαιρη. Άλλωστε στα εύκολα ο υφυπουργός (τι υφυπουργός, όλα τα είχε και τις υποδομές, και τις μεταφορές, και τα τρένα και τα αεροπλάνα) του άρεσε να ποζάρει πλάι στον πρωθυπουργό. Επομένως τώρα που άρχισαν τα δύσκολα είμαι σίγουρος ότι από σήμερα θα βγαίνει καθημερινά στα media για να βάζει την απαιτούμενη… πλάτη. Εδώ που τα λέμε το οφείλει, αφού επί της ουσίας ήταν και παραμένει ο απόλυτος άρχων (αν και υφυπουργός) στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι αν κάποιος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί, αυτός θα έπρεπε να είναι ο Καραγιάννης ο Α.


! Ένα πουλάκι απ’ αυτά που συχνάζουν στα κυβερνητικά στέκια μου μετέφερε μια πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο υφυπουργός Καραγιάννης, αισθάνεται κάπως άβολα (για να μην πω φοβισμένα) μετά την υπουργοποίηση Γεραπετρίτη.

Παρουσία Γεραπετρίτη στο Υποδομών
-Δύο φορές τη βδομάδα θα εμφανίζεται στο υπουργείο Υποδομών ο νέος υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο καθηγητής που έχει «επιστρατευθεί» από τον πρόεδρο Μητσοτάκη, προκειμένου να φέρει σε πέρας μια ακόμη δύσκολη (ενδεχομένως και τη δυσκολότερη) κυβερνητική αποστολή, έχει ξεκινήσει να βλέπει κόσμο, έχοντας ως στόχο να μαζέψει όσο μπορεί την κατάσταση. Ομολογώ ότι αν και η αποστολή έχει μια σχετική δυσκολία, μέχρι στιγμής έχει καταφέρει πάρα (μα πάρα) πολλά. Βλέπετε ο υπουργός Επικρατείας, δείχνει αποφασισμένος ν΄ ασχοληθεί με ένα και μόνο θέμα, που δεν είναι άλλο από την απόδοση ευθυνών σε όσους έχουν υποπέσει σε λάθη, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να σχεδιάσει το νέο πλαίσιο λειτουργίας των σιδηροδρόμων. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω εκείνο που θέλω να κρατήσετε είναι η αναβάθμιση Γεραπετρίτη στο μυαλό του Μητσοτάκη. Αυτή τη στιγμή ενδεχομένως να είναι και ο πιο ανεβασμένος υπουργός, εξέλιξη που ενοχλεί όσους διαχρονικά ενοχλούνταν από την εμπιστοσύνη που έδειχνε στο πρόσωπο του «καθηγητή» ο πρωθυπουργός.


Ομάδα κρούσης στα κανάλια
-Από αξιόπιστη κυβερνητική πηγή πληροφορούμαι ότι από την Τρίτη θα ξεκινήσουν να βγαίνουν στα κανάλια, συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να «περάσουν» τη γραμμή της κυβέρνησης στον κόσμο. Ανάμεσα στα στελέχη που θα δούμε στα μέσα ενημέρωσης, εκτός από τον υπουργό Γεραπετρίτη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι υπουργοί Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης, όπως και ο γραμματέας της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης. Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε σε πιο συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις και τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο.

! Κάτι μου λέει ότι αυτές τις μέρες οι Θοδωρής Λιβάνιος και Έρικ Πάρκς, θα έχουν πολύ δουλειά, αφού από σήμερα θ΄ αρχίσουν να βλέπουν στοιχεία δημοσκοπήσεων. Όπως με πληροφορεί αξιόπιστη κυβερνητική πηγή εκτός από τα focus που κάνει το Μαξίμου, από σήμερα θα ξεκινήσει να μετρά για λογαριασμό της κυβέρνησης και η MARC του συναγωνιστή Θωμά Γεράκη.

Ο δικηγόρος του Νταβέλη ανέλαβε τον σταθμάρχη
-Τι μαθαίνει κανείς αυτές τις δύσκολες μέρες. Υποθέτω ότι τον θυμάστε τον Αχιλλέα Νταβέλη, τον επονομαζόμενο και «Μπερλουσκόνι της Λάρισας». Ε, λοιπόν με αφορμή τα όσα έχω γράψει κατά καιρούς για τον συγκεκριμένο άνδρα, χθες νωρίς το απόγευμα, έγινα κοινωνός μιας προερχόμενης από τον θεσσαλικό κάμπο, πληροφορίας. Σύμφωνα με τον «ταχυδρόμο» της σχετικής είδησης, ο δικηγόρος που συνεργάζεται επί χρόνια με τον Νταβέλη, ανέλαβε και την υπεράσπιση του σταθμάρχη που κατηγορείται για την τραγωδία στα Τέμπη. Και θα μου πείτε τι σημαίνει αυτό; Απολύτως τίποτα και το εννοώ. Άλλωστε πόσοι καλοί δικηγόροι υπάρχουν στη Λάρισα.

Εκπρόσωποι ιατρών κατώτεροι των περιστάσεων
-Την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί για την τραγωδία στα Τέμπη ορισμένοι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων της χώρας συγκεντρώθηκαν χθες και σήμερα, σε πολυτελές ξενοδοχείο στη Δράμα ,μετά από πρόσκληση του ΠΙΣ, για να… συσκεφθούν. Απορία και εντύπωση προκαλεί ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι ο μόνος φορέας που δεν ακύρωσε προγραμματισμένη εκδήλωση αυτές τις μέρες που ο τραγικός θάνατος τόσων συνανθρώπων μας έχει σκορπίσει τη θλίψη στο Πανελλήνιο.

Επιστολή της Coca Cola Europe για υπαγόρευση νομοθέτησης στην κυβέρνηση
-Το αντίγραφο μιας επιστολής έφτασε στο γραφείο μου την Παρασκευή το απόγευμα από την οποία ανακάλυψα κάποια πράγματα που να σας είμαι ειλικρινής δεν ήξερα. Δηλαδή δεν γνώριζα ότι υπάρχει Coca Cola Europe. Επίσης δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχουν εταιρείες (έστω και μεγάλες) που σκέφτονται να απευθυνθούν σε κυβερνητικούς παράγοντες για να εκφράσουν τις επιθυμίες τους για νομοθετήματα εθνικών κυβερνήσεων. Επίσης, δεν ήξερα ότι όταν απευθύνεσαι σε κυβερνητικό παράγοντα τον αποκαλείς «Αυτού Εξοχότητα» (δηλαδή His Excellency)! Θα μου πείτε γιατί τα γράφω αυτά σήμερα Δευτέρα πρωί, για μια επιστολή που μοιράστηκε σε επιλεγμένα μέλη του Συνδέσμου Αναψυκτικών Ελλάδας. Έλα όμως που έχω τους λόγους μου, γιατί πραγματικά μου είναι αδιανόητα αυτά που διάβασα, οπότε δεν μπορώ να το αφήσω το θέμα αυτό, το οποίο φαίνεται ότι έχει μεγάλη ουρά. Επειδή το Σαββατοκύριακο ξεκουράστηκα και είδα αρκετούς φίλους δεν ασχολήθηκα αναλυτικά με την επιστολή αυτή, αλλά από σήμερα θα το ψάξω αναλυτικά και θα επανέλθω. Ένα πρώτο θέμα που μου έκανε εντύπωση είναι η επιθυμία της πολυεθνικής να ενταχθεί ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης υπό τη νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Έλα όμως που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τους τρεις σωματοφύλακες (Σκέρτσο, Γεραπετρίτη και Μπρατάκο) που δεν μασούν από πολυεθνικά ρουσφέτια και ρίχνουν πάντα άκυρο σε εξωθεσμικές παρεμβάσεις. Αυτά για σήμερα, αλλά θα επανέλθω δριμύτερος.

Η επένδυση 150 εκατ. από τον Τ. Μυστακίδη…
-Δεν φαίνεται ότι θα κλείσει πριν από τις 20 Μαρτίου η πώληση της Aegean Baltic Bank. Χωρίς αυτό να αλλάζει κάτι με το προβάδισμα της προσφοράς του «βασιλιά του χαλκού» Τέλη Μυστακίδη και του ναυτιλιακού συνδέσμου του στην Ελλάδα για το deal με την ABB, Αλέκου Τομάζου. Το deal αναμένεται να κλείσει σε αποτίμηση 1,1 φορά τη λογιστική αξία της τράπεζας – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα -. Μάλιστα, αν υπολογιστεί και η αύξηση κεφαλαίου που σχεδιάζει ο Τ. Μυστακίδης για την ΑΒΒ, η συνολική επένδυση στην τράπεζα μπορεί να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ. Η οικογένεια του ιδρυτή και CEO της ABB, Θεόδωρου Αφθονίδη, πουλάει το 14% του ποσοστού της και θα κρατήσει το υπόλοιπο 27%. Τα funds Orasis του George Elliot, Serengeti και Chenavari δεν πουλάνε και θα διατηρήσουν το 6,9% που ελέγχουν στην ABB, αφού φέρεται να είχαν συζητήσεις με την πλευρά Αφθονίδη για να πουλήσουν, αλλά δεν τα βρήκαν στο τίμημα. To ποσοστό των funds διαπραγματεύθηκε ανεπιτυχώς και ο Μάριος Ηλιόπουλος της Seajets. Πλήρη έξοδο θα πραγματοποιήσει από την ABB ο όμιλος Γ. Κούστα που ελέγχει τώρα ποσοστό 24%, ο όμιλος Τσάκου που είχε άλλο τόσο ποσοστό θα διαθέσει το 14% και θα παραμείνει με 10%, ενώ ποσοστό 2% πουλάει και ο αναπληρωτής CEO της ABB Κώστας Χατζηπαναγιώτης.

… και ο ρόλος του Π. Χριστοδούλου
-Στο deal της ABB μπορεί η AXIA Ventures να είχε προσληφθεί για να βρει τους αγοραστές για το 54%, ωστόσο, μαθαίνω ότι ρόλο μάνατζερ για τα συμφέροντα Κούστα και Τσάκου έχει παίξει ο Πέτρος Χριστοδούλου, διευθυντής στη συμβουλευτική Callisto Capital Advisors. Για όσους δεν θυμούνται, ο Π. Χριστοδούλου είχε διαδεχθεί το μακρινό 2010 στον ΟΔΔΗΧ τον Σπύρο Παπανικολάου και προηγουμένως είχε θητεύσει ως γενικός διευθυντής Θησαυροφυλακίου, Παγκόσμιων Αγορών και Ιδιωτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας και κατόπιν αναπληρωτής διευθύνων της τράπεζας. Η εμπειρία του Π. Χριστοδούλου στο treasury και στις διεθνείς αγορές τον είχε οδηγήσει, μετά τον ΟΔΔΗΧ, και στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών της εισηγμένης στο NASDAQ Capital Product Partners L.P του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η άφιξη στην Παγκρήτια Τράπεζα…
Γενικά, τους ανθρώπους που έχουν εντρυφήσει στις διεθνείς αγορές μπορεί να τους δεις παντού, έστω και μετά από καιρό. Παράδειγμα αυτού, η άφιξη που έμαθα πρόσφατα, του τέως διευθύνοντος συμβούλου της Epic ΑΕΠΕΥ Τάσου Καντεμνίδη, στην Παγκρήτια Τράπεζα. Ο οποίος την τελευταία δεκαετία βρισκόταν στη ναυτιλιακή εταιρεία Target Marine του εφοπλιστή Αντώνη Κομνηνού, από την οποία αποχώρησε τον Μάρτιο του 2022. Στην Παγκρήτια ο Τ. Καντεμνίδης προσελήφθη από τον CEO Αντώνη Βαρθολομαίο για να αναλάβει τη στρατηγική και τα ειδικά projects της τράπεζας.

… και το project συγχώνευσης με την Attica Bank
-Μεγάλο ειδικό project, που μπορεί να γίνει και γενικό για την Παγκρήτια αν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με το ΤΧΣ, θα είναι η συγχώνευση της κρητικής τράπεζας με την Attica Bank. Η προειλημμένη απόφαση για τη συγχώνευση αποτελεί προϋπόθεση για τη Thrivest των μεγαλομετόχων της Παγκρήτιας, Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου στις συζητήσεις με το ΤΧΣ για τη νέα συμφωνία μετόχων ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. H τελευταία εν τω μεταξύ προχώρησε στο reverse split των μετοχών της σε αναλογία 150 παλαιές σε 1 νέα. Αύριο είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των 1.495.678.391 κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της Τράπεζας προ του reverse split. Την Τετάρτη 8 Μαρτίου θα παύσει προσωρινά η διαπραγμάτευση της Attica Bank στο ΧΑ για να ολοκληρωθεί η αντικατάστασή τους με τις 9.971.190 νέες κοινές, ονομαστικές μετοχές που προέκυψαν και οι οποίες θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στο ταμπλό στις 13 Μαρτίου.

!Πολύ επιτυχημένες μαθαίνω πως ήταν οι επαφές της Τράπεζας Πειραιώς με επενδυτές στη Νέα Υόρκη και στη Βοστώνη την περασμένη εβδομάδα. Τα αποτελέσματα 2023 και η προοπτική μερίσματος, όπως επίσης τα έσοδα από τόκους ήταν το κύριο μενού για τους επενδυτές. Που περιμένουν αυτή την Πέμπτη, 9 Μαρτίου, τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 2022 από τη Eurobank. Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των συστημικών τραπεζών θα ολοκληρωθούν στις 14 και 15 του μηνός με Εθνική και Alpha Bank αντίστοιχα.