Αθανασίου: "Η Εφορία δεν θα μπαίνει στα σπίτια μας"
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου μιλάει αποκλειστικά στα Παραπολιτικά
Στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Τη δυσφορία του για τη στάση των 38 βουλευτών της Ν.Δ. που απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό για την αναγνώριση των γενοκτονιών εκφράζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, σημειώνοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται το νόημά της... Αναφορικά με την κατάργηση του αυτόφωρου για τους οφειλέτες του Δημοσίου, αφήνει εμμέσως να εννοηθεί ότι το σχετικό πλαίσιο θα αφορά μόνον τους αδύναμους οικονομικά πολίτες και απορρίπτει οποιαδήποτε γνώμη για την έφοδο της Εφορίας στα σπίτια χωρίς εισαγγελική παρουσία. Οσο για τη μεταφορά της έδρας των δικαστηρίων του Πειραιά, ο υπουργός σημειώνει πως ευρίσκεται σε διαβούλευση με τον νέο δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μώραλη. Το κείμενο της συνέντευξης (σ.σ.: μία από τις ελάχιστες του κ. Αθανασίου) έχει ως εξής:
Κύριε υπουργέ, πώς κρίνετε την επιστολή 38 βουλευτών της Ν.Δ. στον πρωθυπουργό για τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που αφορούν στην αναγνώριση των γενοκτονιών;
Δεν αντιλαμβάνομαι το νόημα της επιστολής των συναδέλφων. Προ μηνών δεσμεύτηκα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ότι θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και στην οποία θα γίνεται ρητή αναφορά και στις γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Εκείνο όμως που φαίνεται να ζητούν είναι η ποινικοποίηση της άρνησης των Ολοκαυτωμάτων κατά του Ελληνισμού
Δεν μπορούν να τιμωρούνται ούτε οι σκέψεις ούτε τα διανοήματα. Με το παρόν νομοσχέδιο τιμωρείται ο μισαλλόδοξος λόγος. Οποιος εγκωμιάζει εγκλήματα, πολέμους, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, Ολοκαυτώματα και γενοκτονίες θα βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη.
Υπάρχουν νέες τροπολογίες στο αντιρατσιστικό που εισάγεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα;
Πέραν των υφιστάμενων, που αποσκοπούν στη θεσμική θωράκιση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην εναρμόνιση με το κοινοτικό Δίκαιο, θα διώκονται ποινικά όσοι επιδίδονται σε ρατσιστικές ενέργειες και σε πράξεις βίας εναντίον οποιουδήποτε, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, των ομόφυλων ζευγαριών.
Θα λάβετε ιδιαίτερη πρωτοβουλία για την αποτροπή «εφόδων» της Εφορίας σε σπίτια οφειλετών χωρίς εισαγγελική παρουσία, μετά τη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους;
Δεν είναι επιτρεπτή η κατ οίκον έρευνα από όργανα των φορολογικών Αρχών χωρίς εισαγγελική παρουσία. Το Αρθρο 9 του Συντάγματός μας ορίζει με απόλυτη σαφήνεια τα εξής: «Η κατοικία του καθενός είναι άσυλο. Η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Καμία έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας». Ομοίως και το Αρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ορίζει τα ως άνω.
Η κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών θα έχει καθολική ισχύ;
Η ποινική αντιμετώπιση φορολογικών ζητημάτων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Υπό αυτό το πρίσμα εξετάζουμε τη θέσπιση ευνοϊκών ρυθμίσεων προς όφελος των οικονομικά αδύναμων πολιτών.
Πότε θα προωθηθεί το πλαίσιο και τι θα προβλέπεται για τους καταχραστές δημοσίου χρήματος;
Σύντομα θα φέρουμε στη Βουλή το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τις διατάξεις του, θα τυγχάνουν επιεικούς ποινικής μεταχείρισης όσοι κατηγορούνται για κατάχρηση δημόσιας περιουσίας και επιστρέφουν τα χρήματα. Τα ευνοϊκά μέτρα θα αφορούν εκείνους των οποίων οι καταθέσεις δεν έχουν δεσμευτεί. Για εκείνους των οποίων οι καταθέσεις δεσμεύτηκαν μελετάμε ανάλογη ποινική μεταχείριση, υπό την προϋπόθεση να δηλώσουν τη συναίνεσή τους στην οριστική απόδοση των δεσμευμένων χρημάτων.
Ποιες αλλαγές επίκεινται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας;
Μετά την επιτάχυνση που καταγράφεται στην εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων, ευελπιστούμε ότι ανάλογα αποτελέσματα θα έχουμε και στις πολιτικές δίκες με τη δημιουργία του ειδικού ποινικού τμήματος. H πολιτική δίκη θα στηρίζεται στην έγγραφη διαδικασία και στην ενοποίηση των ειδικών διαδικασιών. Με το νέο αναμορφωτικό πλαίσιο, στις αναγκαστικές εκτελέσεις οι ανακοπές θα σωρεύονται σε ένα δικόγραφο, που θα εκδικάζεται πριν από τον πλειστηριασμό.
Πώς θα αντιμετωπίσετε, χωροταξικά, τη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής;
Αναζητούμε χώρους και νέα κτίρια. Δεν έχουμε μόνο τη δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά πέντε συνολικά μεγάλες δίκες με πολλούς κατηγορούμενους, μάρτυρες, νομικούς εκπροσώπους κ.τ.λ. Μία από τις προτάσεις που εξετάζουμε είναι η «μεταφορά» δικαστικών αιθουσών σε εγκαταστάσεις κτιρίων τα οποία κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Πότε και πού θα μεταφερθούν τα δικαστήρια του Πειραιά;
Μελετάμε το θέμα και είμαστε σε διαβουλεύσεις με τον νέο δήμαρχο της πόλης, κ. Μώραλη, τους εκπροσώπους του εμπορικού συλλόγου, των επιμελητηρίων και των παραγωγικών φορέων. Συζητάμε τις προτάσεις και θα καταλήξουμε σύντομα.
Κύριε υπουργέ, θα βρεθούν οι 180 βουλευτές για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή θα στηθούν εθνικές κάλπες το προσεχές διάστημα;
Εκτιμώ ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα βρεθεί λύση κοινής αποδοχής για το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η εκλογή του Προέδρου να αποτελέσει αιτία αποσταθεροποίησης.
Πιστεύετε ότι πρέπει να επανακαθοριστεί ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας;
Βεβαίως. Μεταξύ των προτάσεών μας στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η απευθείας εκλογή από τον λαό και η ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν μιλούμε για Προεδρική Δημοκρατία, αλλά για την πεμπτουσία της Προεδρευομένης. Πρέπει να υπάρχει ισχυρός θεσμικός πόλος ελέγχου της εκλεγμένης κυβέρνησης κι αυτός είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με ουσιαστικές αρμοδιότητες και ισχυρότερη πολιτική νομιμοποίηση, που θα απορρέει από τους πολίτες. Είναι άλλο να προσδίδεις κρίσιμες αρμοδιότητες στον ΠτΔ και άλλο να τον καθιστάς κυρίαρχο του πολιτικού συστήματος.